У Мукачеві відзвучали «Музичні вечори Остапа Шутка» (ФОТО)

День Святого Миколая для багатьох шанувальників класичної музики виявився справді святковим і особливом, адже в залі Мукачівського міського будинку культури цього вечора був повний аншлаг, і головним подарунком для всіх став концерт, що відбувся вперше в рамках проекту «Музичні вечори Остапа Шутка», в якому приймали участь відомий музикант нашого часу Остап Шутко (скрипка) та його дружина Ольга Шутко (віолончель) у супроводі Мукачівського струнного оркестру під керуванням викладача Мукачівського державного університету Сергія Добоша (скрипка).

У Мукачеві відзвучали «Музичні вечори Остапа Шутка» (ФОТО)

Відомо, що проект «Музичні вечори Остапа Шутка» – це грандіозний музичний марафон, який не має поки що подібних аналогів не лише в Україні, але і в світі.

Остап Шутко є одним із найвідоміших українських музикантів нашого часу. Він народився у Львові в сім'ї відомих музикантів. З раннього дитинства музикант мав змогу не тільки отримувати прекрасну освіту (мама Остапа, Лідія Шутко – видатна українська скрипалька), але й постійно знаходитися в музичному середовищі, спілкуватися з видатними митцями, що не могло не вплинути на формування його яскравої індивідуальності. В 14 років відбувся дебют Остапа Шутка на сцені Львівської філармонії у супроводі симфонічного оркестру. З того часу починається активна концертна діяльність митця. Закінчивши з відзнакою Львівську спеціалізовану музичну школу-інтернат ім. С.Крушельницької (викл. Г.Хейфіц та І.Шутко) і Львівський Вищий Музичний Інститут ім.М.Лисенка (тепер академія) (викл. проф.Л.Шутко), Остап продовжує своє навчання в аспірантурі у всесвінтьо відомого педагога проф. І.Німана в школі Гілдхол в Лондоні та в Національній Музичній Академії ім. П.Чайковського в Києві у проф. Б.Которовича. Ще під час навчання у Львові Остап отримує визнання на міжнародному рівні. Він стає лауреатом престижних міжнародних конкурсів у Вільнюсі, Ваймарі, Перемишлі, Барселоні, Києві, стипендіатом президента України, королеви Іспанії, UNESCO. Він зустрічається з найвидатнішими музикантами нашого часу. Великий вплив на формування особистості мали зустрічі з такими музикантами як І.Безродний, З.Брон, А.Лисий, С.Сондецкіс, Д.Башкіров, Л.Шпіллер, М.Естрелля, Л.Вітошинський та багато ін. В цей період Остап захоплюється камерним ансамблюванням – він створює "Український квартет", який достойно представляє Україну на двох найпрестижніших квартетних конкурсах у Франції та Італії, а також блискуче справляється з обов'язками концертмейстера в міжнародних юнацьких симфонічних оркестрах в Байройті та Лондоні. Після повернення в Україну Остап Шутко деякий час працює в ДКА "Київські солісти", з яким стає володарем Гран-прі на міжнародному конкурсі у Відні і починає свою педагогічну діяльність, як викладач кафедри скрипки НМАУ, ставши наймолодшим викладачем кафедри за всю її історію. Не припиняється його концертна діяльність. Він концертує по всій Європі як соліст, в дуеті зі своєю мамою – Народною артисткою України Лідією Шутко, як камерний виконавець, а також разом зі своїм новоствореним ансамблем - U-trio. У 2001 р. Академія Мистецтв України нагородила Остапа Шутка почесним дипломом "За високу професійну майстерність". На даний момент Остап Шутко є одним із найвідоміших українських музикантів як у себе в країні так і закордоном і кожна його поява на сцені – це справжня мистецька подія. Остап Шутко концертує в багатьох країнах світу, зокрема в Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі, Швейцарії, Франції, Австрії, Англії та ін., має СД а також записи на Радіо, ТБ, він є членом журі на міжнародних музичних конкурсах.

Артисти які виступають в рамках проекту "Музичні вечори Остапа Шутка" – знані музиканти не тільки в Україні, але й у цілому світі. Завдяки цьому проекту українська публіка зустрілася з багатьма виконавцями вперше. Серед них: Лідія Шутко (Україна), Ольга Шутко (Україна), Лео Вітошинський (Австрія), Пітсбурзьке фортепіанне тріо (США), Беата Білинська (Польща). U-trio (Україна), Дзюн Мацуока (Японія), Ігор Сівченко (Білорусь), Тошікі Усуі (Японія), Борис Федоров (Україна), Олена Іваненко (Україна), Нікола Вісаллі (Італія), ДКА "Київські солісти" (Україна), Яцек Ропскі (Польща), Агата Вжеcнєвска (Польща), Абігаль Сін (Сінгапур), Галина Кузяєва (Україна), Олександр Козаренко (Україна), Шчепан Кончал (Польща), Адам Кшешовєц (Польща).

Також відомо, що Остап власними силами фінансує цей проект, що є особливо непросто в наш час, але, водночас, організатори та учасники проекту відкриті для спонсорської підтримки і співпраці з тими, хто має бажання долучитися до «Музичних вечорів» з метою підтримки.

Концерт, на якому мали можливість побувати мукачівці, пройшов насичено, цікаво, на високому мистецькому рівні. Остап Шутко лаконічно, ненав'язливо, з гарним почуттям гумору вів програму, вплітаючи у свої коментарі цікаві моменти з життя композиторів чи випадки з його концертної діяльності. Звучали твори Баха, Генделя, Сарасате, Альбеніса, Паганіні, Крейслера. Унікальність концерту також є в тому, що багато творів написані або аранжовані спеціально для Остапа та Ольги Шутко і тільки ними виконуються. Зокрема, такими творами є «Гавот» Й.С.Баха, який переробив італійський композитор Нікола Візаллі чи «Прелюдія» Й.С.Баха у версії відомої української композиторки Богдани Фроляк.

Стипендії Остапа Шутка в рамках проекту періодично виділяються обдарованій молоді, яка, у свою чергу, має змогу виступати на одній сцені разом з видатними музикантами і отримувати, можливо, свій перший сценічний досвід. Одним з таких талановитих молодих музикантів-початківців, що обрав для себе життєвою дорогу музичного мистецтва, є студент МДУ, лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів і фестивалів, Євген Мусієць (баян), який навчається в класі викладача Владислава Князєва. Євген яскраво і віртуозно виконав «Угорський танець» №5 Йоганнеса Брамса і урочисто отримав стипендію проекту і найщиріші побажання подальших творчих досягнень від Остапа Шутка.

Мукачівський струнний оркестр під керуванням відомого скрипаля, талановитого митця Сергія Добоша мав дебютний виступ у проекті, і ідея такої співпраці належить також керівнику оркестру. Члени колективу – мукачівські талановиті музиканти Ліана Теличко (скрипка), Христина Ковач (скрипка), Аліна Головачко (скрипка), Віталіна Готра (скрипка), Вероніка Шестакова (скрипка), Олександра Михайлець (альт), Христина Чекан (віолончель), Іван Лендєл (віолончель), які вперше виступали з Остапом та Ольгою Шутко і представили місту належний рівень виконання. І хоча офіційно струнний оркестр як колектив існує з жовтня 2011 року, як бачимо – оркестр новостворений, що починався із струнного квартету, пізніше – з камерного ансамблю, а тепер – поповнився новими музикантами і має велике майбутнє.

Все, що відбувалося на сцені, було справжнім, щирим свідченням того, що класична музика має право на існування, вона має свого слухача і потрібна для сприйняття, адже вона – вічна.

Приємно, що на концерті були, серед присутніх в залі, мукачівський міський голова Золтан Лендєл та його заступники, які, разом з іншими, захоплено аплодували артистам з вигуками «Браво». Також слід зазначити, що сам концерт відбувався за сприяння міського голови, якому організатори і учасники проекту висловлюють щиру подяку.

Для Мукачева був приємним, несподіваним той факт, що квитки на концерт були продані вже за три дні до концерту, цим можна засвідчити справжній ажіотаж на музику, виконання якої мукачівці з нетерпінням очікували. Отже, потреба в класичній музиці, як бачимо, значна і актуальна.

Очевидно, що на свій вік (35 років) Остап Шутко зробив вагомий і цінний внесок в музичну культуру України, і не тільки. І звичайно, багато ще попереду. В короткому інтерв'ю перед концертом музикант повідомив, що готує книжкове видання про започаткований власний проект, в якому буде детальна інформація про все, що відбувається протягом проекту, і вихід в світ видання планується вже навесні наступного року. Він вважає себе щасливою людиною, реалізованим музикантом, в якого попереду багато цікавих ідей і прагнень. Митець своєю діяльністю намагається (і це йому, безсумнівно, вдається!) зламати стереотип про те, що класичну музику не розуміють, уникають її і навіть... бояться. Він не розділяє для себе поняття «класична» і «некласична» музика, натомість існує просто Музика, мета якої на цьому світі – лікувати душу, робити людину добрішою. А спілкування з Музикою як для професіоналів так і для аматорів є тим, без чого покликані творити не мислять власного життя. І це прекрасно.

Мар'яна Лиховид, музикознавець, для Закарпаття онлайн

20 грудня 2011р.

Теги: Шутко, скрипаль, концерт

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини