Спортивний рік закарпатські орієнтувальники завершили змаганнями на «Призи від Святого Миколая»

17 грудня стартами на Мукачівщині завершили спортивний рік спортсмени-орієнтувальники Закарпаття. Тут – у Бобовище – пройшла зимова першість області серед учнівської молоді на «Призи від Святого Миколая».

Спортивний рік закарпатські орієнтувальники завершили змаганнями на «Призи від Святого Миколая»

Та свої сюрпризи юним спортсменам приготувала і погода: цього дня одного вміння швидко і безпомилково орієнтуватися було замало: злива, що не вщухала вже другу добу, перетворила мляві потічки на стрімкі потоки, сухі канави – у серйозні перешкоди з водою по груди... Доводилося дертися в гору по ковзким схилам, стрімголов скочуватися з них, перестрибуючи-перелітаючи через чергову водно-болотяну перешкоду, плюхатися всім тілом у холодне, бридке місиво... Та дощ і погану погоду розбавляли дитячі усмішки, крики вболівальників, радісні емоції фінішуючих. Перегони пройшли без серйозних травм – лише кілька подряпин та саден.

Нарешті, після двох годин змагань визначилися переможці. На рідних теренах чимало призових місць назбирали бобовищенці. Так, серед дівчат не старших 12-ти років, беззаперечним лідером стала Наталка Гліба, яка подолала трасу, що проходила через 10 контрольних пунктів, за 36 хвилин. Її найближча переслідувачка – мукачівка Анастасія Моїсеєва – фінішувала майже на 9 хвилин пізніше. Третьою з непростої дистанції прибігла Діана Сотмарі з Ужгороду. Серед хлопців цього віку з траси довжиною три з половиною кілометри першим з часом 29 хвилин і 12 секунд фінішував бобовищенець Мирослав Гонак. Результати його найближчих суперників – 30 хвилин і 11 секунд в ужгородця Станіслава Паламарчука і 30 хвилин 13 секунд у Іллі Шелеста з Мукачева.

Серед дівчат 14-13 років з результатом 33 хвилини 55 секунд на трикілометровій дистанції вищий щабель п’єдесталу пошани зайняла ужгородка Лоліта Рахманова. Слідом за нею фінішували Ганна Петрова та Наталія Мішкулинець (обидві з Бобовищенської ЗОШ). Серед їхніх однолітків беззаперечним лідером цього дня став Владислав Французов з Мукачева: 13 контрольних пунктів, що були розташовані на чотирикілометровій дистанції він «пролетів» за 29 хвилин та 43 секунди. Його одноклубник Едуард Бубряк, що показав другий результат, фінішував аж через сім з половиною хвилин, а ужгородець Володимир Козловський ще на чотири хвилини пізніше.

Але найпрестижніша і довга дистанція в цих змаганнях – п’ять кілометрів, на якій змагалися юнаки не старші 16-ти років. Тріумфував на ній кандидат у майстри спорту з Мукачева Василь Морозов, якій пробіг 19 КП за 31 хвилину та 41 секунду. З другим часом дня – за 35 хвилин та 54 секунд – фінішував ужгородець Олександр Зубенко, а третім – за 37 хвилин і 9 секунд – Сергій Хойдра з села Кам’яниця Ужгородського району. Серед дівчат цього віку кращими на три з половиною кілометровій трасі стали мукачівка Наталія Шозда, Діана Левкулич з Бобовищ та ужгородка Наталія Москалець.

Нагородою для всіх, хто за таких екстремальних умов не побоявся вийти на дистанцію, були солодкі подарунки від Святого Миколая, медалі та грамоти від обласного центру туризму і спорту учнівської молоді (директор Володимир Чепа), додаткові призи кращим – від селищної громади Бобовища (сільський голова Володимир Козак). Окрема подяка від учасників за гостинний прийом на території школи – Галині Теодозівні Касинець, директору Бобовищенської ЗОШ.
 

Експрес-інтерв’ю з переможцями змагань:

Наталка Гліба: Все почалося з досвітньої зливи – найбільше мене хвилювало те, щоб з-за дощу змагання не відмінили… Дійти до фінішу в таких умовах – це вже перемога і повага в очах суперників. А зайняти призове місце – невимовне щастя! Я вже виступала на кількох змаганнях, навіть у Києві, але ця перемога в мене – перша! 

Мирослав Гонак: Змагання були дуже захоплюючими. Ми випробували себе на стійкість і силу. Далеко не всі можливі учасники прибули на змагання – дехто злякався дощу, але попри все учасників було чимало, тільки з Ужгороду два повних «Ікаруси» прибуло… Бобовищенські зібрали дуже багато медалей. Я впевнений, що ця перемога буде чудовим трампліном для моїх досягнень в наступному році
Ганна Петрова: Погода під час гонки була просто жахливою – справжня тропічна злива. Усім довелося бігти повільніше ніж зазвичай. Довго не наважувалася подолати водну перешкоду. Спробувала обійти її спочатку з одного боку, а потім з іншого. Не вийшло. Тоді й кинулася у воду, щоб подолала кількаметровий водний рубіж. Це, мабуть, і вплинуло на підсумковий результат.

Владислав Французов: Мої батьки займалися цим видом спорту. Для мене орієнтування – спосіб життя. Відчуваєш себе першовідкривачем, коли попереду тебе – нікого, лише тиша, ліс, незаймана природа. Враження від змагань в Бобовищах дуже позитивне. Карта порадувала своєю точністю та цікавою дистанцією. З-за зливи додалося чимало води, що створювало додаткові перешкоди для швидкого подолання дистанції, але ж для справжніх орієнтувальників немає нездоланних перешкод (мені в деяких місцях довелося навіть плисти). Дошкуляв також сильний вітрюган, але все одно було класно.

Діана Левкулич: Змагання дуже сподобались! Все було чудово, крім погоди. Та дощ не зупиняв учасників і це добре! Взагалі дистанція не була складною, лиш тільки з 7-м КП в мене виникли невеличкі проблеми, бо треба було багато оббігати, щоб не лізти в холодну воду. Для мене ці змагання були веселими та захоплюючими. Незважаючи на те, що я не здобула перемоги, анітрохи не засмутилася – з'явився стимул краще займатися, крім того, є до чого прагнути. 
 
Василь Морозов: За що я полюбив цей спорт? Цього не пояснити словами, я можу лише передати малу частину того, що я відчуваю, коли перебуваю на дистанції. Це й азарт, й швидкість, й сила (не тільки фізична, але і моральна). Але бувають і засмучення, коли помиляєшся і втрачаєш на дистанції дорогоцінний час, тоді збираєш всю волю в кулак, щоб зосередитися і відігратися. У такі моменти треба зберігати свіжий розум і тримати себе в руках. Мені подобається брати участь в різних змаганнях. Дякую організаторам за ще одні чудові перегони.

Діана Левкулич

Владислав Французов

Василь Морозов

Олександр Цепурдей, для Закарпаття онлайн

19 грудня 2011р.

Теги: спортивне орієнтування, змагання

Коментарі

Дінка Левкулич 2011-12-19 / 09:58:53
Я дуже люблю спорт! Я завжди мріяла стати спортсменкою по орієнтуванні і моя мрія збудеться! Тому я буду прикладувати всі зусиля для здійснення своєї мрії! Змагання,які відбулися 17 грудня,стали одними з найцікавіших ступеньок мого життя! Я дуже рада,що саме в моєму селі відбулися ці змагання. Дякую всім,хто прикладав зусилля для того,щоб змагання відбулися!!!

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини