У басейнах "Берізки", де плавали сироти, тепер не плаватиме ніхто

А сам сиротинець, який закривали начебто з метою економії коштів. все одно фінансуватиметься з обласного бюджету.

У басейнах "Берізки", де плавали сироти, тепер не плаватиме ніхто

Те, що найкращий сиротинець Закарпаття відібрали саме під виборчі плани першого заступника голови Закарпатської ОДА, керівника фракції Партії регіонів в Закарпатській облраді Івана Бушка вже не викликає сумніву. Рідний Виноградів входить до виборчого округу, де 100-відсотково балотуватиметься пан Бушко. Як і передбачало Закарпаття онлайн, сироти "Берізки" стали однією з жертв "регіонального" цинізму, і пан Бушко нині вже почав піар на "Берізці" в місцевій пресі. Спекулює, зокрема, на темі браку у Виноградові місць у дитсадках. А про те, що однією з мотивацій закриття сиротинця озвучувалася саме обтяжливість його фінансування з обласного бюджету, вже ніхто не згадує – як бачимо з інтерв’ю, що його пан Бушко дав газеті "Новини Виноградівщини", рівно до виборів дитсадок "Берізка" таки фінансуватимуть обласним коштом. А значить – нашим з вами коштом оплачуватиметься виборча кампанія пана Івана. А що буде далі з закладом, який місто, за зізнанням його очільника, самостійно утримувати не здатне, "регіональні" політстратеги не переймаються. Кажуть, що роблять усе можливе, аби скинути цю проблему на державне фінансування. Але можуть не встигнути. Або держава, раптом, може не захотіти фінансувати міський об’єкт. Але кого це цікавить? Цікавлять передусім вибори...

Утім, читайте самі.  Інтерв’ю подаємо без скорочень, аби уникнути звинувачень в тенденційності: розумні і так усе зрозуміють, а тим, хто живе тим, що їм вкладають в голови, ми вже і так не зарадимо...


Користуючись тим, що днями у Виноградові проводив прийом громадян перший заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко, ми попросили високопоставленого обласного чиновника прокоментувати цю ситуацію.

– Наразі проходить процедура реорганізації дитбудинку «Берізка» і вже створений новий міський ДНЗ №1, який із 26 -27 грудня має бути відкритий. А враховуючи те, що у цей час у краї проходять різдвяно-новорічні свята, то фактична робота дитсадка почнеться з 17 січня 2012 року. Але реєстрацію він повинен пройти саме до нового року, аби для нього з 2013 року можна було прораховувати формулу фінансування з державного бюджету і не утримувати цей ДНЗ з обласного чи міського бюджету.

В іншому разі на фінансування дитсадка з держбюджету можна розраховувати тільки з 2014 року. Звідси така поспішність. Що ж до різних слухів, не хотілось би коментувати їх, бо вони розпускаються уже щонайменше п’ять років поспіль. Є погодження Міністерства освіти, в якому конкретно вказано, що допускається реорганізація дитбудинку без його перепрофіляції, тобто, залишається ДНЗ або дитячий садочок із відповідним напрямом реабілітації тощо.

В іншому випадку Міністерство освіти відкликає своє погодження на проведення реорганізації. І є рішення сесії обласної ради, яким також указано на ці моменти, а також   те, що об’єкт залишається власністю обласної ради і тільки передається в управління Виноградівської міськради.

– Чи всі споруди дитбудинку «Берізка» ввійдуть до новоствореного дитсадка?

– Однозначно, всі. У медичному корпусі розмістять дві групи реабілітаційного напрямку, а в інших – групи загального типу.

– Формула наступних років фінансування дитсадка «Берізка» зрозуміла. А що буде в грядущому 2012 році, адже міський голова Степан Бочкай не раз заявляв, що утримання такого ДНЗ місту не під силу?

– Основна сума фінансування на цей період передбачена з обласного бюджету через управління освіти. А в наступні роки, як я вже сказав, він буде утримуватися як і всі інші дитсадки.

– У «Берізці» побудовано сучасні басейни для дітей. Вони також будуть далі функціонувати?

– Ні, на це гроші поки не передбачені. Це досить дороге задоволення. Басейни можуть функціонувати лише в літній період або ж за кошти батьків. Це залежатиме від ініціативи і спроможності батьківського комітету, який буде створений при ДНЗ. Думаю, що подібна практика в Україні існує.

– А як вирішується питання з колективом? Чи всіх вдасться працевлаштувати?

– Зараз цим питанням займається відділ освіти з міською радою. Певна кількість людей, біля 60, має бути влаштована у цьому дитсадку, частина працівників пенсійного віку може потрапити під скорочення, решті будуть запропоновані інші робочі місця. Проблемним було питання з медиками, але воно вирішилося із створенням при ДНЗ двох реабілітаційних груп. Таким чином, до речі, вдалося зберегти не лише медперсонал, але й наявне тут хороше медичне обладнання.

17 грудня 2011р.

Теги: сиротинець, Берізка, Бушко

Коментарі

з Севлюша 2011-12-19 / 21:06:18
Там замішані всі і ПР і БЮТ і звичайно ЄЦ, читайте попередні матеріали і все стане ясно.

Вавілон 2011-12-18 / 21:51:27
Я радий, що у Виноградові буде такий садок. Маю надію, що пан Бушко зробить так, щоб і дітей туди приймали не за гроші, як це роблять завідувачі всіх інших садків. Правильний напрям вибрав Бушко, краще робити добро для дітей наших, а ніж методами 150 грн. за голос.

otghe 2011-12-18 / 10:51:44
Так і не зрозумів логіку - яким чином, закривши дитбудинок, Бушко набирає собі очки для майбутніх виборів? Фінансування з обласного бюджету затвердили обласні депутати - не тільки регіони, але й ЄЦ, який командує облрадою. Виходить ЄЦ виділятиме гроші під Бушка, а не під свого однпартійця? Otghe, матеріал заангажований.

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини