Король поп-арту Варгол ганьбився свого руського коріння

Монографія, яка якраз виходить у видавництві Arbor vitae, розкриває родинні корені ікони мистецтва 20-го століття, котра ретельно ховала своє східноєвропейське походження. Об''ємна, оригінально оформлена і повна документальних матеріалів публікація про Енді Варгола створювалася 22 роки.

Король поп-арту Варгол ганьбився свого руського коріння
Коли в 1969 році свита чеських кіношників приїхала в Нью-Йорк, щоб представити «Тиждень чехословацького кіно», вони зустрілися і з Енді Варголом. У ліфті вони про нього говорили досить безсторонньо: що він білий, як труп. Їм не прийшло в голову, що ексцентричний американець міг розуміти чеську мову.

Цілих 22 роки

«Енді робив вигляд, що нічого не відбувається, але потім він їх покарав. Він усіх їх залишив у приміщенні, де вони три години були змушені дивитися якийсь порнографічний фільм», – згадує чеський емігрант, піонер відеоарту і якийсь час нью-йоркський сусід Варгола Вуді Вашулка в книзі «Енді Варгол і Чехословаччина» (Andy Warhol a Československo).

Монографія, яка якраз виходить у видавництві Arbor vitae, розкриває родинні корені ікони мистецтва 20-го століття, котра ретельно ховала своє східноєвропейське походження. Вашулка – один з приблизно 60 очевидців, яким в книзі надається слово. Об'ємна, оригінально оформлена і повна документальних матеріалів публікація про Енді Варгола створювалася 22 роки. Її автори – фотограф Рудо Прекоп і графік Міхал Цігларж.

Обидва автори (разом з Міхалом Біком) стояли біля витоків створення музею Воргола в містечку Медзилаборце на сході Словаччини. Це перший у світі музей на честь короля поп-арту, який виник 20 років тому. Книга, написана наполовину по-словацьки, нагадує про цю річницю.

Погляд наполовину іноземця

Про те, що Енді Варгол жив у Нью-Йорку з овдовілою матір'ю, яка за своїм чоловіком приїхала в США зі словацького Закарпаття, біографи згадують. Проте досі ніхто не йшов далі, не запитував, як разом жили відомий син і Юлія Варгол, дуже побожна і навіть творчо обдарована жінка.

Вона, наприклад, першою в сім'ї Уорхола стала працювати з алюмінієвими банками: під час економічної кризи, коли її чоловік насилу знаходив погано оплачувану поденну роботу, вона робила з банок від компотів квіти і продавала їх.

І хоча автори книги уникають власних коментарів, з слів багатьох очевидців стає ясно, що на Енді Варгола впливала не лише мати, але і її «стара батьківщина». Можливо, це її заслуга, що Варгол зміг так точно вловити американського ідола, адже він міг спостерігати за американською культурою з боку – очима наполовину іноземця.

Мати, з якою Варгол до кінця життя говорив по-руськи, несвідомо давала йому інший, європейський світогляд.

Юлія Варгол ніколи так і не навчилася добре говорити по-англійськи, і Енді перед своїми друзями соромився цього. Але він любив не тільки, як вона готує. Йому подобалися і її картини, які вона малювала, наприклад, серія намальованих тушшю кішок і ангелів.

Юлія Варгол ніколи не втрачала зв'язку з батьківщиною, все життя вона підтримувала двох своїх сестер, і своє житло (син виділив їй цілий поверх у своєму будинку в Нью-Йорку) вона прикрасила «по-східному». На стінах – образи святих, в кутку – вівтар. Там вона часто молилася разом з Енді, який зазвичай свою віру приховував.

Скритність Уорхола мала й зворотній бік: він не дозволив матері сходити ні на один зі своїх вернісажів, і він не показав їй жоден зі своїх фільмів. «Він думав, що вони їй не сподобаються. Навіть я не думаю, що вони б їй сподобалися », – говорить у книзі старший брат Енді Джон Варгола (своє прізвище Енді скоротив). Він і третій з братів, Пол Варгола, показують Енді в незвичному світлі – як улюбленого члена дуже дружної і набожної родини.

Поп-арт та комуністи

Книга «Енді Варгол і Чехословаччина» – монументальна мозаїка, в яку нібито увійшла тільки одна десята того, що Прекоп і Цігларж назбирали і розкопали: вони зробили десятки інтерв'ю з родичами Варгола, його колегами і його «зірками», зібрали величезну кількість газетних публікацій, листів, і сотні фотографій із сімейного архіву.

Автори також докладно розповідають про зростання культу Уорхола в Чехословаччині, цей культ на якийсь час збігся з революційною ейфорією 1989 року. Одна з петицій, що ходили по республіці, представляла собою збір підписів за створення музею Варгола в будинку його предків у Словаччині. У книзі також описується історія групи Velvet Underground Revival, членів яких Варгол надихав на творчість.

І хоча стриманий характер Варгола був добре відомий, проте, художник шукав зустрічі з чехословаками. Таким чином, розповісти свою історію або маленький епізод з Енді можуть багато відомих людей: історик мистецтв Анна Фарова, режисери Мілош Форман і Віра Хітілова, художник Мілан Кніжак, фотограф Антонін Кратохвіл або фігуристка Ая Врзаньова.

Безпосередньо Чехословаччиною Енді Уорхол ніколи явно не цікавився, тільки один з братів згадав його коротке, але точне висловлювання: «Комуністи б поп-арт не дозволили».

Книга: Andy Warhol a Československo, Rudo Prekop, Michal Cihlář, Arbor vitae, Řevnice 2011

Магдалена Чехловска, iHNed.cz Переклад з ІноСМИ.ру Закарпаття онлайн

17 грудня 2011р.

Теги: Варгол, поп-арт, руський

Коментарі

buy tramadol without prescription 2012-09-30 / 21:16:33
prescription but are it cod andTramadol Health is from medium, http://yourblo.wordpress.com/2012/09/30/buy-tramadol-online/ purchase tramadol online, :), http://yourblo.wordpress.com/2012/09/30/what-is-tramadol-50mg/ what is tramadol 50 mg, kiewne, http://yourblo.wordpress.com/2012/09/30/buy-ultram-online-no-prescription-2/ ultram online, czm, http://yourblo.wordpress.com/2012/09/30/tramadol-addiction-symptoms/ side effects of tramadol, 8-DDD, http://yourblo.wordpress.com/2012/09/30/tramadol-hcl-acetaminophen-2/ tramadol hcl acetaminophen, rjgn, http://yourblo.wordpress.com/2012/09/30/tramadol-hydrochloride-50-mg/ tramadol hydrochloride 50mg, 8], http://yourblo.wordpress.com/2012/09/30/tramadol-side-effects-in-dogs/ tramadol dogs side effects, ukgtp, http://yourblo.wordpress.com/2012/09/30/tramadol-online-without-a-prescription/ buy tramadol online without a prescription, 120,

Словянин 2011-12-24 / 13:40:47
Нормальний русин чи українець ніколи б не подав руки автору збоченого мистецтва Варголу

KK 2011-12-23 / 20:37:42
Свербогузка - видно, що вам уже за багато брудних фільмів Варголи перемішалися у ваші голові! І я гадав що його фільм 'Скучні Кавбої' вам найбільше підходить, а то його фільм 'Сміття', яке вам саме краще запахло! :-)

свербогуска 2011-12-23 / 20:09:05
Якый хосен Українї як она здобуде Підкарпатьску Русь але в заміну загубить свою душу? То просто лоґіка КК котрый може чістить в Америцї говна на тоалетах а гев ся бавить на мудріяша.

KK 2011-12-22 / 18:25:41
Ну і що з того, що Варгола здобув 'міліонів' і всякої слави між глобалістами світу? Мучився він
до останього дня свого життя від кулі одержаної від Валерії Солани, бувшої робітниці у його 'фабриці'. Дивлячись на його життя, і на той світ де ми всі знаходимося, де люди справді виконують будь що за одержаної слави та гроші, приходить до пам'яті цю притчту з біблії:

'Яка користь чоловікові якщо він здобудить цілий світ, але в заміну загубить свою душу?'

свідомий 2011-12-22 / 17:06:09
Та нехай собі як знають

божеволіють конають

нам своє робить

всіх художників до однієї ями

русинів за русинами

будем будем бить

будем будем бить

Словянин 2011-12-22 / 16:24:10
Глобалісти, що контролюють інформаційний простір прекрасно вміють робити з мухи слона, а з слона - муху. Те, що багаті профани витрачають мільйони на антикультурне лайно, не показник, що останнє є шедевром. Чорний квадрат Малевича грандіозна афера сучасності в образотворсому мистецтві. Громадськість успішно проковтнула цю пробну кулю. Ну, а далі пішли різноманітні варголи та ін. штучно роздуті мильні бульбашки. В світі дуже багато легковірних людей, які вірять жовтій пропаганді та гаркавим критикам, а не своєму власному естетичному почуттю

Obozryvatyl 2011-12-22 / 06:19:24
Русинство плетете КК з українством, на што ся подля вас КК Енди Варгол порядно "устяв", бо образы свої в ціні много міліонів $ вун даровав до музея в Русинськом місті Медзілаборце, Словакія, а не на Україну.

KK 2011-12-22 / 01:28:21
Обозриватилю - не знаю, хто кого переслідує, але як видно із цитат внизу, то ясно бачу що сам Варгола стяв на полотно і продавав це за картину. Нема ніяких підверджень, що цей 'славний' художник інакше ставився до свого 'рідного русинства'!

Obozryvatyl 2011-12-22 / 00:24:21
Термiнологiю "стяв" , "устятися" э од КК и Тараса, а не од мене. Адмiн, КК и Тарас ваз контролювуть и зато так выважено як НКВД поступаэте?

Тарас 2011-12-21 / 22:59:28
Киби бив Енді живий, то я б му поміг устятися на усякух Сидору, Гецку, обозрєватєлу...
Слава нації!

Obozryvatyl 2011-12-21 / 20:29:15

Ви спроможні коментувати на тему цієї публікації, а не про ВІЛ, "стяв" і крадіжки картин? Коментар видалено. Адмін

Obozryvatyl 2011-12-21 / 19:22:40

Коментар видалено. Адмін

KK 2011-12-21 / 18:36:12
Обозриватилю - а де саме у творчості Варголи ви помітили його теплу любов до свого руського нородного коріння? Чи десь у його прозі, чи у його фільмах чи у його картинах, де він навіть
завершив нову концепцію, де він стяв на полотно, щоби досягнути потрібну йому естетику:

'He would come to the Factory to urinate on canvases that had already been primed with copper-based paint by Andy or Ronnie Cutrone, a second ghost pisser much appreciated by Andy, who said that the vitamin B that Ronnie took made a prettier color when the acid in the urine turned the copper green. Did Andy ever use his own urine? My diary shows that when he first began the series, in December 1977, he did, and there were many others: boys who'd come to lunch and drink too much wine, and find it funny or even flattering to be asked to help Andy 'paint.' Andy always had a little extra bounce in his walk as he led them to his studio.[53]'

Мені здається що Варгола не тільки би стяв на вашу, йому додану концепцію пошани до всего 'русинського', Обозриватилю! :-)




KK 2011-12-21 / 18:03:43
Обозриватилю - виходить що ви ніколи не бачили ані одного фільму Варголи, або можливо і бачили але
не можети давати ніяку рекомендацію??....

Obozryvatyl 2011-12-21 / 18:01:05
Ви плетете Magdalenа(u) Čechlovská(u) (Магдалену Чехловску) с Енді Варгол-ом. То є титул статі (Král pop-artu Andy Warhol se styděl za slovanské kořeny...) Магдаелени Чехловської, а не Енді Варгол. В статі ся говорить о том, же ся Енді Варгол ганьбив за комуністичний режим в Чехословакії.

KK 2011-12-21 / 17:59:20
Судячи з того що написано в статті, і з того що я де інде читав про Варголи, виходить що Варгола і ганьбився його руські коріння, і Варгола сам ганьбив ім'я руського народу! Чи ж не так??...:-)

сорри 2011-12-21 / 17:43:22
У Варголи не були коріння одночасно українські. російські, болгарські і т.д. Якщо ви кажете, що в нього було руське коріння, то значить саме його він і ганьбився.

І далі. "П:отужна українська діаспора в США" справді "не пропгує етноцид и гомофобію". А ви пропагуєте. Зокрема тут, ненавидячи і паплюжачи все українське.

KK 2011-12-21 / 17:28:10
Обозриватилю - Чи є якісь фільми Вархоли, які ви особисто бачили і вам сподобалися, і чи ви могли б мені порадити подивитись?

Obozryvatyl 2011-12-21 / 17:22:23
."Magdalena Čechlovská iHNed.cz Král pop-artu Andy Warhol se styděl za slovanské kořeny, ..
slovanské kořeny= славянські коріння. На першом місті то суть росіяни, українці, поляки итд.
П:отужна українська діаспора в США не пропгує етноцид и гомофобію.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини