Сміятися над собою може лише сильна особистість чи нація

Другий поспіль успіх України на Європейській арені після здобуття права на проведення Євро-2012 викликав нову хвилю політизованих розмов не лише в Україні, а й у всьому Східно Європейському просторі. Мова йде про Євробачення та пов’язані з ним перипетії.

Сміятися над собою може лише сильна особистість чи націяЗагалом цей конкурс має цілком визначене місце та цільову аудиторію в європейському шоу бізнесі. Зазвичай, його називають конкурсом для домогосподарок, підлітків та іншої публіки, яка визначається у сленговій термінології словом «попса». Тобто, на ринку культури це типовий «ширпотреб», кітч, яке слугує замінником духовних потреб для не вибагливої публіки.

Феномен подібної культури набув широкого розповсюдження наприкінці 60-х років коли телебачення в західній культурі стало невід’ємним атрибутом не лише кожної родини, а й індивідуального члена сім’ї. Тоді з’явився жанр серіалів, або «мильних опер», ток-шоу та різноманітних пісенних конкурсів в тому числі й Євробачення. Однак в специфічному радянському інформаційному просторі телевізор грав роль переважно пропагандиста, а не розважальника. Тому ми були відключені від світової культури, в тому числі і ерзац, а замкнуті у псевдодуховність як її розуміли комуністичні лідери.

Все змінилося з падінням залізної завіси. Тоді виявилося, що пострадянський простір є надзвичайно жадібним якраз до споживацької культури і міф про високу духовність «комуністичної людини» канув в Лету. Свідченням цього є супер популярність латино-американських серіалів, герої яких буквально стали членами сім’ї майже кожної пострадянської родини. З точки зору реальної психології такий феномен є цілком закономірним, оскільки будь-який секонд хенд, в тому числі й культурний споживають люди, Що не мають можливості відвідувати концерти живої музики, купувати оригінальні речі, відвідувати театр, подорожувати, та й просто часу й потенціалу для глибинного спілкування. Тому для них телебачення є єдиною можливістю розчинитися у хвилях справжніх емоцій.

В такому сенсі особлива пристрасть Росії до Євро бачення є дуже показовою. Наприкінці 90-х це майже стало для них національною ідеєю завоювання Європи. Спочатку вони відрядили туди Ф.Кіркорова, який зайняв лише 18 місце, потім навіть ризикнули примадонною А.Пугачовою, яка спромоглася піднятися аж на дві сходинки вище. Були там й Мумій Троль, Алсу, Тату, тобто практично увесь естрадний бомонд Росії, але тріумфу не сталося. Тоді у Ф.Кіркорова навіть зародилася ідея відправити на Євро бачення від Росії Вєрку Сєрдючку, мовляв лише вона зможе розбурхати зажирілу Європу. Однак справа зовсім в іншому. Безумовно мистецький талант А.Пугачової та Мумій Троля набагато вищий за той рівень, який сприймає аудиторія Євробачення , але почуття комплексу неповноцінності не дає спокою тоталітарній свідомості росіян.

Україна до конкурсу Євробачення ставилася набагато спокійніше. Можливо тому успіх Руслани став водночас і приємною несподіванкою, а також зіграв не зовсім вдячну роль. Бо політизував цілком вторинне дійство, розбурхавши придушені комплекси. Конкурсний провал «Гринджол» насправді був виключно дурістю політиків, які прагнули перетворити товар «духа революції» та паразитувати на ідеях. Які їм ще лише потрібно наздогнати.

Нинішня участь у конкурсі Вєрки Сєрдючки за великим рахунком відобразила все протиріччя українського феномену. Агресія по відношенню до образу насправді відтворює все той же комплекс неповноцінності, який найяскравіше проявляється в крайнощах. Про національний сором в унісон заговорили і Н.Вітренко, і Т.Коробова, і, нажаль, О.Скрипка. Хоча в цьому роздратуванні відчувається неспокій провінціала, який одягнувши краватку та увійшовши у столичні кабінети ганьбиться своїх сільських родичів, які ніби розвінчують його дутий лоск. «Аристократ із Вапнярки» надзвичайно показовий образ подібного літературного героя. В глибоко філософському та по доброму іронічному персонажі «Вєрки» надзвичайно талановито вловлений дух народу, соромитися якого може лише манкурт без роду та племені. Бо порвані панчохи та шкарпетки, прикриті дорогою шубою — це наша суть. А сміятися над собою може лише сильна особистість та нація. Від так дурень, котрий намагається переконати всіх у власній величі на завжди залишиться дурнем. В такому невтішному висновку переконує й російський «Перший канал», що намагався з Євробачення зробити політичне шоу, яке мало переконати світ у перемозі православного слов’янства над старою Європою. Один штрих: Великобританія, Німеччина, Франція та Іспанія, котрі по суті утримують конкурс Євробачення з року в рік отримують останні місця після голосування і зовсім від цього не страждають. Бо виставляють адекватних конкурсу артистів. І як це відображається на вазі, приміром, англійської музичної культури в порівнянні, скажімо з сербською, турецькою, російською чи тою ж українською?

Тому, ще дуже велике питання хто над ким глузує? Король над блазнем або блазень над королем? А перемога улюбленої команди у футбольному матчі, артиста у пісенному конкурсі чи красуні на подіумі може перетворитися в національну ідею тільки для людей, яким в житті більше тішитися нічим. У кожної особистості залишається право вибору: приєднуватися до чужих успіхів чи здобувати свої.
Вікто ПАЩЕНКО, "Старий Замок "Паланок"-Мукачево.net
17 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини