А ми на вас фітькали!

Такого на Закарпатті ще не було – минулого тижня практично весь особовий склад Головного управління МНС області обурився спробою призначити на посаду першого заступника начальника управління колишнього більш ніж одіозного працівника цього управління Василя Скундзю.

А ми на вас фітькали!Але міністра МНС, нашого земляка, Нестора Шуфрича це не зупинило – порушуючи всі моральні і юридичні норми він вдруге спробував змінити керівництво ГУ МНС краю..

Отже, минулого вівторка до Ужгорода прилетів головний митар області 2003-2004 років, пам’ятний підприємцям, а нині заступник міністра МНС Андрій Скіб’як. Він представив колективу управління нового першого заступника начальника – Василя Скундзю. Начальник управління Іван Гецянин пояснив Скіб’яку, що колектив проти цього призначення, оскільки добре пам’ятає керівництво і «методи правління» Василя Антоновича. Це ж саме Гецянин сказав і під час представлення, заявивши, що працювати з такою «правою рукою» не буде і вийшов із залу. За ним піднявся і весь колектив працівників.

До речі, для того, аби звільнити для Скундзі місце, Нестор Іванович видав також наказ про розатестування посади першого заступника, яку нині займає багаторічний професіонал Володимир Бодак і переведення його в резерв.

Відтак 125 працівників ГУ МНС написали звернення до міністра МНС, де зазначалося, що Шуфрич напевно не знав усіх колишніх «подвигів» Скундзі і попросили скасувати наказ про його призначення. Але Нестор Іванович, очевидно, якраз дуже добре знає «таланти» свого протеже, тому і прагне у будь-який спосіб затвердити його на посаді.

Після такого відкритого і масового протесту Шуфрич вирішив спробувати довести «ко в хижі газда» і в п’ятницю, 11 травня, на Закарпаття знову прибув його заступник Андрій Скіб’як разом зі ще одним заступником Анатолієм Бевзом. Вони оголосили новий наказ міністра про призначення вже нового начальника ГУ МНС в Закарпатській області – колишнього заступника начальника УМВС області Михайла Туряниці. Про долю Скундзі не йшлося, як, проте, і про відміну наказу про фактичне усунення з посади першого заступника Володимира Бодака.

Як повідомив ЗІА «Простір» начальник управління Іван Гецянин, він у ту п’ятницю був у міністерстві в Києві. Передав міністру заяву-протест проти призначення Скундзі і поставив свій підпис як ознайомлений з наказом міністра про його, Гецянина, звільнення з посади через 2 місяці у зв’язку з реорганізацією управління. А дорогою додому Гецянин отримав повідомлення, що в Ужгороді вже представили нового начальника, а його, виявляється, звільнили наказом міністра ще 8 травня!

Коли верстався номер, Іван Гецянин розповів, що продовжує працювати і звернувся до суду з оскарженням неправомірних дій міністра МНС. Михайлу Туряниці справи поки не передавав, пояснивши при зустрічі, що міністр хоче зіштовхнути їх, посварити, дестабілізувати роботу рятувальників Закарпаття. Напевно Нестору Івановичу не цікава думка людей, фахівців і закони – за амбітними інтересами їх не видно.

Можливо, однак, що йому цікава думка… ужгородського мера. Справа в тому, що новопризначеного головного еменесника області Михайла Туряницю знаючі люди називають «людиною Ратушняка». Тож чому так наполегливо саме цю кандидатуру намагається проштовхнути у керівне крісло Нестор Шуфрич. Ймовірно, мають місце якісь домовленості останнього із «запеклим опозиціонером» С.Ратушняком, адже не секрет, що в ужгородця Шуфрича є свої інтереси у місті, де нині безроздільно хазяйнує мер. Можливо також, що домовленості ці не нові, а є просто продовженням давньої співпраці «народного» мера із колись всевладною у краї СДПУ(о), активісти якої нині «трудяться» на благо Партії регіонів. Тут доречно згадати, що свого часу С.Ратушняк також був членом фракції цієї партії у парламенті. Це вже згодом він став «народником». Вельми цікавий виходить тандем. Однак не дивний, бо методи й цілі керівництва С.Ратушняка, Н.Шуфрича з СДПУ(о) та Партії регіонів — дуже схожі.


ЗВЕРНЕННЯ
головного еменесника Закарпаття
до керівників органів державного управління та представників Рад всіх рівнів

Шановні народні обранці, керівники!
Тривале протистояння в країні, щоденні звинувачення учасників конфліктів один одного у спробах узурпації влади, імовірно приречене поховати ряд дрібніших (у масштабах держави) конфліктів поза Вашою увагою. Однак промовчати означало б сприяти, тому правовому свавіллю, або іншими словами „безпредєлу”, який, на жаль, стає синонімом України в очах цивілізованого світу.

Звісно на фоні українських „перепитій”, кадрові зміни в головному управлінні МНС України в Закарпатській області можуть здатися звичайною дрібницею. Але самі спроби та манера в яку намагаються здійснити ЦЕ, викликає в одному випадку щонайменше подив, а в іншому - відчуття неспроможності та небажання центральних органів влади дотримуватися існуючого законодавства.
Не маю жодного наміру переказувати всі деталі справи, що стосуються кадрових змін, які намагаються „нав’язати” особовому складу головного управління МНС України в Закарпатській області і у якій „незамысловатый способ” ці зміни намагаються „проштовхнути”. Найгірше, що виділені у лапках слова це не просто спроби драматизувати ситуацію, а власне точний вираз того, що власне сьогодні МНС України намагається реалізувати в головному управлінні МНС України в Закарпатській області.

Бо „нав’язати” - це спроба одного з заступників Міністра України з питань надзвичайних ситуацій (п. Скіб’яка А. Ю.) 8 травня 2007 року безпідставно увільнити від займаної посади першого заступника ГУ МНС України в Закарпатській області полковника внутрішньої служби Бодака В. Ю. та насильно призначити на цю посаду п. Скундзю В. А. (колись начальника УМНС України в Закарпатській області), якому свій ступінь довіри особовий склад ГУ МНС України в Закарпатській області висловив демонстративним залишенням залу засідань.

Більше того 125 працівників головного управління по цьому підписують звернення до Міністра України з питань надвзичайних ситуацій, що не мають наміру служити з цією людиною, відзначаючи як головний недолік цієї людини – відсутність ЛЮДЯНОСТІ по відношенню до них. І це за тих умов, що загалом військовим з курсантських років намагаються „привити” одн просту істину – накази не обговорються. Тож уявіть собі як треба було „прикластися” щоб 98 % головного управління сказали своє „ні” п. Скундзі.

Аби якось вийти з ситуації п. Скіб’як запропонував мені 11 травня разом з п. Скундзею прибути до МНС України аби вирішити цей конфлікт, що я власне й зробив аби відстояти свого першого заступника п. Бодака В. Ю. Однак після мого прибуття до МНС України все чого я домігся – це вручення мені попередження про те, що у зв’язку з реорганізацією в головному управлінні мене може бути звільнено через два місяці після вручення попередження.
І ніби не так багато – якихось два місяці. Але ж ні. Наказ про моє звільнення як виявляється був підписаний ще 8 травня 2007 року! Натомність мені пропонують різні „гарнючі” посади чи-то радник чи-то помічник Міністра МНС України, від яких мені вистачило духу відмовитися (я приїхав відстояти свого першого заступника та повернутися на своє робоче місце). В цей час два заступники Міністра України з питань надзвичайних ситуацій (таємно! принаймні не ставлячи мене до відому) на урядовому! (уявіть скільки народних грошей) літаку відлітають до Закарпаття аби представити особововму складу новго начальника ГУ МНС України в Закарпатській області – М. М. Туряницю (колишнього першого заступника начальника УМВС України в Закарпастькій області)...
Як наслідок сьогодні в головному управлінні МНС України в Закарпатській області два начальники. Принаймні я не вважаю себе звільненим від цієї посади, окрім того маю повну підтримку особового складу головного управління МНС України в Закарпатській області, на які зізнаюся чекають без сумніву важкі часи. Але саме його підтримка надихнула мене на необхідність відстоювати свої права в судовому порядку.

Що ж до важких часів для особового складу - наразі у міністерстві формується так звана „переконлива” група, яка має здійснити перевірку діяльності ГУ МНС України в Закарпатській області. Зважте, навіть найменш заангажована людина чітко усвідомлює, які завдання поставить посадовцям з МНС України їх керівництво. Але щоб уникнути різночитань – впродовж 2007 року на жодній з колегій МНС України ГУ МНС України в Закарпатській області не згадувалося з негативного боку. Тобто ніби підстав для звільнення посадовців головного управління немає, але чи буде це так насправді?
Але сьогодні ми (особовий склад головного управління) всі разом. Хоча за якихось кілька років ми так звикли до правового нігілізму, що здається, ніби воно так і мало б бути. Принаймні, так нас намагаються в цьому переконати і переконуватимуть Вас. Але чи переконають? Бо для мене юриста зі серйозним стажем до цього часу залишаються нез’ясованими ряд питань – яким чином мене увільнили від займаної посади? Які підстави для звільнення мого першого заступника Бодака В.Ю?

Але це не найголовніше. НАЙГОЛОВНІШЕ – В ЦЬОМУ ЮРИДИЧНОМУ СВАВІЛЛІ, ХТОСЬ, БУДЕ ПЕВЕН, ЩО ЗАВТРА ЙОГО НЕ ЗВІЛЬНЯТЬ ЧЕРЕЗ ТЕ ЩО „НЕ СПОДОБАВСЯ”?..

Ця ситуація за великим нагадує якусь історію не з мого (вашого) життя – надворі ХХІ сторіччя, а Україна – застрягла в феодально-сеньоріальних відносинах, де закон змінює особиста відданість. А особиста відданість загалом не передбачає таких слів як „законність”, „право”, „правда”, а вже за ними й цілий ряд інших слів, якими так часто „сиплють” наші окремі посадовці і яких так важко дотримуватися насправді. Бо питання насправді не в мені, я твердо перконаний в тому, що зможу відстояти свої законні права в суді, питання в іншому до якого часу ми залишатемося в системі правового безладу, де правим буде той, у кого прав більше.

Саме тому звертаюся до керівників та обранців всіх рівнів з проханням дати правову оцінку тій сваволі, яка сьогодні має місце в ГУ МНС України в Закарпатській області. Колектив ГУ МНС України в Закарпатській області вже висловив свою думку, підтримавши моє звернення до Вас. Однак намагання встояти проти беззаконня „високопосадовців” без Вашої допомоги буде вкрай важко, хоч я і покладаю на це надії. І зважте, що Ваша мовчанка сьогодні беде нічим іншим аніж потуранням тим, хто потроху, „проковтнувши” ще одну колективну жерту у вигляді ГУ МНС України в Закарпастькій області, намагатиметься створити систему „низькопоклонної доцільності”, де немає місця ЛЮДИНІ, а тільки як кажуть росіяни „людишкам и человечишкам”.

І.В.ГЕЦЯНИН, Начальник ГУ МНС України в Закарпатській області
"Старий Замок "Паланок"-Мукачево.net
17 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини