Угорщина готова інвестувати в економіку України 1 мільярд доларів

Угорщина готова фінансувати ряд спільних з Україною проектів, а також інвестувати в українську економіку близько 1 млрд дол. Про це сьогодні, 29 листопада 2011 року, заявив міністр національного розвитку Угорської Республіки Тамаш Феллеггі на Українсько-угорському бізнес-форумі в Одесі, передає прес-служба Мінагрополітики.

Угорщина готова інвестувати в економіку України 1 мільярд доларів
Міністр національного розвитку Угорської Республіки зазначив, що в даний час пріоритетом для його країни є розвиток східного партнерства, в тому числі і з України. Головними сферами співпраці стануть інформаційні технології, інфраструктура і сільське господарство.

"Ми готові фінансувати ряд спільних проектів, а також інвестувати в українську економіку близько 1 млрд дол. Тільки за таких умов ми зможемо повністю реалізувати свій географічний та економічний потенціали", - поінформував Феллеггі.

За повідомленням прес-служби, за 10 місяців 2011 р. товарообіг між Україною та Угорщиною збільшився на 35% в порівнянні з минулим роком. За результатами трьох кварталів поточного року експорт українських товарів збільшився майже на 64%, а імпорт - на 15%.

Як повідомляється, Україна та Угорщина планують збільшити товарообіг між двома країнами вдвічі - до 4,5 млрд дол. Про це в ході сьогоднішньої зустрічі заявили Тамаш Феллеггі і міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

"Україна активно експортує в Угорщину енергоносії, мінеральну сировину, обладнання, сільськогосподарську продукцію. Але в наших планах досягти обсягу експорту докризового періоду 2007 року", - сказав Присяжнюк.

За його словами, Україна буде збільшувати поставки сільськогосподарської продукції, а також буде запозичувати досвід Угорщини під час проведення земельної реформи. Зокрема, це стосуватиметься побудови земельного кадастру та визначення ролі держави у формуванні ринку землі.

Бізнес, на думку Миколи Присяжнюка, повинен зіграти ключову роль у зміцненні двосторонніх зв'язків і розробити такі моделі співпраці, які б дозволили двом країнам зміцнити свої позиції на світовому ринку.

"Територіальні та економічні можливості наших держав повинні бути ефективно використані для посилення ролі на євроазійському просторі. Ми вже продуктивно користуємося тим, що Угорщина є членом ЄС, а Україна входить в зону вільної торгівлі з СНД. Тому ми можемо вільно просувати свої товари на обидва ринки", - зазначив Микола Присяжнюк.

За результатами домовленостей було підписано протокол другого засідання Міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва. У ньому сторони позначили сфери подальшого співробітництва, зокрема, сільське господарство, промисловість, транспорт, енергетика, екологія, а також перспективи подальшого торговельно-економічного співробітництва.

Нагадаємо, товарообіг між Угорщиною і Україною в 2010 р. досяг 2 млрд дол.

Зазначимо, 25 листопада п.р.міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило суверенний кредитний рейтинг Угорщини на один щабель - до рівня Ва1 з рівня Ваа3. Прогноз по рейтингу - "негативний", говориться в матеріалах агентства.

Крім суверенного кредитного рейтингу, Moody's прийняло рішення знизити до Ва1 з Ваа3 кредитний рейтинг в іноземній валюті Національного банку Угорщини (НБВ). Це рішення грунтується на тому, що Угорщина несе юридичну відповідальність за виплати по облігаціях НБВ.

У 2010 р. держборг Угорщини становив 81% від національного ВВП. Однак через велику чутливість до обмінних курсів цей показник в поточному році очікується на рівні 131%. Уряд країни до 2018 р. має намір скоротити його до 50% від ВВП. Показник бюджетного дефіциту на майбутній рік очікується на рівні 2,5% від ВВП, в 2013 р. - 2,2%.

Нагадаємо, 21 листопада Угорщина звернулася до Європейського союзу (ЄС) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) з проханням про можливе надання фінансової підтримки.

Керівництво Угорщини направило ЄС і МВФ запити, в яких говориться, що влада країни має намір розглядати будь-яку підтримку, надану організаціями, як запобіжний засіб.

29 листопада 2011р.

Теги: Угорщина, інвестиції, товарообіг

Коментарі

НОВИНИ: Різне

22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
21:25
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
13:49
Що треба знати про верстати з ЧПК до покупки
» Всі новини