На Прикарпатті агітують за збереження гуцульського діалекту

Створення матеріалів словника гуцульської мови та лінгвістичного атласу Гуцульщини є сьогодні першочерговими завданнями у справі вивчення і збереження для нащадків унікальної за своєю суттю гуцульської мови. В цьому переконаний директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко, який побував на минулому тижні на Івано-Франківщині, де взяв участь у засіданні "круглого столу" з актуальних проблем вивчення та розвитку мови гуцулів.

На Прикарпатті агітують за збереження гуцульського діалекту

Захід проходив з ініціативи активу громадської організації «Поклик нації», за підтримки керівництва Івано-Франківської ОДА. Участь в ньому взяли провідні прикарпатські вчені-філологи, вчителі-україністи, представники місцевої влади, громадські волонтери.

Зі слів пана Гриценка, на сьогоднішній день Гуцульщина – незорена цілина в сенсі лінгвістичних досліджень, проте вивченню гуцульської мови чи то гуцульського діалекту бракує системного і комплексного підходу до вивчення як лінгвістичного, так і багатого ономастичного матеріалу. Є окремі доробки в цьому напрямку, в тому числі і на Прикарпатті, де вказаною проблемою вже тривалий час займається доцент Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника кандидат філологічних наук Михайло Бігусяк. Втім, цього вочевидь замало, оскільки ні гуцульського діалектного словника, ані повного лінгвістичного атласу регіону Гуцульщини ще досі не створено.  «Ми постійно говоримо, - коментує директор Інституту української мови, - Наступає російська мова, наступає польська мова. Поцікавився: сьогодні в Російській Федерації існує стільки словників діалектів, що не для них не вистачить місця у цій залі. Є словники на 40 томів. Є словник тільки однієї Архангельської області на 14 томів і укладачі дійшли тільки до літери «Н». А в Томську взяли одну жіночку і з нею говорили. Говорили і говорили – декілька років поспіль приїжджали і говорили. І коли склали словник однієї лише жінки – Віри Вершиніної – словник на 4 томи, який виявився в кілька разів більшим, ніж у Пушкіна. Це так званий вершинінський феномен».

Зі слів Павла Юхимовича, сьогодні час грає не на руку дослідникам, адже оті дідусі та бабусі, які ще володіють давніми говірками, поступово відходять в небуття, а відтак сьогодні необхідно об’єднати зусилля науковців Прикарпатського національного університету, шкіл, місцевої влади, ГО «Поклик нації» та інших громадських ініціатив у єдиний рух за гуцульську мову, найпершим завданням якого буде пошук отих інформаторів, які можуть сьогодні дати унікальний матеріал для досліджень.  «Якщо ми самі не запишемо своїх дідусів, бабусь, близьких і знайомих, то хто за нас зможе це зробити? – зазначає П.Гриценко, - І тут на вчителях-україністах лежить значна відповідальність».

При цьому вже за півтора року виникне перша нагода представити матеріали наукових пошуків на міжнародному рівні. Адже в серпні 2013 року в білоруському Мінську зберуться на свій черговий з’їзд найвідоміші вчені-славісти з 60 країн світу. До цього часу, - вважає науковець, - в доробку українських має бути хоча б кілька компакт-дисків з записами мови карпатських горян, «щоб гуцульська мова зазвучала на світовому рівні».

Учасники круглого столу вирішили створити робочу групу з розробки гуцульського словника, куди увійшли провідні науковці, вчителі-україністи та громадські волонтери. В свою чергу керівництво ГО «Поклик нації» вже внесло перший вагомий внесок в її діяльність, передавши учасникам робочої групи десяток цифрових диктофонів, придбаних коштом організації.

БРІЗ

28 листопада 2011р.

Теги: гуцул, лінгвіст, діалект

Коментарі

KK 2011-12-01 / 17:42:03
Мабуть таку саму підставу би не пошкодило щодо долинянсьских діалектів української мови на закарпатті - замість спроби творіння там окремої якосїсь там нації....

НОВИНИ: Різне

15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
» Всі новини