Карпатська Україна: погляд на диск небайдужих... його автора

8 листопада 2011 р. у кінотеатрі «Жовтень» у Києві в рамках проекту «Альтернативні уроки історії» Всеукраїнської громадської організації «Не будь байдужим!» відбулась презентація першого мультимедійного диску «Карпатська Україна. 1938-1939 рр.».

Карпатська Україна: погляд на диск небайдужих... його автора
Презентація отримала широкий розголос у засобах масової інформації, викликавши жваві дискусії та обговорення.
 
У першу чергу постало запитання: «Чому цим займається громадськість, а не департаменти освітнього Міністерства»? Відповідь, вочевидь, криється в особливостях політики відомства, очолюваного Д. Табачником, і гуманітарних загрозах, спричинених його поставою. Намагаючись якимось чином протистояти тому українофобському напливу, який супроводжує діяльність МОНМС, громадська організація «Не будь байдужим!» зініціювала та реалізувала креативний проект, який не тільки дає можливість вивчати маловідомі сторінки історії України широкому учнівському загалу, а й підвищує ефективність сприйняття ним інформації.    
 
Альтернативність проекту полягає не лише у виборі історичних тем, які чи то не бажає помічати Міністерство освіти, чи то подає їх у викривленій інтерпретації на догоду певним ідеологічним та політичним орієнтирам. «Родзинка» - в якісному новаційно-технологічному мультимедійному підході, розробленому для школярів групою небайдужих людей: істориків, дизайнерів, громадських діячів і музикантів.   
 
У сучасному світі інформаційних технологій світогляд дитини все більше орієнтується на сприйняття інформації за посередництвом комп’ютера та інтерактивних можливостей, що їх він пропонує. Розробники проекту альтернативних уроків з історії України щонайперше орієнтувалась на високотехнологічні запити сучасного молодого покоління. На етапі розробки ідеї було поставлено просте запитання: «Як можна зацікавити дитину власною історією?»
 
Вихід був знайдений у застосуванні спеціального редактора презентацій – Prezi, який використовується у сучасних інформаційних презентаціях як альтернатива слайд-шоу та PowerPoint. Цей редактор був розроблений у 2007 р. угорським архітектором Адамом Шомлаї-Фішером програмний інструмент для візуалізації архітектурних планів. Місією редактора, за визначенням її розробників, стало «зробити поширення ідей більш цікавим». Prezi характерна своїм об’ємним інтерфейсом, який дає змогу користувачам наближати та віддаляти об’єкти мультимедійної презентації, переходячи від великої картинки до її окремих деталей, демонструвати та «плавати» по її елементаху 2,5D форматі.  
 
Редактор є оболонкою, яка за допомогою майндмепінгу (від англ. mind map – діаграма, що використовується для відображення слів, ідей, завдань та інших елементів, що об’єднанні та розміщені навколо центрального слова або ідеї) дає змогу розміщувати окремі елементи презентації на т.зв. гілках дизайну, що поєднанні між собою єдиним цілим. Перехід від однієї гілки до іншої значно динамізує процес і створює нові інтерактивні можливості, а об’ємний навігатор Prezi дає кінематографічне відчуття. Тексти, фотографії, малюнки, відео та інші медійні продукти розміщені на одній канві редактора. Робота з ним нагадує плавання на кораблі, який гойдається на морських хвилях. 
 
Ареали використання Prezi надзвичайно широкі: від бізнесу, медіа та політики до архітектури, візуального дизайну, шкіл та університетів. Для прикладу, Світовий економічний форум послуговується цією програмою як складовою своєї презентаційної та медійної стратегії. На Заході Prezi стала невід’ємною частиною навчального процесу середніх та вищих навчальних закладів. Зокрема, як мультимедійний засіб її використовують провідні навчальні заклади в усьому світі: школа Дуайта в Нью-Йорку, школа Стенфордського університету, Гарвардський університет, Інститут майбутнього, освітні програми Discovery.  
  
Таким чином, проект альтернативних уроків з історії України,  презентований організацією «Не будь байдужим!», за своєю технологічною начинкою цілком відповідає світовому тренду в інформаційній та освітній галузі та створює альтернативу «сухим» урокам з історії в школах України. Проект змінює концептуальний підхід до уроку, насичує його та динамізує. За допомогою широких інтерактивних можливостей досягається ефект «заглиблення» учнів в урок. 
 
У презентації були використані унікальні історичні фотографії, плакати, кінохроніки тих часів, матеріали преси, листівки, ключові  документи, мапи, які поряд з історичними текстами були розміщені на діаграмах майндмепінгу Prezi. 
 
Програма надала й інші можливості для подачі історичної інформації, зокрема її звуковий та музичний вимір. Своєрідним культурно-мистецьким промоутером презентації, що забезпечив їй широку популярність, стало залучення до проекту фронтмена гурту «Танок на майдані Конго» Олега Михайлюти (Фагота), який зробив озвучку текстів мультимедійного уроку, та лідера гурту «Гайдамаки» Олександра Ярмоли, який надав музику для презентації.    
 
З іншого боку, альтернативність полягала також у представленні тем, у висвітленні яких міністерські підручники з історії, зазвичай, обмежувались кількома пасажами, і які мають непересічне значення в історії України. 
 
Якраз про це мені як автору текстів для диску «Карпатська Україна. 1939» хочеться сказати детальніше. Вибір цієї теми був невипадковий. Ідеться про один із етапів українського державотворення на Закарпатті напередодні Другої світової війни, про який переважно коротко згадують в підручниках з історії України в контексті становища західноукраїнських земель у складі Польщі, Румунії та Чехословаччини, хоча його розгляд заслуговує на окреме вивчення. 
 
15 березня 1939 р. на засіданні законодавчого органу Карпатської України – Соймі – була проголошена незалежність Карпато-Української республіки на чолі з президентом, яка мала всі атрибути української державності: національний гімн «Ще не вмерла Україна», тризуб св.Володимира у поєднанні з краєвим гербом, синьо-жовтий прапор, законодавчі та виконавчі органи влади, власні збройні сили. Передісторії та наслідкам цієї дати і була присвячена презентація, яка частково охоплює чехословацький період в історії Закарпаття, розповідає про обставини формування та діяльності автономних урядів Підкарпатської Русі (Карпатської України) у складі Чехо-Словацької федеративної республіки у 1938-1939 рр., становища краю у соціально-економічній, суспільно-політичній, освітньо-культурній та релігійній сферах у цей період, діяльність громадсько-політичних організацій та партій. 
 
Окрему сторінку присвячено історії військового формування Карпатської України – Карпатській Січі. Закарпатські події органічно вписано в європейський та міжнародний історичний контекст. 
 
Загалом, я намагався акцентувати увагу на державотворчих аспектах існування Карпатської України. У 1938-1939 рр. вперше в історії Закарпаття його мешканці мали можливість самостійно і на демократичній основі визначатись відносно своєї подальшої долі. Проголосивши Карпатську Україну на легітимно обраному законодавчому парламенті – Соймі, вони тим самим засвідчили своє прагнення до об’єднання з українським народом по інший бік Карпат, що, зважаючи на складні міжнародні обставини, було успішно реалізовано вже Радянським Союзом по завершенні війни з Німеччиною у червні 1945 р.       
 
Унікальню ця сторінка історії є також і через військовий аспект. Зокрема, у презентації наголошено на безпрецедентному характері збройного опору у масштабах Центрально-Східної Європи, який організували карпатські січовики наступаючим військам гортиської Угорщини в ході окупації останньою території Карпатської України у березні 1939 р. У той час, коли Прага без жодного пострілу здалась на користь А. Гітлера, карпатські січовики чинили збройний опір угорським окупантам, помираючи зі словами «Слава Україні!». 
 
Я дозволив собі не підтримувати тези окремих істориків про те, що із подій на Закарпатті у березні 1939 р. розпочалась Друга світова війна оскільки це є елементом міфотворчості. Водночас не слід применшувати заслуги оборонців краю, збройний виступ яких став своєрідним відлунням світового протистояння, що насувалося на Європу. 
 
Сподіваємось, що перший диск «Альтеративних уроків історії», присвячений темі Карпатської України 1938-1939 рр., стане стимулом для підготовки та реалізації подальших творчих задумів небайдужої частини нашого суспільства. 
 
Олександр Пагіря, автор тексту «Карпатська Україна. 1938-1939 рр» мультимедійного уроку від Руху «Не будь байдужим!»,  історик, викладач Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Не будь байдужим!

27 листопада 2011р.

Теги: Карпатська Україна, Табачник, Пагіря

Коментарі

ЕМІЛ 2011-11-28 / 13:15:14
дО 44 1) ДОВЕДИ, ЩО ХОЧ ОДИН З ТИХ, КОГО Я НАЗВАВ ПРАЦЮВАВ НА МАДЯР, НЕ ЗМОЖЕ. 2)"міністром внутршніх справ в Карпатській Україні був чеський генерал Прхала" (БУВ З 16 СІЧНЯ 1939 Р., А ДУМЕН БУВ УТВОРЕНИЙ, У КІНЦІ ЛИСТОПАДА 1938 Р. КОЛИ ЦІ ФУНКЦІЇ ВИКОНУВАВ юЛІАН РЕВАЙ)до Сорри. Ти закон від 22.11.1938 звичайно не читав, бо не писав би таку дурницю, почитай хоча б це http://www.archive.lviv.ua/en/materials/exhibitions/image/740/, а потім лізь із своїми "проФФесійсними" коментам

сорри 2011-11-28 / 12:48:01
ЕМІЛ 2011-11-28 / 09:27:06
...назва "Карпатська Україна" вживалася лише із кінця грудня 1938 р. як паралельна до "Підкарпатська Русь...(с)

Назва Карпатська Україна вживалася з жовтня 1938, і не яе паралельна, а як основна і єдина.

сорри 2011-11-28 / 12:45:24
Тут сказано все. Зокрема, чим займалися "русофіли" Бровді і Фенцик. Завважте, книжку писали поляки на основі своїх архівів -
"Гвардія обідранців" і "Лом" проти Карпатської України
http://zakarpattya.net.ua/News/21043-Hvardiia-obidrantsiv-i-Lom--proty-Karpatskoi-Ukrainy

44 2011-11-28 / 12:21:02
Русофіли аж казилися від думки, що влада в Карпатській українці належить свідомим українцям. Тому працювали тільки на те, щоби запродати Закарпаття мадярам. Що й успішно здійснили. Ясна річ, що на таку політику влада не могла дивитися спокійно. Як і будь-яка влада на світі вони боронилася проти сепаратизму. До речі, міністром внутршніх справ в Карпатській Україні був чеський генерал Прхала, великий друг русофілів. Якщо він їх ізолював, то, напевно, мав на то причини. Але яка то було "ізоляція", якщо можна було гуляти містом і замовляти собі в ресторанах обіди? Ось такі "фашисти".

Зате коли прийшли до влади русофіли з мадярами, то винищили сотні свідомих закарпатців, а тисячі були піддані тортурам. Ось така правда, Еміле -- мадярський підпихачу!

ЕМІЛ 2011-11-28 / 09:27:06
До 4613. Проти якої держави вони виступали? Офіційно (за констиуційним законом від 22.11.1938)це була автономна частина ЧСР - Підкарпатська Русь (назва "Карпатська Україна" вживалася лише із кінця грудня 1938 р. як паралельна до "Підкарпатська Русь"). І хто саме підривав мости та вбивав людей? Екс-міністр автономного уряду Едмунд Бачиський, екс-депутат Чехословацького парламенту JUDr Павло Коссей, молодий і письменник Федір Іванчов, краєзнавець Петро Сова, педагог і драматург Павло Федор, викладач Хустської гімназії Іван Олас, відомий на весь край терапевт Георгій Баторій, педагог, автор підручників Михайло Василенко, письменник Олексій Фаринич , юрист Євген Богут та ін. (усі сиділи у Думені або хустській тюрмі)? Такі ви знавці, що не хочете знати, чути й бачити правди

4613 2011-11-28 / 09:10:01
Волошин не опозицію ізолював, а тих, хто виступав проти держави. "Опозиція" підриває мости, вбиває людей, хоче віддати Карпатську Україну Мадярщині, а ми, ясна річ, маємо вітати таку "опозицію". До слова, не було страчено жодного мадярьского і польського терориста, яких затримували сотнями. Ось такий Волошин-ліберал. До відома Еміла, у всій Чехословаччині були заборонені політичні партії і введено військовий стан.

ЕМІЛ 2011-11-28 / 08:33:42

Коментар видалено. З хамством - на Репортер. Адмін

сорри 2011-11-28 / 01:14:54

І чого ви як круки злітаєтеся на чужу добру якість? Чого вам на своїх сепаратистських сайтах не сидиться? Аби гавкнути... Аби вкусити за п’яти... Шакали...

Це я 2011-11-28 / 00:46:51
"...мала всі атрібути української державності" А партії (опозиційні) були? Якщо ні, то була диктатура. Перший концлагер на теріторії краю для опонентів було створено при Волошинові. Він був маріонеткою Гітлера, а ви намагаєтесь зробити з нього антифашіста. Він всю війну прожив у Празі під захистом гітлерівців.

ЕМІЛ 2011-11-27 / 19:51:37
А там показано що Волошин сажав і ізолював від політичного життя опозицію так само, як тепер Яник

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини