Андрій Коцка. Рефлективний пейзаж і психологічний портрет

Нещодавно минуло 100 років із дня народження художника Андрія Коцки. За життя він здобув європейську славу та визнання. Щоправда, це не врятувало його від «лещат» радянської влади. Андрій Коцка ніколи не був «придворним» художником, та на певні компроміси йому все ж довелося піти...

«Дівчина з Колочави»
«Дівчина з Колочави»

Його візитною карткою є портрети "верховинок" та "гуцулок". Геніальний учень Адальберта Ерделі, Андрій Коцка був змушений подолати чимало перешкод на шляху до олімпу великого мистецтва. Зі своїм учителем майбутній художник познайомився в Ужгородській півчо-учительській семінарії, де Адальберт Ерделі викладав рисунок. Вплив останнього виявився настільки потужним, що вже тоді молодий Андрій Коцка твердо вирішує стати художником.

Навчання в Публічній школі малювання у відомих майстрів Ерделі та Бокшая, наполеглива, натхненна робота над собою дали результат. 1931 року Андрій Коцка успішно закінчує семінарію і йде вчителювати у село Тихе у Верховині. Потім була служба в Чехословацькій армії у званні лейтенанта кавалерії, по поверненні — знову робота вчителем у гірському карпатському селі.

Улюбленими персонажами художника були його учні та селяни Тихого. Як згадують колеги-митці, Андрій Коцка був небайдужим до жіночої краси, а тому не випадково в його творчості центральне місце займає саме образ верховинки. Мистецтвознавець Володимир Мишанин з Ужгорода вважає, що основне творче досягнення Коцки — це його постійні та наполегливі пошуки, а врешті — знахідка ідеального образу закарпатської жінки.

Твори майстра 1930-х років стали подією в закарпатському живописі того часу. Вже 1933 року відбулася персональна виставка робіт Коцки та Борецького, яку публіка дуже тепло зустріла. Через два роки відкрилася друга "персоналка", що також мала успіх та закріпила за автором репутацію одного з найталановитіших живописців Закарпаття. За результатами Всеугорської виставки образотворчого мистецтва, що відбулася 1939 року, Андрій Коцка був нагороджений стипендією для навчання в Академії образотворчого мистецтва в Римі під керівництвом професора Ф. Ферраці.

Весняні гори Карпати

Для Андрія Коцки пластично-живописне вирішення теми завжди на першому місці, та все ж він — портретист. Приховані риси людської особистості він показував у кожному полотні. Щоправда, водночас Коцка багато працював і як пейзажист, який тонко відчував красу та своєрідність Закарпаття. Тут він передусім художник-лірик, якого не приваблюють масштаби, але який у кожен пейзаж вкладає щире хвилювання, глибоко особистісну рефлексію.

Характерно, що Андрій Коцка як у довоєнний, так і в повоєнний періоди завжди був в епіцентрі культурно-мистецького життя. Що й зрозуміло, бо до його найближчого оточення входили Ерделі, Бокшай, Контратович, Манайло та інші легендарні митці. Художник був членом Товариства діячів образотворчого мистецтва на Підкарпатській Русі з 1933 року. А вже у 1946-му став одним із засновників новоствореної Закарпатської організації Спілки художників України та одним із перших викладачів Ужгородського художньо-промислового училища. Митцю довелося навіть упродовж 1944—1945-го років очолювати створену радянською владою ужгородську народну міліцію.

З року в рік ціни на полотна Андрія Коцки зростають із неймовірною швидкістю. Тільки за останні три роки вони зросли більше, ніж на 100%, сягнувши десятків тисяч гривень. У 2007 році з музею в Ужгороді та декількох приватних колекцій було викрадено п'ять його робіт. На жаль, ці оригінали й досі не знайдені... Уже кілька років поспіль Коцка твердо тримається у п'ятірці найдорожчих художників Закарпаття. У галереях Ужгорода його полотна довго не затримуються, змінюючи прописку на київську. Це і радує, і засмучує водночас. Бо, як свідчить досвід, дуже багато важать руки, до яких потрапляють мистецькі перлини, зокрема й неповторного митця — Андрія Коцки.

Софія Кущ, День

17 листопада 2011р.

Теги: Андрій Коцка, художник

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини