Піпіп, Папап і Пупуп вчитимуть закарпатських дітей правилам дорожнього руху (ФОТО)

У театрі ляльок “Бавка” відбудеться прем’єра вистави “Секрет зеленого вогника”, завдяки якій діти в ігровій формі зможуть дізнатися, як слід поводитися на дорозі. Важливість вистави переоцінити важко, адже статистика більш ніж сумна: щомісяця під колесами автівки гине одна закарпатська дитина...

Піпіп, Папап і Пупуп вчитимуть закарпатських дітей правилам дорожнього руху (ФОТО)
Про це у прес-центрі "Закарпаття" розповів заступник начальника УДАІ УМВС України в Закарпатській області Юрій Вейкай. Він повідомив, що за 10 місяців поточного року в Закарпатській області сталося 94 дорожньо-транспортні пригоди, в яких 10 дітей загинули і ще 140 отримали різного роду травми. Суттєве збільшення кількості ДТП за участю дітей спостерігається восени, коли починається навчання у школі. Як зазначив Юрій Юрійович, особливо це стосується навчання у другу зміну, адже темніє досить рано. "На Закарпатті вимальовується певна тенденція: загальна кількість ДТП зменшується, а от за участю дітей, навпаки, зростає. Аби зарадити ситуації, працівниками ДАІ проводяться різноманітні заходи: чергування на пішохідних переходах біля шкіл та садочків, просвітницька робота серед дітей, конкурс "Юні інспектори руху". "Та зазвичай діти не прислухаються до того, що їм наказують дорослі. Часто можна стати свідком того, як школяр намагається перейти дорогу у невстановленому місці або ж перейти на червоне світло", — стверджує працівник ДАІ.
           
Та якщо діти належним чином не сприймають прямі вказівки та настанови, то інформація, подана через гру, спроможна "достукатися" до кожного. Саме тому одного разу у працівників лялькового театру виникла ідея поставити п'єсу про те, як слід і як не слід поводитися на дорозі. Автором п'єси стала Хава Ейзель, а режисером-постановником — відомий в Ужгороді Михайло Мільмейстер, котрий заради постановки приїхав з Німеччини. "Хава, перед якою стояло завдання написати п'єсу, чудово впоралася: все вийшло ненав'язливо, без моралізаторства та натиску на дітей. Вони побачать цікаву історію і отримають саме ту інформацію, яку ми хочемо донести", — зазначив пан Михайло. Він розповів, що образи для твору довелося шукати досить довго: вони мали бути сучасними і, крім того, подобатись дітлахам. "Свого часу у нас уже була вистава на схожу тематику, головним героєм якої був Робокоп. Цього разу треба було придумати щось нейтральне, а тому обрали інопланетян. Ці образи нам дуже підходять, адже вони нейтральні і стерильні стосовно того, що відбувається на Землі. Нам це здалося досить милим", — розповідає Михайло Мільмейстер. 
           
Згадуючи процес написання п'єси, Хава Ейзель розповідає: "Я вже мала досвід написання аналогічних творів, тому добре усвідомлюю: аби діти зрозуміли, їм має бути цікаво. Ми вирішили, що на сцені необхідно створити кілька аварійних ситуацій, які б проілюстрували, наскільки небезпечно не дотримуватися правил. А вже потім донести до маленьких глядачів, як у тій чи іншій ситуації робити правильно. Ось тоді нам і стане в пригоді міліціонер — добрий і ліричний Степан Степанович Соловейко. Якщо говорити про героїв, то у виставі, крім інопланетних гостей, будуть Миколка і Наталка, які теж не знають правил, і ще один герой – чорний кіт, який гуляє сам по собі, а тому він вважає, що правил дотримуватися не треба". Ляльки, а їх творчою "мамою" є художник-постановник Ольга Фарбер, настільки реалістичні, що кожен маленький глядач побачить в них себе. Демонструючи маленького бешкетника Миколку, Ольга Фарбер зазначила: "Чому він такий? Бо мені хотілося зробити дитину такою, якою вона є насправді: живою, рухливою, неслухняною і навіть необачною, тобто — нормальною дитиною. Миколка — сучасний хлопчик, і будь-хто впізнає себе у тій ляльці. Створюючи цього хлопчика, було дуже важливо досягти того, аби він викликав симпатію".
 
"Ми прагнемо показати цю виставу якомога більшій кількості дітей, а тому возитимемо її по дитячим садочкам та школам усієї області", — зазначила присутня під час прес-конференції керівник літературно-драматичної частини Закарпатського лялькового театру Ніна Малишка.
 
Переглянути виставу "Секрет зеленого вогника" можна у ляльковому театрі "Бавка" у неділю, 20 листопада. Початок — об 11 та о 13 годині.

17 листопада 2011р.

Теги: Мільмейстер, Бавка, Хава Ейзель, Ольга Фарбер

Коментарі

2011-11-19 / 23:57:00
Чудово! Завтра йдемо!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини