Закарпатці переважно купують одно- і двокімнатні квартири

Нині в Україні відбувається чимало змін, чи то пак, реформ. Система торгівлі нерухомістю теж такої потребує. Бо й досі не маємо закону про рієлторську діяльність, який би гарантував надання якісних послуг громадянам та унеможливив роботу «чорних маклерів». Поки ж держава не дуже переймається цією проблемою, бо сама безпосередньо працює з громадянами, знімаючи податки. Вихід із ситуації — самооргінізація рієлторів, каже ужгородський фахівець з нерухомості Роман Перегинець.

Закарпатці переважно купують одно- і двокімнатні квартири

— Романе Михайловичу, наскільки нині є затребувана робота ріелторів? Чи потрібна вона загалом, адже вони — лише посередники між продавцем і покупцем?

— Вона є затребувана завжди і, гадаю, буде, доки існує цивілізація. В усьому світі цей вид діяльності досить розвинутий. У нас також поволі набирає професійних ознак. Послугами ріелторів найперше користуються ті, хто самостійно не має часу чи бажання шукати майно для купівлі або ж покупця. Ділові люди нині навіть на короткий відпочинок часу не мають, не те, що на ходіння чиновницькими кабінетами. Також звертаються ті, кому знайомі чи родичі рекомендували певного ріелтора як хорошого фахівця, який професійно виконає замовлення. Важливо, що ріелтор готує усю необхідну документацію для укладення угоди купівлі-продажу, вам не потрібно вивчати законодавство, ходити по інстанціях, збираючи довідки. Саме тут і потрібні послуги ріелтера. Знаю випадки, коли людина взялася самотужки оформляти документи, бажаючи зекономити, і "влетіла" — звертається до ріелтора, але той уже нічим зарадити не може. Хіба знайде інший об'єкт... Тому завжди слід звертатися до фахівця.

— Нині в Україні ще немає закону про ріелторську діяльність. Чим керуєтеся у своїй роботі і яку відповідальність несуть ті, хто надав неякісні послуги?

— В Україні діє громадська організація, яка об'єднує людей, що професійно займаються ріелторською діяльністю. У випадку, якщо її член поведе себе непрофесійно і на його роботу надійде скарга, до такого ріелтора застосовують санкції, в тому числі штрафні.

А щодо законодавства, воно у нас поки розробляється. Законопроект про ріелторську діяльність є, і він уже розглядався у парламенті, але для його ухвалення забракло кілька голосів. Очевидно, законодавці переймаються більш нагальними проблемами, тому це питання нині залишається відкритим.

— Напевно, що і серед клієнтів трапляються шахраї...

— Буває й таке, що документи готові, йдемо до нотаріуса підписувати угоду купівлі-продажу, а людина уникає розрахунку, втікає. Юридичний механізм захисту ріелтора, на жаль, працює складно, тому доводиться сподіватися на порядність клієнтів. Можна, звісно, подати до суду, однак процедура дуже довга і, як правило, сума позову не вартує того часу і затрат, які підуть на судовий процес. Тому добре, коли клієнт приходить по рекомендації, оскільки йому самому в такому випадку відповідати не тільки перед ріелтером, але й перед тією людиною, яка йому порадила звернутися до цього спеціаліста.

— Як на роботу ріелторів вплинув новий Податковий кодекс?

— Залежно від юридичного статусу. Реєструвати бізнес як юридична особа передбачає значно більші видатки. Загалом, для того, щоб вести ріелторську діяльність найперше слід мати вищу освіту. Бажано юридичну чи економічну.

— Якою є нинішня ситуація на ринку нерухомості?

— Ринок нерухомості диктує економічна ситуація в країні та стосунки продавець-покупець. Коли економіка країни зростає, що нині відбувається ще дуже повільно, то й ринок зростає. Порівняно з 2008-2009 роками ціни на нерухомість знизилися на 40-50%. Найбільше падіння торкнулося житлової нерухомості, земельних ділянок та комерційних приміщень.

— Які об'єкти нерухомості нині користуються найбільшим попитом і яким коштом пропонують їх придбати?

— Найчастіше звертаються за придбанням одно- і двокімнатних квартир. Ціновий діапазон від 19 тис. у.о за однокімнатну "хрущовку" до 30 тис. за помешкання у цегляному будинку нового планування. Двокімнатні оцінюють відповідно 28 — 44 тис. у.о. За трикімнатні квартири просять 40 тис. у.о (нижні або верхні поверхи) і до 65 тисяч у престижному районі та дизайнерським ремонтом.

— Чи користуються попитом земельні ділянки?

— Вони нині продаються значно менше, ніж квартири. Землю купують люди, які, маючи значні кошти, планують далеку перспективу. Адже придбати земельну ділянку — лише початок, далі потрібно вкладати кошти у спорудження й облаштування будинку.

— Останніми роками на фасадах магазинів і офісів побільшало вивісок "продається", "здається в оренду". У якому стані нині перебуває ринок нежитлової нерухомості?

— У плачевному. Якщо кілька років тому було більше попиту на комерційну нерухомість і замовники залежно від своїх можливостей і потреб шукали різного роду приміщення, то нині попит перевищує пропозицію. Відповідно і ціни на таку нерухомість впали.

— Якою є цінова тенденція на помешкання? Ціни зростатимуть?

— Усе залежатиме від економічного зростання. Поки його немає, тому ціни останнім часом практично знаходяться на одному рівні. Але ситуація може змінитися. Хоча при умові економічної стагнації та відсутності розумного банківського кредитування (високі ставки та "кредитна" боязнь людей), гадаю, змін на ринку нерухомості найближчим часом не буде.

— Як людині, яка хоче провести операцію з нерухомістю, обрати грамотного фахівця і уникнути шахрайства?

— Ужгород, та й Закарпаття загалом, — маленькі території, де живуть дуже порядні люди. Як правило, шукають ріелтора, керуючись рекомендаціями знайомих, які вже мали справу з певною людиною. Більшість закарпатських ріелторів саме у такий спосіб отримують замовлення. І це не наш винахід — подібна ситуація і в інших областях та за кордоном.

— Від чого залежить плата ріелтору за послуги?

— Від обсягу роботи. Може бути лише підготовка певних документів, а може — експертна оцінка тощо. Також і від вартості об'єкта. Загалом є сереньостатистичні розцінки, якими керуються усі на ринку — 1,5-2% від ринкової вартості об'єкта нерухомості.


 

Петро Поліха, "Час Закарпаття"

11 листопада 2011р.

Теги: агенство, рієлтор, нерухомість

НОВИНИ: Соціо

10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
» Всі новини