За 9 місяців на Закарпатті зареєстровано 5700 злочинів проти 5396 торішніх

У закарпатській міліції відбулася чергова «Пряма телефонна лінія». Цього разу з жителями області спілкувався начальник управління карного розшуку підполковник Василь Лешко. Упродовж двох годин Василь Іванович відповідав на запитання краян.

За 9 місяців на Закарпатті зареєстровано 5700 злочинів проти  5396 торішніх

У відповідь на дзвінки, що стосувалися криміногенної ситуації в області та роботи міліції з протидії злочинцям, підполковник Лешко оприлюднив загальну статистику роботи міліції, зупинившись на розслідуванні найбільш резонансних злочинів.

Так, за словами начальника карного розшуку, упродовж  9 місяців на території області зареєстровано 5700 злочинів проти  5396 за аналогічний період минулого року. Серед них – 2068 тяжких та особливо тяжких. Хоча злочинів загалом побільшало (до слова, це і загальнодержавна тенденція), однак в області спостерігається позитивна динаміка в їх розкритті. Кількість виявлених осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, порівняно з аналогічним періодом минулого року, збільшилася з 1197 до 1233. Загалом міліція (в тому числі й працівники карного розшуку) встановили особи зловмисників, які вчинили 3487 злочинів, у тому числі 1078 тяжких та особливо тяжких. Зокрема, затримано 21 вбивць, 11 ґвалтівників, 15 розбійників, 105 грабіжників, 128 шахраїв, 102 хуліганів тощо. Розкрито всі цьогорічні зґвалтування, тяжкі тілесні ушкодження зі смертельними наслідками тощо. Спостерігається тенденція до зменшення кількості зареєстрованих тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками, розбійних нападів.

Розкрито також 377 злочинів попередніх  років, з них 176 тяжких та особливо тяжких. Серед розкритих – замах на вбивство судді Ужгородського міськрайонного суду, 3 тяжкі тілесні ушкодження, 3 розбійні напади, 12 грабежів, 28 шахрайств, 129 крадіжок державного та приватного майна, 7 незаконних заволодінь транспортними засобами, 19 хуліганств, 5 злочинів пов'язаних з незаконним зберіганням зброї, 10 ДТП, з них дві зі смертельними наслідками.

За інформацією начальника карного розшуку, за 9 місяців в області зареєстровано 463 крадіжки з квартир та приватних будинків. Для порівняння, за аналогічний період минулого року їх було 473. Розслідувано 290 таких крадіжок, за скоєння яких виявлено 232 особи, з них 36 – заарештовано. На жаль, не розкритими поки що  залишаються 153 такі злочини. Однак робота з виявлення крадіїв не припиняється: так, цьогоріч міліція розкрила 17 квартирних крадіжок із попередніх  років.

Оперативники карного розшуку працюють і в напрямі розшуку шахрайок, які під  виглядом  цілительок "знімають порчу", а далі довірливі люди втрачають гроші та коштовності, запевнив його керівник. Розшук зловмисниць ускладнює те, що вони, як підозрюють міліціонери, є жителями інших регіонів, а на Закарпаття приїжджають "на гастролі", відразу покидаючи область після скоєння злочину. Так, кілька років тому працівники карного розшуку затримали двох жительок Волинської області, маму з донькою, які скоїли понад десять  аналогічних шахрайств. Їх засудили.  А загалом з початку року в краї зареєстровано 225 шахрайств, з них за  128 злочинами пред'явлено обвинувачення. Не розкритими залишаються 78 таких злочинів.

Як повідомив Василь Лешко, з початку року в області збільшилася кількість зареєстрованих незаконних заволодінь транспортними засобами  – з 36 до 49 випадків. Особам, які їх скоїли, пред'явлено обвинувачення  за  30 такими протиправними діяннями. Розслідувано 40 незаконних заволодінь транспортними засобами, за скоєння яких виявлено 39 осіб, з них 15 -- арештовано. Зокрема, працівники карного розшуку викрили злочинну групу  в складі  чотирьох  осіб, які  викрали  три  автомобілі на  території Ужгородського району. Затримано також  двох  неповнолітніх,  які скоїли п'ять  незаконних заволодінь на території м. Ужгорода з подальшою здачею автомобілів на металобрухт. Задокументовано також організовану злочинну групу в складі вісьмох  осіб, жителів   Мукачева та Мукачівського району, які  крали  квадроцикли  та мотоцикли на території області. Доведено причетність крадіїв до скоєння  чотирьох  таких злочинів.

Від батька, який уже покійний,  залишилася мисливська рушниця. Що робити зі зброєю? – цікавилася жителька Перечинщини. Закон, за словами підполковника Лешка, вимагає в таких випадках, аби зброю здали в міліцію. Якщо вона потрібна, то її можна перереєструвати на нового власника, якщо той має відповідний дозвіл на це. Зброю, до слова, можна здати під час відповідних місячників добровільної здачі зброї, тоді громадянин звільняється від відповідальності за її незаконне зберігання. Інакше за це передбачено кримінальну відповідальність. З початку року міліція порушила  224 кримінальні справи за фактами незаконного поводження зі зброєю. З незаконного обігу вилучено 21 обріз, 14 карабінів, 60 рушниць,
автомат, 15 гвинтівок, 22 пістолети, численні боєприпаси, 6 гранат,  міну, 3 вибухові пристрої,  4 електродетонатори, 221 одиницю холодної зброї тощо.

05 листопада 2011р.

Теги: злочин, крадіжки, шахрай

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини