У мукачівському притулку собак годують собаками?

Історія з мукачівським притулком (точніше, камерою смертників) для бездомних тварин тягнеться не перший рік. Можливо, вона б і тягнулася собі ще бозна скільки років, але, раптом, з’явилась Захисниця тварин. Приїхала в при… перепрошую, концтабір для псів, і вжахнулася. Діялися звичайні на той час речі: голодні, покалічені пси їли своє потомство та одне одного в неприбраних клітках. Якщо вони самоз’їдались не достатньо швидко, і клітки переповнювались, ледь живих калік просто добивали палками.

У мукачівському притулку собак годують собаками?

Сердобольна Захисниця почала бити у дзвони, завозити туди їжу, оббивати пороги мера та комунальних чиновників, врешті решт заснувала для порятунку чотирилапих благодійний фонд. На притулок звернули увагу журналісти, комунальники були змушені діяти більш приховано. Нарешті Захисниця насмілилась звернутися до самого Благодійника, за кошти якого був збудований притулок. Він, м'яко кажучи, здивувався. Після цього міська рада виділила 200 тисяч гривень на те, щоб собак годували, лікували, стерилізували і відпускали. А сам Благодійник дав гроші, щоб притулок привели в нормальний вигляд і прибудували там ветеринарний кабінет, кухню, словом, щоб усе зробили по-людськи. Але чиновники, знаючи, що Благодійник десь там далеко і не перевірить, знову почали все робити по-комунальному.

Де завершується живий ланцюг?

Отримавши купу грошей з бюджету, комунальники почали гарячково мізкувати, як би грошенята замутити. Наші безпритульні Бровки та Шарики при правильному підході виявилися золотою жилою. Отже.

Пункт 1. Вилов. В кожному місті існує програма з гарною назвою "регулювання чисельності безпритульних тварин". За кожну виловлену тварину комунальникам дають плюшку у вигляді, припустимо, 90 гривень. До речі, індіанці, які, переважно, займаються виловом безпритульних, сильно жалілися нашим інтерв'юерам, що їм мало платять – всього по 20 гривень за голову. А вони ж і кусаються при ловлі, доводиться їх товкти... А так як робиться це зранку, то діти, що йдуть до храму науки, кілька разів на тиждень споглядають, як треба поводитися з тваринами. Але це ще не кінець історії. Песика зловили, привезли у притулок, отримали гонорар, і аж раптом на ранок глип – а песик втік. Доведеться ще раз ловити. За 90 гривень... А ще можуть щенята народитися... Теж по 90 гривень за душу...

Пункт 2. Годування. Як сказав сьогодні один комунальний начальник, на годування псів на 9 місяців виділено 150 тисяч гривень. З розрахунку 0,5 кг сухого корму на день на особу. Як стверджує Захисниця, вже три місяці притулок заповнений вщент – там тримають до 70 безхатченків. Поки працівником притулку, що доглядав за собаками, працював індіанець, на день виділявся один мішок (10 кілограм) корму. 140 грам на собаку. Множимо недостачу 360 грам на 70 голів – виходить 25 кг корму. Закупочна ціна, згідно їх же ж розрахунків – 14 гривень за кг. Отже, чистого прибутку – 350 гривень в день. Множимо на 30 днів. 10 тисяч гривень можна намутити в місяць на песиках... А вони можуть і один одного поїсти – менше буде мороки. Або Захисниця погодує, їй же нема куди гроші дівати.

Пункт 3. Ви думаєте, що це все? Дзуськи. Не забувайте, що пес – це кілька кілограм цінного, дієтичного, "легкоусваяємого" м'яса. Один з наших інтерв'юерів дуже гарно підловив індіанця, спитавши: "Пан Будяк (один з колишніх комунальників – ред.) сказав, що ви їсте собак?". На що отримав не менш шокуючу відповідь: "Та Будяк нас здав?! Та він сам то м'ясо заказує! Шашличок кідь зробити, та ничим ся не отлічає". Виявляється, ще й продовольчу проблему можна вирішити завдяки безпритульним тваринам. А ще з них жир спускають, корисно для туберкульозників, подейкують, – теж копійка. Кажуть, що дохляків на шашлик не беруть, чекають, поки Захисниця відгодує.

Пункт 4. Не забуваймо, що собаки, в принципі – це товар. Звичайно, за якогось дворнягу-Бровка, з його вошами та лишаями, навряд щось виручиш, а от на породистій собаці можна непогано підзаробити. Але – от халепа – ніхто ж їх з дому не виганяє. Ну нічого. Як розповідає один з наших співбесідників, якби вчасно не вийшов з дому, то улюблену вівчарку довелось би купувати в притулку. Бо біля неї вже мостився індіанець з зашморгом. Халепа нещодавно трапилась і з таксою одного дядька, який, втім, не остання людина в місті. Коли він виявив пропажу свого улюбленця, звернувся в притулок. Правдами-неправдами дізнався, що його песика туди привозили, але надвечір його вже там не стало. Довелося трохи натиснути на комунального начальника, той трохи піднатиснув на працівників – і сталося диво, такса через три дні воскресла! Інший свідок розповідає, що неодноразово бачив на ГІДі індіанців з породистими собаками.

В чому ж проблема?

Так як спеціально відведеного місця для захоронення немає, трупи собак треба кудись дівати. Свідки знаходили мішки з останками за кілька метрів від притулку. Купа глини біля притулку після дощу теж виявилась братською собачою могилою –на поверхню повимивало кінцівки. А взагалі робиться ще простіше. Поруч з притулком – міське сміттєзвалище. Бульдозер розгортає сміття, туди скидаються трупи, бульдозер загортає. Свідки кажуть, можуть показати місця. Цікаво, нікому ця картина потім не сниться?

Чому не люблять Захисницю?

Ну, це зрозуміло – бо вона заважає гребти лопатою гроші. Забагато бачить і знає. А друга причина в самих людях – навчені на відкатах, хабарах, зловживаннях та інших "мутках", вони не можуть зрозуміти, як це людина може за свої гроші купити їжу, приготувати її вдома, відвезти за десяток кілометрів на своїй іномарці по військовій розбитій дорозі для того, щоб погодувати "якихось вошивих безхатченків". Де ж тут нажива – не второпають липкорукі. Поки вони ще повністю контролювали ситуацію, вона їх так не бентежила. Обходилося тим, що одна неврівноважена комунальниця, що звикла привселюдно принижувати Захисницю образливими словами, могла зламати скриню для збору коштів на зеленому ринку. Але три тижні тому Захисниця посміла залізти на їх територію – вона домоглася, щоб за тваринами наглядала її людина. Що тут почалося! Адже тепер не можна просто так нічого вкрасти – усе на виду! Відразу у комунальній газеті з'явилась викривальна стаття, в якій розписано, як несамовито комунальники білять притулок і годують донесхочу собак. А Захисниця їм заважає, вимагаючи постелити тваринам сіна на бетонну підлогу...

От перечитав написаний текст ще раз і думаю: невже усе це може бути насправді? У рідному Мукачеві, де живуть нормальні люди, які ходять до церкви, подають милостиню нужденним... Ні, напевне, це все таки фантастика. А ви як думаєте, шановні читачі?

P.S. Під час написання статті постраждала НЕ ОДНА тварина. 

Панорама Мукачева

01 листопада 2011р.

Теги: притулок для тварин, собака

Коментарі

Єрміла 2011-11-01 / 21:33:00
Я ,Кость Єрміла,голова благодійного фонду "Лакі",мій телефон : 050 577 23 03
Кого цікавить тема притулку ,телефонуйте.

Адмін 2011-11-01 / 19:35:00
Поняття не маємо, де ваш комент і який саме...

2Админ 2011-11-01 / 19:21:00
ЦЕНЗУРІ НІ !!!
Где там мой комент Чытачу знык так и невозникнув ? :-G

2 Админ 2011-11-01 / 19:14:00
В мои 55 трудновато постичь все прелести украинского языка,но замечание принимаю.:)

Адмін 2011-11-01 / 19:06:00
2Влад, 01.11.2011 19:00

"Як людині (жін. роду), котра ...не побачила..."

Оволодівайте правилами української мови...

Влад 2011-11-01 / 19:00:00
Ярослав Гулан, 01.11.2011 10:52
Як людині, котра була у цьому притулку, і ніяких там "звірств" не побачила, хотілось би знати автора матеріалу. І ім я захисниці.


:-)о
Так ты Ярослав или Ярослава ?
Определись сначала с половой принадлежностью.

vv 2011-11-01 / 12:21:00
В Ужгороді повні двори бродячих собак, а там доречі ходять люди, гуляють діти. Міська влада абсолюьно нічого не робить, знаю що мешканці будинків по вул. Грушевського (біля океану) неодноразово звертались, у всі інстанції з проблемою бродячих собак. Нічого не вирішилось, бо в Ужгороді доречі є теє Захисниця. так якщо вона їх захищає, нехай виловлює і вивозить далеко за межі міста. А взагалі в одному з дворів було багато собак, міська влада нічого не робила, мешканці "за власні кошти організували відлов". Отак і потрібно робити, якщо Захисники і влада проблеми не вирішують.

Читач 2011-11-01 / 11:26:00
Ця так звана Захисниця добре відома в Мукачеві. Вона любими методами хоче дискредитувати притулок, який побудований за спонсорські кошти і умови перебування в ньому дуже непогані. Попробуйте знайти такий в інших містах. Проблема в тому, що Захисниця довго старається вибити для себе Європейський грант, себто кучу Євро для захисту бездомних тварин, яких Вона і не думає захищати, просто треба гроші. І тут в місті відкривають сучасний притулок, який їй стає як кістка посеред горла. І почалося..... Спитайте захисницю, скількох бездомних псів вона забрала додому, скільки коштів зібрала і передала для їжі собакам? Питання буде риторичне. А на такі замовні статті реагують лише люди, котрі зовсім не знають справ речей. Гроші отримати не вдається, от і біситься.

віктор 2011-11-01 / 10:57:00
Треба як в Ужгороді - тровити! Дешево і сердито! Да і гуманніше виходить, ніж у Мукачеві!

Ярослав Гулан 2011-11-01 / 10:52:00
Як людині, котра була у цьому притулку, і ніяких там "звірств" не побачила, хотілось би знати автора матеріалу. І ім я захисниці.

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини