"100 днів після наказу" генерала Віталія Максимова

Як уже повідомляло "Закарпаття online", у четвер, 10 травня, із журналістами вже укотре зустрівся начальник УМВС України в Закарпатській області генерал-лейтенант міліції Віталій Максимов. Для прес-конференції й нагода святкова видалася: виповнилося перших сто днів, відколи Віталій Вікторович знову очолив закарпатську міліцію.

Віталій МАКСИМОВ.
Віталій МАКСИМОВ.
Як спрацював із новим керівництвом колектив УМВС? Чи спокійнішим стало життя наших краян?..

“ЛЮБОВНИЙ ТРИКУТНИК” З ТРАГІЧНИМ ФІНАЛОМ

За словами начальника УМВС, криміногенна ситуація на Закарпатті за 4 місяці 2007 року характеризується незначним зростанням кількості зареєстрованих злочинів (з 1979 до 2001) та зменшенням (з 1660 до 1617) злочинів загальнокримінальної спрямованості. Завдяки посиленню заходів профілактичного впливу (злочину завжди легше зарадити, аніж потім його розкривати) на території області спостерігається зменшення (з 564 до 561) кількості особливо тяжких та тяжких злочинів. Тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками поменшало з 13 до 9, зґвалтувань – з 12 до 5, розбійних нападів – з 15 до 12, грабежів – з 131 до 114, крадіжок – з 463 до 382, у тому числі квартирних – з 129 до 102, хуліганств – з 162 до 128.

На жаль, маємо зростання кількості навмисних убивств – з 10 до 17. Усі вони розкриті. Так, 7 травня в селі Баркасово Мукачівського району, неподалік залізниці, знайшли понівечене тіло 18-річної дівчини. Про насильницький характер смерті нещасної свідчили численні ножові рани на обличчі та травми голови, заподіяні якимось важким предметом. Зник мобільний телефон, який мала потерпіла. Невдовзі міліція затримала вбивцю, якою виявилася... 20-річна землячка убитої. Ця розлучена молодиця, мати малої дитини, зустрічалася з юнаком, який, у свою чергу, мав ще й іншу пасію - згадану 18-річну потерпілу...

Дізнавшись про суперницю, старша викликала молодшу “на розборки” після сільської дискотеки. Для більшої “переконливості” прихопила ніж та молоток. “Ти справді спиш з моїм хлопцем?” - почала розмову. Коли почула ствердну відповідь, почала різати суперницю ножем, душити, добивати молотком. Коли закінчила свою криваву “роботу”, забрала від убитої мобільний телефон “Соні-Еріксон” (мабуть, аби розшукати у ньому номер свого коханця й почитати їхні любовні “есемески”) та й пішла собі. До слова, один із центральних телеканалів готує по цьому страшному мукачівському вбивству спеціальну програму про фатальне кохання...

КІЛЬКІСТЬ ЗАГИБЛИХ НА ДОРОГАХ ЗАКАРПАТЦІВ ЗРОСЛА НА 70 ВІДСОТКІВ

Серед інших злочинів побільшало в області тяжких тілесних ушкоджень – з 34 до 35, шахрайств – з 45 до 70, незаконних заволодінь транспортними засобами – з 29 до 37. Турбує і значне зростання кількості ДТП (на 43,4%). За 4 місяці на Закарпатті зареєстровано 284 дорожні пригоди, в яких 58 чоловік загинуло та 361 травмовано. Кількість ДТП зі смертельними наслідками зросла з 25 до 29. Які причини цієї біди? Генерал Максимов окреслив кілька.

По-перше, “безпредєл” з боку самих водіїв. Після лібералізації законодавства останні нікого не бояться, сідають п’яними за кермо, порушують Правила дорожнього руху. Для порівняння: якщо за весь минулий рік міліція затримала 647 нетверезих закарпатців за кермом, то тепер - уже 2495; щодоби попадаються по 35-50, а нещодавно “назбиралося” за добу аж 84!

Друга причина біди на дорогах - нестача працівників ДАІ. На Закарпатті іде приріст населення, зростає кількість злочинів, а міліцію загалом і ДАІ зокрема “обрізали”: останніх в області лише 234 особи, при збільшенні кількості автотранспорту за останній рік на 22 тисячі. Добре, що міністерство пішло нам назустріч, і кількість працівників УДАІ збільшать до 400 співробітників.

Але, мабуть, найголовніша причина безладу на дорогах - мізерні штрафні санкції до водіїв-порушників. Депутати ніяк не приймуть закон про збільшення штрафів, а з чинних порушники просто глузують. Віталій Максимов навів цифру: судами позбавлено прав на водіння авто лише 8,8% затриманих міліцією за пияцтво водіїв. Решта, виходить, “порішали питання” і далі їздитимуть п’яними, бо їм усе можна? До слова, нещодавно в області сталися дві ДТП зі смертельними наслідками, де за кермом авто-убивць перебували офіцери СБУ...

ТУРБУЮТЬ КВАРТИРНІ КРАДІЖКИ, ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ, ХАБАРНИЦТВО

Серед недоліків у діяльності міліцейських служб генерал Максимов назвав прорахунки в роботі карного розшуку, дільничних щодо розкриття квартирних крадіжок. Хоча нещодавно у Львові затримали мукачівця, майстерного “домушника”, який скоїв у кількох областях України понад 150 квартирних крадіжок. Особливу увагу на персону цього злодія звернув заступник генерала Максимова полковник Попов, який знав “почерк” злочинця ще по роботі в Чернівцях...

Недопрацьовує закарпатська міліція і в боротьбі з торгівлею людьми: ми -- єдина область в Україні, де не виявлено цьогоріч жодного такого злочину, хоч і маємо поруч кордони із 4 європейськими державами, куди міжнародні мафіозі возять у сексуальне рабство українок.

Недостатньою генерал Максимов вважає і роботу служби ДСБЕЗ, особливо з виявлення хабарників. Як позитив, він згадав тячівську справу: затримано юриста райдержадміністрації, котрий брав хабарі з громадян за виділення та оформлення земельних ділянок.

Непогано спрацювала міліція щодо протистояння контрабанді: маємо вже 9 кримінальних справ, а за весь 2006 рік їх було 4. Так, виявлено злочинний механізм розмитнення близько сотні дорогих американських автомобілів на Ужгородській митниці, коли пасажирські іномарки розмитнювалися як вантажні, внаслідок несплати мита держава втратила 8 млн. грн. “Порушено кримінальну справу, думаю, там не одна людина понесе кримінальну відповідальність, адже самотужки цього злочинного механізму не реалізуєш”, - переконаний Віталій Максимов.

”ДЛЯ МЕНЕ НЕ ІСНУЄ ЗАКРИТИХ ТЕМ”

Відповідаючи на запитання журналістів, Віталій Максимов укотре підтвердив свою відкритість для громадськості. “Ось тут перед прес-конференцією до начальника ЦЗГ УМВС підходили журналісти й запитували, чи можна задати мені таке-то запитання... Я хочу зняти подібні питання раз і назавжди: для мене немає закритих тем, “незручних” запитань. Запитуйте про все, що цікавить вас та громадськість, і відповідь моя буде належною”, - запевнив генерал.

А журналістів, зокрема, цікавило розслідування убивства сім’ї Яцутів в Ужгороді. “Пошуки убивць тривають, але, на жаль, там було допущено багато прорахунків у документуванні злочину на початковому етапі розслідування”, - визнав начальник УМВС.

Щодо затримання за хабарництво оперативниками СБУ двох офіцерів Ужгородського райвідділу міліції, то хоча Віталій Максимов і має щодо цього деякі сумніви, проте від коментарів відмовився: слідство провадить прокуратура, вона й повинна розібратися, що до чого. Триває також розслідування прокуратурою кримінальної справи щодо затримання на хабарництві керівника обласної виконавчої служби, міліція здійснює оперативний супровід цієї резонансної справи.

За порушеними кримінальними справами щодо комунальних підприємств Ужгорода остаточну крапку повинен поставити суд, розстеження триває. А от епопея з ринком на вул.Феденця в обласному центрі може завершитися вже днями. За словами начальника УМВС, є вже виконавче провадження на виконання рішення суду про закриття ринку, і міліція забезпечить його виконання. “Дамо людей скільки треба, 50 чи 200, аби все пройшло спокійно. Я не лише начальник УМВС, але й просто законослухняний громадянин, який шанує рішення суду. Але все має бути за законом, “безпредєлу” там не буде”, -- наголосив Максимов.

Генерал також підтвердив інформацію журналістів, що після резонансних заяв ужгородського мера С. Ратушняка область перевіряла комісія з МВС України. Проте нічого перевіряючі “не накопали”: дії міліції щодо “базарного” конфлікту в Ужгороді визнано законними, про що є відповідна довідка МВС. За деякими оприлюдненими Ратушняком фактами прийнято відмовні матеріали, інша інформація ще перевіряється.

Цікавило журналістів і те, скільки насправді діє на Закарпатті банд, адже міністр внутрішніх справ назвав цифру 27 ОЗУ, котрі буцімто діють на території нашого краю. “Щодо 27 злочинних угруповань на Закарпатті, думаю, міністра просто “підставили”. Я здогадуюся, хто підкинув йому таку інформацію... Усе перевіряв ГУБОЗ МВС, і з’ясувалося, що на території Закарпаття діє лише одне злочинне угруповання, більше немає. А процес знешкодження цієї банди перебуває на контролі в міністерстві”, - запевнив Віталій Вікторович.
Володимир ПАВЛЮХ, "Відомості міліції"
12 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:56
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
11:02
/ 4
В Ужгороді на площі Петефі "п'яний" Seat розтрощив 3 припарковані авто
11:02
Жителя Великої Паладі Пийтерфолвівської громади затримали біля угорського кордону з пакунками наркотика
22:44
/ 2
У Мукачеві в лікарні померла жінка, яку жорстоко, зі знущаннями, побив колишній чоловік
22:39
/ 2
У Мукачеві на "зебрі" таксі збило літню жінку
» Всі новини