Словацька криза влади як прояв суспільної кризи

У Словаччині, схоже, завершилася урядова криза, що виникла два тижні тому - після оголошення парламентом вотуму недовіри уряду Івети Радічової.

Словацька криза влади як прояв суспільної кризи

Звільненням і одночасним призначенням цього тижня Івети Радічової прем'єр-міністром заповнено так званий "вакуум влади" до проведення 10 березня 2012 року парламентських виборів. Утім, хоч кабінет у перехідний період діятиме в попередньому складі, він, позбавлений права приймати суттєві рішення, що стосуються внутрішньої і зовнішньої політики, а також економічних і суспільних справ, діятиме з обмеженими повноваженнями і під суворим контролем президента.

Формально з розв'язанням урядової кризи, що стало результатом внесення парламентом таких змін до конституції, які дозволили президенту надати обмежені повноваження новому-старому, але вже тимчасовому уряду керувати країною у перехідний період, минула і парламентська криза. Завдяки досягнутій домовленості правлячої коаліції та опозиції прийнято рішення про проведення дострокових парламентських виборів.

Втім, законодавчий орган через протиріччя між коаліційними партнерами і непередбачувані маневри опозиції й надалі перебуває у конфліктній ситуації. У ньому, як у дзеркалі, відображаються суперечності політичного, економічного та суспільного життя.

Чотири партії колишньої правлячої коаліції (Словацька демократична і Християнська унія - SDKU, Християнсько-демократичний рух - KDH, Свобода і солідарність - SaS та Міст - Most-Hid) домовилися, що замість внесення парламентом відповідних поправок до конституції виконають кілька вимог партії "Свобода і солідарність". Втім, одна з цих вимог - обрання заступником голови парламенту представника "Свободи і солідарності" Йозефа Коллара - завершилася провалом. Каменем спотикання у парламенті стало затвердження запропонованого тимчасовим урядом проекту державного бюджету 2012 року, на формування якого парламентарії різних політичних сил мають свої погляди.

Проект державного бюджету-2012 року розрахований на дефіцит у 3,321 млрд євро та зменшення ВВП з цьогорічних 4,9% до 3,8% у наступному році. Прогнозований раніше 3,4-відсотковий економічний ріст становитиме всього 1,9%, що може призвести до скорочення державного бюджету на 600 млн євро. В умовах значного дефіциту державного бюджету ще 10 млн євро витрат піде на проведення дострокових виборів. Найбільша опозиційна партія "Напрямок - соціальна демократія" (Smer-SD) проект державного бюджету відкидає, а підтримка документа колишнім коаліційним партнером партії "Свобода і солідарність", яка розвалила правлячу коаліцію, є непевною. У випадку відхилення парламентом документа держава змушена буде жити за тимчасовим бюджетом, що зберігає умови фінансування витрат у 2011 році й унеможливлює здійснення заходів зі скорочення дефіциту фінансів, передбачених урядом Івети Радічової на 2012 рік. Тимчасовий бюджет, таким чином, може проіснувати до створення нового кабінету міністрів, який буде сформований після парламентських виборів у березні наступного року.

Отже, Словаччина, яка стоїть на порозі гарячої політичної зими, пов'язаної з боротьбою за кращу владу, переживає не найкращий період своєї історії. Її майбутнє, що уособлюється з подоланням суспільної кризи, зміцненням економіки, покращенням добробуту людей, значною мірою залежить і від міцної, стабільної влади, вибір якої наразі цілком залежить від виборців.

Степан Ваш, Укрінформ

29 жовтня 2011р.

Теги: Словаччина, парламент, Радічова

НОВИНИ: Різне

01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
» Всі новини