Прозорість і відкритість влади у розумінні мера Ужгорода Сергія Ратушняка

Хто ніколи не був на сесії Ужгородської міської ради — той не знає. А варто б. Аби побачити на власні очі усю сутність ужгородської політики, особисто пройнятися тим, що там відбувається. Щоправда, вас туди, найімовірніше, і не пустять — мер наляканий... можливими терактами у сесійній залі. Насправді ж він просто дуже не хоче, аби пересічний ужгородець особисто пересвідчився, якими проблемами найперше переймається міська влада.

Прозорість і відкритість влади у розумінні мера Ужгорода Сергія РатушнякаРівень ужгородського політикуму ніколи не був надто високим. Причин цьому багато, однак є найголовніша — фактична відсутність того поняття, яке називається ужгородська політична еліта. Тобто вона, звичайно ж, є, однак їй або не дають випрямитися, або ж вона сама тихо сидить в одній з ужгородських кав'ярень і дискутує на тему безладу в місті. В результаті, коли приходить час виборів, то усвідомлюєш, що голосувати зрештою немає за кого. І ніякими партійними ширмами цю порожнечу не прикриєш. Проте саме із неї і виникають, а вірніше — вистрибують люди, які в переважній більшості і формують нинішній ужгородський політичний істеблішмент.

Звідси ж і феномен С.Ратушняка — «сильного, вольового, рішучого і харизматичного» політика, який, здавалося б, лише гляне на міську проблему — і вона сама собою вирішиться. Не вирішиться. Бо це така ж сама казка, як і те, що С.Ратушняк — найкращий мер Ужгорода всіх часів та народів. В цьому нині мають змогу переконатися навіть найпалкіші прихильники Сергія Миколайовича. Досить лише глянути на стиль управління містом, загальний рівень його керівників, тотальну закритість влади від городян і цілий ряд інших факторів, в результаті чого можемо говорити про всюдисуще політичне невігластво, яке укоренилося в обласному центрі Закарпаття.

Не треба далеко ходити. Поверніть на вулицю Фединця і пов'язану з нею «базарну проблему». Не одному ужгородцю цей ринок не подобається, не один автомобіліст хоче, аби там була проїжджа частина. Однак те, з яким нахабством міська влада хотіла витурити звідти підприємців, намагаючись брутально використати у своїх цілях міліцію, фактично звело нанівець усі благі наміри. Кілька сотень підприємців — не перепона для Сергія Миколайовича. Але ці кілька сотень — теж ужгородці, і у них є сім'ї, які необхідно годувати.

З тої ж площини і дискусійне питання спорудження будівлі Нацбанку на площі Народній. Але дослухатися протилежної думки — не у звичці ужгородського мера: я вирішив — і все! І можуть журналісти писати сотні статей, інтелігенція проводити безліч круглих столів, депутати хоч до ночі тиснути на кнопку «проти». З останніми, правда, Сергій Миколайович найлегше знаходить спільну мову. Ціна порозуміння має свій цілком конкретний еквівалент.

А спробуйте поставити усі ці питання міській владі. Спробуйте отримати інформацію — не ту, яку порціями розповсюджує через підконтрольні ЗМІ міськвиконком, а відповіді на справді болючі проблеми, які турбують кожного ужгородця. Наприклад, скільки землі в останній час роздано в Ужгороді — поцікавилася наша редакція. Відповідь шановного мера ви бачите на сторінці — мовляв, оскільки немає договору мерії з редакцією, то нема й інформації. Такі договори, треба здогадуватися, мерія має з редакціями РІО і «Трибуни». Але тих питання розділення ужгородськоїземлиці та комунального майна аніскілечки не цікавить, і тому вони не просять у мера списки землевласників. А от якби попросили, то він, мер, без усякого сумніву, особисто показав би їм списки, разом з договорами про співпрацю...

Показовими у даному випадку є і прес-конференції заступника міського голови Ужгорода Володимира Бобкова, на які запрошуються лише журналісти із «своїх» ЗМІ. Згодом речник міського голови стверджує, що ніякої прес-конференціїне було, просто 2-3 журналісти випадково зайшли до пана Бобкова в кабінет... І так щотижня.
Неугодними для міської влади є не лише «чужі» журналісти, але й закарпатська міліція. Ну не хочуть міліціонери з кийками розганяти підприємців із ринку. А якщо не хочуть, то ми створимо власну — муніципальну міліцію. Одягнемо з десяток чоловік у форму, наділимо їх правоохоронними повноваженнями, озброїмо електрошокерами і дамо кожному в руки... пістолета. Відповідний дозвіл на носіння зброї муніципальна міліція вже отримала. Для чого? Щоб слідкувати за «комунальним» порядком, треба користуватися вогнепальною зброєю чи електрошоком? Чи, може, для наведення «порядку» на зразок того, який С.Ратушняк публічно змалював у березні цього року: «Коли Гітлер прийшов до влади, в країні панував бар-дак, бруд, невиплата пенсій і зарплат тощо. Він розстріляв перших триста «зайців», які не сплатили за проїзд у трамваї. З цього моменту розпочався момент створення великої Німеччини. І донині німець не поїде, поки не заплатить за проїзд». Чи не такий «новий порядок» збирається запровадити в окремо взятому обласному центрі Сергій Ратушняк?..
Олександр ЛЕВИЦЬКИЙ, газета "Фест"
11 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини