З історичного центру Ужгорода приберуть вивіски "Pronto Moda" та УУБА (ФОТО)

Головний архітектор Ужгорода нагадує рекламникам і підприємцям про Порядок встановлення вивісок

З історичного центру Ужгорода приберуть вивіски "Pronto Moda" та УУБА (ФОТО)

Вивіски, які псують вигляд історичного центру – біда, від котрої вже не перший рік потерпає Ужгород. Туристи навіть не можуть сфотографуватися в серці міста, адже воно захаращено яскравим пластиком, через який не проглядаються красиві старі фасади, - нарікають городяни. Нещодавно Корзо "прикрасила" ще одна табличка – на магазині в старій будівлі, стіна якої виготовлена з декоративного каменю, з'явилася велика вивіска з фотографіями панянок в яскравому вбранні та написом "Pronto Moda", яка обурила небайдужих ужгородців.

Звісно, такий "витвір" не був погоджений з міським управлінням архітектури і містобудування, - коментує начальник цієї структури Олександр Шеба. Головний архітектор міста стверджує: вивіску знімуть найближчим часом. "Ця вивіска - свідчення того, що рекламні агенції, котрі займаються виготовленням вивісок, не читають правил, за якими мають працювати. Ми давали інформацію про те, що міська рада затвердила новий Порядок встановлення вивісок в Ужгороді. На жаль, на прикладі цієї таблички, бачимо, що їх наразі ігнорують. А призводить це передовсім до фінансових втрат замовників, адже саме йому доведеться вивіску, котра коштувала грошей, демонтувати. Я ще раз звертаються до всіх, хто замовляє нові вивіски: зверніть увагу на те, що існують правила і не замовляйте вивіски доти, доки нема належно оформленої документації!", - говорить головний архітектор Ужгорода.

Правила (вони доступні на сайті міської ради за посиланням   http://umr.uzhgorod.ua/download/s/rishennja_sesiji_193.pdf - інформує прес-служба Ужгородської міськради), чітко прописують вимоги до вивісок (особливо це стосується історичної частини міста), є форма паспорту вивіски (його, до речі, може зробити дизайнер рекламної фірми за затвердженим міськрадою взірцем), і, відповідно, вивіска має пройти погодження.

Що ж до санкцій, передбачених для тих, хто самовільно встановлює вивіски, що порушують чинні вимоги, то архітектор нагадує – в місті діють Правила благоустрою, в які внесені зміни відповідно до затвердженого "Порядку встановлення вивісок в м. Ужгород", і передбачено штрафи. На думку Олександра Шеби, 1700 гривень штрафу має "стимулювати" підприємців належно затверджувати вивіски.

Що ж до "Pronto Moda", то підприємцеві, на чиїй крамниці встановлено вивіску, спрямований відповідного листа, і найближчим часом її демонтують. Загалом же Олександр Шеба констатує – проблем із недолугою рекламою в місті чимало. "Туристам хотілося б споглядати історичну забудову, а не яскравий пластик, а зараз вони навіть не можуть знайти собі місце, де б сфотографуватися... На жаль, боротьба з вивісками непросто дається, адже ви розумієте, що є певний період адаптації до нових правил – 20 років всі "ліпили" що хотіли, і за кілька місяців таке ставлення неможливо змінити. Утім, ми маємо приклад тої ж аптеки на Корятовича, де демонтували вивіску, що не відповідала правилам, і зараз працюють над новим дизайном. Є позитивні зрушення щодо будівлі, відомої як "Корона", і зараз там розробляють проект відновлення нових вивісок та обіцяють зняти ту велику зелену табличку Ужгородської української богословської академії. Я маю певність, що система діятиме. Але, звісно, для цього потрібен час", - сказав Олександр Шеба. Головний архітектор Ужгорода зазначив, що, найімовірніше, для помітних зрушень знадобиться не менше півроку. А на питання про те, чи були вже застосовані штрафні санкції, повідомив, що орган охорони культурної спадщини іще не отримав від Києва відповідних повноважень, втім, на це чекають найближчим часом, тож наразі за порушення штрафуватиме муніципальна поліція. Олександр Шеба також зазначив, що у його планах – зустріч із представниками рекламних агенцій для ознайомлення їх із чинним Порядком встановлення вивісок в Ужгороді, - повідомили Закарпаття онлай у прес-службі Ужгородської міської ради.

19 жовтня 2011р.

Теги: вивіска. реклама, турист

Коментарі

ЖЕКА 2011-10-21 / 17:36:00
А шо туйки поганого у тих вивісках те,шо позакривали ужасні фасади історичного центру??? Та тим історичним центром страшно ходити, люди бояться, щоб та штукатурка чи кірпіч на голову не впав, а так хоч вивіска прикриває і не дає щоб ота рухлять на голови не падала!

Bestik 2011-10-20 / 17:14:00
Ja rabotajy za granizej i hotela bu pokazat naw gorod inostrannum dryziam no pohvastatsa osobo nechem.Dejstvitelno istoricheskij zentr isporchen neymestnoj reklamoj i vuveskami.Bezvkysie torwestvyet.A v "belom dome"tolko teper eto zametili!Studno!

2011-10-20 / 15:08:00
Интересно, а самим хозяевам этих заведений - это в радость? Сомневаюсь! Ну, как они от этого, сами не дуреют? Неужели, самим им, в радость проходить, мимо таких витрин?

Чікі 2011-10-20 / 00:32:00
Шебочка як і Горєлий - брехло і грузчик рідкісний. Щоразу на публіку таке говорять, що чекаєш появу або німба, або крил. А на ділі все лише, щоб відстали. Треба доити цих бабмукіцв, щоб спакували чемодани і піз...шли звідси.

Житель 2011-10-19 / 22:30:00
А видели какая новая вывеска появилась на Петефи?Стоматология! Катастрофа!

grey 2011-10-19 / 20:38:00
Фигня

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини