Львівська облрада просить не допустити подвійного громадянства

18 жовтня на сесії Львівської обласної ради депутати ухвалили звернення до Президента України та голови Верховної Ради України щодо запобігання виникненню в Україні інституту подвійного громадянства. Депутати також звертаються до Івано-Франківської, Тернопільської та інших обласних рад з проханням підтримати зазначене звернення.

Львівська облрада просить не допустити подвійного громадянства

У зверненні йдеться:

"Депутатський корпус Львівської обласної ради вкрай занепокоєний ситуацією, що склалася сьогодні в Україні у зв'язку з розповсюдженою практикою стимулювання кількома сусідніми державами, зокрема Російською Федерацією, Угорською Республікою та Румунією, масового надання паспортів й отримання другого громадянства для громадян України.

Так, за даними деяких ЗМІ, в Автономній Республіці Крим проживає близько 100 тисяч громадян, які мають 2 паспорти ­– України та Росії; на Буковині ­– 50 тисяч наших співвітчизників за досить незначний відтинок часу одержали паспорти румунського зразка; чимало паспортів іноземних держав і в жителів Закарпаття, Волині та Львівщини.

Консульства вищезгаданих держав цинічно ігнорують той факт, що, згідно з Конституцією України, у нас заборонено подвійне громадянство (у статті 4 Конституції України зазначено: "В Україні існує єдине громадянство"). Натомість консульства, користуючись тим, що їхні парламенти ухвалили закони про спрощену процедуру набуття громадянства, а в українському законодавстві немає чітко прописаної відповідальності за отримання паспорта іншої держави, ­ведуть активну діяльність із залучення громадян України до отримання громадянства держав, які представляють ці офіційні особи.

Деяким політичним силам сусідніх держав вигідно, щоб громадяни за кордоном мали паспорти і набували статусу біпатридів (подвійного громадянства). Це може слугувати виправданням для різних акцій, як-от: "примушування до миру" чи для висування територіальних претензій.

Проблема подвійного громадянства – це виклик і загроза національним інтересам України, і вона потребує вжиття невідкладних заходів у сфері національної безпеки, особливо на тлі того незаперечного факту, що вслід за консульськими установами багато організацій національних меншин, які фінансуються з-за кордону, почали спонукати (із залученням фінансового стимулювання) громадян України під час всеукраїнського перепису, котрий планується у 2012 році, записатися до національностей сусідніх держав. Такі дії не можуть розглядатись інакше, як відверта претензія на розмивання українського суверенітету на прикордонних територіях України. Окрім того, ці дії не відповідають духу добросусідства і є відвертою цинічною зневагою чинних українських законів.

Такою ж сприятливою кон'юнктурною ситуацією, коли українське законодавство з одного боку не дозволяє бути громадянином двох держав, а з іншого – не передбачає чіткої відповідальності за це, вміло скористувалися та, напевно, користуються й далі українські громадяни, насамперед, – високопосадовці, "державні" мужі (афера з "панамським" паспортом колишнього Прем'єр‑міністра України П. Лазаренка, репатріанська "одіссея" в Ізраїль нинішнього мера м. Києва Л. Черновецького та його дружини тощо).

Шановні керівники держави! В Україні вже не перший рік триває дискусія про подвійне громадянство (біпатризм), натомість органи державної влади (Міністерство закордонних справ України, Служба безпеки України) не реагують на цю проблему належним чином. Не зрушила справу з місця і поява в стінах Верховної Ради України низки законопроектів, які передбачають посилення відповідальності за "чужі" паспорти в кишені.

Зважаючи на викладене, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Вас із такими вимогами:

1. Терміново поінформувати відповідний комітет Європейської комісії про нові обставини, що виникли у зв'язку з підписанням президентами низки європейських країн законів про спрощену процедуру надання громадянства їхніх держав.

2. Невідкладно розглянути на засіданні Ради національної безпеки і оборони України проблему подвійного громадянства та наслідків, які випливають з неї.

3. У стислий термін ініціювати внесення змін до Закону України "Про громадянство України" й інших законодавчих актів, де імперативно прописати процедуру перевірки подвійного громадянства та встановлення кримінальної відповідальності за приховування факту його набуття.

4. Ініціювати зміни до законів про заборону реєстрації кандидатами в депутати всіх рівнів осіб із подвійним громадянством та, відповідно, заборону обіймати посади в органах державної влади й місцевого самоврядування особам, що мають подвійне громадянство.

5. Не передбачати спеціальних асигнувань з державного бюджету тим організаціям національних меншин, які спонукають громадян України набувати подвійне громадянство".

18 жовтня 2011р.

Теги: громадянство, паспорт

Коментарі

2011-10-19 / 20:39:00
2Право
ТИ що, читати не вмієш? там написано про ізраїльське громадянство черновецького

Право 2011-10-19 / 20:29:00
Дуже дивне рішення. Чому тамтешні депутати не воюють з аналогічним подвійним громадянством України та Ізраїлю? Чому така дивна вибірковість?

справедливість 2011-10-19 / 20:22:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини