Для закарпатських циганів збудують соціальне житло

Минулого тижня заступник голови обласної державної адміністрації Іван Качур зустрівся з регіональним менеджером Міжнародної благодійної організації “Habitat for Humanity” Маріною Йовевою (Словаччина) та менеджером програми „Рома України” Міжнародного Фонду „Відродження” Наталією Кияк.

Для закарпатських циганів збудують соціальне житло

Проблеми житла, побуту та освіти ромів давно вже перетворилися у нерозривне коло труднощів цієї етнічної меншини. З метою вирішення цих проблем у Європейському Союзі, так само як і в нашій державі, реалізуються різноманітні проекти. Зокрема, в Україні з 1998 року розвивається програма "Рома України". Зараз готується новий проект забезпечення соціальним житлом представників цієї етнічної меншини у нашій країні.

Як розповіла менеджер програми "Рома України" Наталя Кияк, нині відбувається робота щодо вивчення досвіду закордонних колег, зокрема зі зведення будинків для представників ромського населення в Румунії.

– Нині в Україні проживає 300-400 тис. представників цієї етнічної меншини. Найбільша кількість громад мешкає на Закарпатті. Проблема житла для них стоїть дуже гостро, тому ми не хочемо втрачати часу і плануємо розпочати реалізацію проекту вже у 2012 році, – зазначила менеджер проекту.  
 

18 жовтня 2011р.

Теги: цигани, проект, житло

Коментарі

chester 2012-10-15 / 22:20:00


Флуд. Коментар видалено. Адмін


українець 2011-10-19 / 11:54:00
Шановні коментатори!
Давайте більш уважно будемо розбиратися у темі!
За програмою Habitat for Humanity на будівництві приміщень для ромів працюють волонтери з-за кордону, а також самі роми - члени сімей, яким будують будинки. Однак це не безкоштовна допомога. Надані кошти роми повинні повернути протягом близько 20 років. Щомісячна виплата становить від 20 до 60 доларів. Це подібно до безвідсоткового кредиту. Головна ідея проекту дати ромам не тільки дах над головою, а й поштовх до розвитку, поліпшення рівня життя та життя сім'ї.
Окрім того учасниками проекту можуть стати тільки та ромська сімя, обоє (дорослих) членів якої мають постійну й офіційну роботу.
Тобто не можна констатувати, що для всіх ромів без перебору будуть будувати дармове житло.
А ті роми, які дійсно хочуть соціалізуватися та покращити своє життя, вилізти з тієї бездонної ями, розірвати майже нерозривне коло, я вважаю, мають право на отримання такого шансу.
Та й давайте будемо справедливими - не варто всіх порівнювати з більшістю: серед них так само є одиниці нормальних, як і серед нашого суспільства існують одиниці, які вартують того, щоб їх переселити до табору!

Батько 2011-10-18 / 23:54:00
Не розумію, чому з моїх податків та з податків, які справно сплачуюють шахтарі, металурги, підприємці і т.д. потрібно стимулювати "розплід" цієї нації, яка ані вчитись ані працювати не хоче. До 100 тисячних виплат на третю дитину потрібно підходити диференцьовано , а не допомагати ромам будувати комунізм для окремо взятої нації. А тут ще "Відродження" допомагає "нужденним"... Дійсно, нехай пакують нероб-смаглявиків у Європу й там опікуються дотриманням прав і свобод.

перечинська біла ворона 2011-10-18 / 22:05:00
найкраще розвивати програму "Рома України"- вивезти цей народ(а разом з ними і волохів)в благополучну Європу.Там нехай реалізовують свої проекти.Другий варіант(дешевший)- Сталіна на них треба... Іштвану:Ваша проблема,що ви не циган.Там не треба ні роботу ні освіту -то була би проблема пані Наталії Кияк.

Пан Баклажан 2011-10-18 / 21:00:00
Про чеські "соціальні райони" для ромів (інакше не мож називати - Європа!):

"Здесь (в Хонаві) живут одни цыгане. Всё это было построено, то есть было абсолютно новым, всего десять лет назад. Микрорайон предназначался специально для цыган, которые всегда позиционировали себя несчастными и всеми угнетаемыми. Сегодня в этих домах не работает канализация, отопление, водопровод — все коммуникации, вся сантехника растащены и проданы. Чтобы отапливать жилища, цыгане вырубают деревья и вообще жгут всё, что горит (см. фото разгромленных гаражей). Теперь весь этот ужас будут сносить и строить за счет Евросоюза цыганам новые домики, чтобы они наконец перестали кричать, что чехи — расисты.
Цыганские микрорайоны есть и в других чешских городах. Недалеко от Карловых Вар построен квартал «Железный Двор» — назван он так потому, что дома и внутренняя отделка выполнены из негорючих материалов, ничего из оборудования нельзя снять — иначе все либо сожгут, либо вынесут и продадут. Цыгане, разумеется, вопят, что это тюрьма и все вокруг расисты.

Цыгане еще со времен социализма имели привилегированное положение: социальные пособия, бесплатное жилье. Они никогда не работали — пособия на детей (которых в семье под десяток) позволяют неплохо жить. Например, они покупают в магазинах дорогие вещи, которые не каждый работающий себе может позволить, в том числе и дорогие автомобили. Выросли поколения, которые привыкли не работать. В школу в первый класс приводят детей, которые даже цвета не знают, но зато осознают свою привилегированность."
http://tambovsky-wolk.livejournal.com/98595.html
(з фото)

Istvan 2011-10-18 / 20:20:00
У меня тоже остро стоит - проблема. Никак не могу квартиру получить. Может беда, что у меня высшее образование, и работу имею? Легче будет перемазаться на креол, собрать 10 детишек за хорошие денюшки, и ждать, пока словаки построят мне собственный дом...

Пан Баклажан 2011-10-18 / 18:59:00
Словаки мають добрий приклад будівнцитва соціального житла для циган - славетний комплекс Лунік в Кошіце (див. http://dimka-jd.livejournal.com/416984.html)

Не гірший досвід мають і чехи, із аналогічним комплексом Ханов в місті Мост
(http://bohemicus.livejournal.com/55510.html?thread=2798294)

Зараз завдяки Соросу, який полюбляє фінансувати подібні "деградантські" проекти, скоро й Закарпаття збагатиться на подібний...

2011-10-18 / 17:13:00
А потім комунальні послуги хто буде сплачувати? Теж фонд "Відродження"?

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини