Закарпатські цигани звикли до «резервацій» (ФОТО)

У жахливих злиднях живуть тисячі людей в західній частині України. На самому кордоні з Європейським Союзом знаходяться ромські оселі, в яких начебто зупинився час. У неймовірній біді, антисанітарії, без елементарних гігієнічних умов мешкають в будинках із глини, дощок і подібного «будівельного» матеріалу.

Закарпатські цигани звикли до «резервацій» (ФОТО)

"Циганські табори", як в Закарпатті називають вулиці і райони, де компактно проживають роми, можна легко знайти у містах і в селах. Місцеві мешканці про них говорять, як правило, з огидою і заходити туди не радять. Але мало хто може навіть уявити собі, що таке життя можливе в центрі Європи у 21-му сторіччі.

У "циганському таборі" в місті Берегово, що розташоване на кордоні з Угорщиною, живуть за високою бетонною стіною сотні людей. За словами заступника голови громадської організації "Майбутнє ромів Берегова" Рудольфа Паппа, точну кількість осіб важко встановити. Бо багато мешканців немає ніяких документів. Діти народжуються напевно швидше, ніж їх встигають записати і порахувати...

В "Окремому хуторі", як називається ромська "резервація" на околиці міста, у достатньо просторих дворах розташовані маленькі хатинки. Низькі оселі пригадують скоріше декорації для фільму про катастрофи, ніж людське житло. Плісняві і брудні стіни, діряві стелі, перекошені двері, ганчір'я і поліетиленова плівка замість вікон майже в кожному будинку. Щілини залатані лахміттям і папером. На підлозі глина.

Хвороби, гризуни і деруни

Їжу жителі хутора готують на вогнищі, розпаленому прямо на землі посеред двору. На пательню з великої миски наливають суміш, із якої начебто будуть деруни. На сусідньому дворі в таких самих умовах варять у великому казані "борщ". Поруч валяється старе ганчір'я, пляшки, залишки різних продуктів. Треба водночас зважати на те, щоб не вступити в екскременти, які біля "кухні" щойно залишили коні.

Зузана Поп показує кота, прив'язаного в хаті на шнурочку. "Він – наша охорона перед пацюками, котрі гризуть дітей і дорослих. Ось ці рани від гризунів", – показує покусані ноги дитини.

У дітей болять шлунки, хворіють дизентерією і туберкульозом. "У дощову погоду вся територія стає одним великим болотом", – жаліється вже Аранка. Зі своїм чоловіком Іштваном має вісім дітей і сім внуків. Усі живуть в одному брудному приміщенні.

"Ми вимушені готувати їжу з вонючої, брудної води. У всіх дітей проноси. Ми молимося за те, щоб на вулиці була хоча б одна колонка з водою", – каже жінка. Сім'я переїхала в "Окремий хутір" з іншої частини Берегова в надії, що покращить свої умови. Діти сплять на дошках, завалених лахміттям, дорослі прямо на глиняній підлозі. Про те, щоб помитися, немає навіть мови.

"Я був водієм, працював на машині, що збирає сміття. Фірма розпалася і мене вигнали. Роботу не дають тільки тому, що я циган. Я маю освіту, дев'ять класів, але від того мені не легше", – каже Іштван. Ромські сім'ї часто живуть із пенсій старших членів родини чи на гроші, які жінки отримують після народження дитини. Для оформлення допомоги однак необхідні документи, тоді як значна частина жителів їх ніколи не мала.

У будинках немає ніяких меблів. Все майно навалене на краях імпровізованих ліжок. Але у декотрих оселях є телевізор і навіть сателітна антена на дірявому даху. Про дотик цивілізації свідчать і мобільні телефони.

Майже всі жінки, і навіть маленькі дівчатка, в таборі ходять із пофарбованим волоссям. Знаючі люди кажуть, що це не модний тренд, але спроба врятуватися від вошей. Своєрідна дезінфекція явно до вподоби і дітям, більше ніж традиційна гігієна. Маленькі голі дівчатка з яскравим червоним волоссям радісно бігають поміж коней і дорослих людей, чи бавляться з бродячими собаками і котами на порошному подвір'ї.

Стіна – не проблема

Роми не скаржаться на те, що їх від "білих" місцева влада відокремила стіною.

"Ми маємо рівні можливості з українцями чи угорцями, діти можуть вчитися в школі, жінки народжувати в лікарні", – пояснює заступник барона Рудольф Папп. За його словами, роми переселилися в Закарпаття з різних країн. "Мій батько був угорець, мати – ромка. Ми жили добре, нікому не заважали і нам ніхто не заважав", – розповів про минуле. А головна проблема сучасних злиднів у тому, що чоловіки не мають роботи, каже Папп.

На "резервацію" в Берегові її мешканці не нарікають. Просять тільки допомоги, щоб покращити своє нелюдське життя. Те, що, наприклад в Чехії викликає емоції, жителів берегівського табору не хвилює. "Стіна – не проблема. Нам треба суху вулицю і воду", – каже Папп.

Роми, які в Берегові живуть вже віками, не шукають щастя за кордоном і не думають про еміграцію. "Я працював у Росії, був у Москві, Ростові. Найкраще бути вдома, хоч тут і тяжко", – зазначає молодий ром Аладар. За його словами, "так було, так є і так буде". Сам в таборі народився і там народилися його батьки і діти. Нікуди переїжджати не хоче.

Ніяких масових сутичок із іншими місцевими жителями закарпатські роми не мають. Більше, ніж етнічні проблеми, їх хвилюють побутові. "Зараз нам конче потрібно покласти асфальт на центральну вулицю, щоб бруд не затікав у двори", знову повторює Папп. "Ми, цигани, і на своє життя не жаліємось. У Туреччині і в інших країнах Європи роми також живуть по-всякому. Вихід можна завжди знайти", – каже ромський керівник.

Лімузини на ромській вулиці

Але не всі роми на Закарпатті бідують. У недалекому селі Підвиноградово живуть у добротних будинках, які на тлі непривабливої сільської архітектури виглядають як справжні палаци. Їхня вулиця заасфальтована, а двори викладені тротуарною плиткою. Багатоповерхові вілли із вежами вражають яскравими барвами, так само як і жінки у традиційних кольорових сукнях і блузках із пайєтками.

Чоловіки там їздять у лімузинах, ходять у блискучих чорних сорочках, фірмових окулярах і золотих ланцюгах. Фотографувати себе не дають. "Ви тільки спробуйте, діти камінням розіб'ють вам машину", – попереджає бородатий місцевий вожак на ім'я Йосип. У його будинку комфортні шкіряні дивани, мармурові столи і шикарні персидські килими. Інтерв'ю давати не хоче. "До нашого життя нікому немає ніякого діла", – каже він.

Олександра Малаховська, Радіо Свобода

14 жовтня 2011р.

Теги: цигани, роми, табори

Коментарі

E. Z. 2011-10-16 / 12:27:00
Пан Баклажан, 15.10.2011 20:30
По этому я вам и писал: может вы и правы!
Я тоже вижу: когда получат соцпомощь, большинство (!) рушится до корчмы, пют коняк, курят Мальборо, а детям, чтобы на душе было спокойно, "подарят" одни вафли. А на следующий день попрошайничают.
Огромнейшая проблема: выхода нет. Ни для них (как ниже писал), ни для нас!
Куда их депортировать?
Индия их не приймет, это точно, у них своих проблем хватает.
Резерваяция? Возможно. Но где? Кто свои земли отдаст. Плюс к тому: со стороны Европы (которая, как отметили вы правильно, тоже страдает от них), такая шумиха будет!!!!!!!!!!
Вы гиоворите, не надо им мат. помощь давать после детей. Во первых: они больше красть будут. Во вторых: у моего "белого" соседа (прекрасная семья!) родился третий ребенок, он согласились на это учитывая и материалную помощь государства. Вопрос: из-за 50-60 тысяч цыган зачем наказыбвать больше чем 40-а миллионов людей?
В Венгрии есть попытка взамен соцоплат потребовать общественную работу. Может этими путями надо и нам пойти. Каналы вдоль дорог не покошены, не очищены, общетсвенные территории – которые опущены до невозможности по всей области – тоже надо было бы прибирать как и в городе, так и в селе.
Но это будет очень трудно довести до Киева: как я несколько раз уже писал цыганская порблема эта основном проблема только для нас и для одесской области.


Словянин 2011-10-15 / 20:30:00
Частина коментаторів даної статті здравомислячі люди. Якби в дусі цих коментарів був би написаний матеріал кореспонденткою «Ра діо Свобода» - її одразу вигнали б з роботи або, дипломатичніше кажучи, полишили б грантів. Згадане видання, як і сотні подібних, полюбляє розповідати про свободу, права людини і гуманізм. Реальних господарів цих «свобод» цікавлять виключно ті «свободи», які сприяють розкладанню європейських, зокрема слов»янських, та ін. гоївських суспільств. Тому вони усіляко пропагують «свободу, рівність, братерство», при яких урівнюються права трудівників і паразитів, творців і руйників, нормальних людей і дегенератів тощо. Ті, хто реально контролює сучасну пропаганду, ніякими «свободами», «плюралізмом» та «гуманізмом» для себе не користуються – у НИХ жорстка тоталітарна ієрархія з жорсткою субординацією. Тому, коли учергово йдеться про циган, прохання, не опускатися до зайвих деталей, а намагатися зрозуміти тему у глобалістському контексті.

будда 2011-10-15 / 20:30:00
А не надо было им, Ember Zoltán, грешить в прошлой жизни. Тогда, глядишь, и родились бы сейчас в какой-нибудь благополучной семье в багополучной стране :-)

Пан Баклажан 2011-10-15 / 20:30:00
Емберу: я не маю повної відповіді на ваше питання. Одне знаю точно - виплатою грошей на те, аби "в мене" (умовного цигана) стало ще більше братів та сестер, проблему не вирішиш.

Бабця мого друга за совєтів працювала в партійному керівництві Берегівщини, займалась "циганським питанням". Їх намагались зробити правильними радянськими людьми, звели школу, намагались працевлаштувати. І що з того вийшло? Вони навіть номерів на будинках не забажали мати, позривали наступного ж дня.

А в іншого друга мама працювала в бібліотеці циганської школи. Згодом багато книг опинилося в нього дома - за десятиріччя їх ніхто не відкривав. Поколіннями, до онуків (це в них швидко) ходіли циганчата в школу, бо там годують і тепло.

Приклади Європи, де на циган тратяться чималі кошти, теж не відрізняються позитивом. І головне. Не здається вам дивним, що цей народ сотнями років не здатен адаптуватись, ніякі кошти і засоби не допомагають? Може, дійсно варто повернутися до ідеї, яка вже тут лунала - про державу Циганію десь подалі від нас, чи депортацію до Індії?

Ember Zoltán 2011-10-15 / 19:58:00
Пан Баклажан, может вы и правы!
Но!
Что вы делали бы, как стали бы "не цыганом", если родились бы в таборе, куда не ведет дорога, у вас пятеро-шестеро сестер или братев, папа алкаш, мама тоже, отопления нормального в доме нет, крыша течет, ванная, это сказка, туалет – луг широкий......
Повторяю вопрос: при таких условиях (и я еще не все перечислил) как мне (вам) новорожденному стать не "цыганом".

Пан Баклажан 2011-10-15 / 14:56:00
"Не знаю багато про ромів, але чи ж вони не тримаються якоїсь христіянської віри? Чи нема можливість для підтримки від якоїсь церкви??..."

Цигани здебільшого примазуються до протестанських церков. Церква їм до фіга допомагає, біля табору голандці звели їм церкву, і купу гуманітарки возять, яку ті падлюки потім на базарі продають. Уся допомога циганам - "не в коня корм", прожурть і просеруть. На роботу їх не беруть не за то, що "роми", а за те, що смердять, брудні і руки з гузиць ростуть. Яку роботу вони можуть зробити якісно, окрім як сміття зібрати (і те до звалища можуть не довести, викинути по дорозі)?

А про Підвиноградово - то взагалі страшка казка. Державі зовсім не цікаві джерела доходів тамтешніх циган? Вони нікого не визнають? А допомогу від держави вони визнають? А забивати своїми роженицями та вічно хворими дітьми лікарні - це вони визнають?
Згоден з Русином - цигани є народом-паразитом, користі - нуль, шкоди - купа...

... 2011-10-15 / 13:41:00
"У жахливих злиднях живуть тисячі людей в західній частині України. На самому кордоні з Європейським Союзом знаходяться ромські оселі, в яких начебто зупинився час",- пише авторка, яка мабуть не знає, що за кордоном в ЄСі твориться теж саме :-)
Від Словаччини і до Італії, Франції, Іспанії, чи й Великобританії - всюди цигани живуть так як в нас, лише з невеликими варіаціями через кліматичні умови. Питання: Хто в цьому винуватий? Га, авторко?

Іван 2011-10-15 / 08:56:00
Вони не хочуть робити нич, лиш красти і жебраковати

Русин 2011-10-14 / 20:54:00
Жаль не "ромів" (як вони себе називають), а наших людей заробітчан, які виїжджають за кордон і залишають свої сім'ї заради гідного життя своїх дітей, їхньої освіти. Жаль людей, які працюють зранку до вечора, а не чекають на допомогу від держави. Цигани - це паразити на тілі нашого суспільства, які не вміють і не хочуть працювати, але соціальні допомоги отримують сповна (за рахунок податків працюючих!!!). І дітей для цього народжують. І справа не в дискримінації, а в них самих. Їм ніхто не заважав і не заважає гідно жити, просто їм це не потрібно.

KK 2011-10-14 / 19:49:00
Тяжко дивитися. Біднота, і все. Не знаю багато про ромів, але чи ж вони не тримаються якоїсь христіянської віри? Чи нема можливість для підтримки від якоїсь церкви??...

2011-10-14 / 18:25:00
Кота жалко, а інших нітрохи...

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини