На Закарпатті презентували туристичний маршрут «Стежками опришків» (ФОТО)

Любителі «розбійницького» екстриму та військового туризму відтепер зможуть не тільки пройтися стежками закарпатських робін гудів, відвідати справжню опришківську колибу, а опісля ще й прочитати про найцікавіші миті життя одного із народних месників у книжці «Пригоди тричі славного розбійника Пинті».

На Закарпатті презентували туристичний маршрут «Стежками опришків» (ФОТО)

На Закарпатті вирішили "підкріпити" туризм літературою та відкрили новий маршрут "Стежками опришків". Презентували його у Нижньому Селищі, хустському осередку закарпатських опришків, яке вже встигло стати одним із ключових пунктів щойно створеного маршруту. Заклад, де можна не тільки побачити побут, а й спробувати кулінарні вподобання народних месників, має назву "Колиба опришків". Насправді це музей-ресторан автентичної кухні, який вдало "вписався" у загальну ідею з реконструкцією опришківства на Закарпатті.  

Володимир Стойка, власник готельного комплексу "Скорпіон", до якого входить і "Колиба опришків", каже, що для відвідувачів це місце відкрили тільки два місці назад. "Ідея зародилася після того, як дочка принесла додому книжку про легенду Нижнього Селища. Тоді мені здалося, що подібні історії треба продовжувати та відтворювати", — каже пан Володимир.

Справа в тім, що всі тринадцять районів Закарпаття колись були "опришківськими". Свої народні месники є чи не в кожному селі. У Нижньому Селищі про них не забували ніколи. Легенда розповідає, що колись дощенту спалене село люди відбудували на золото останнього з місцевих опришків, яке знайшли за його вказівкою на місці будинку. Дехто переказує, що робін гудів ловили тільки за запахом кави, яку вони дуже любили пити.

"Колиба опришків" покрита драницею. Пан Володимир стверджує, що майстрів було важко знайти. Дерево, залізо та камінь — основні матеріали, котрі взаємодоповнюють один одного, відтворюючи опришківський побут. Постаті відомих закарпатських героїв всередині приміщення вирізьблені Михайлом Мадярієм, майстром із Бичкова, точніше його однією працездатною рукою. Цікаве дизайнерське оформлення належить Роману Пекарюку, художнику та другу Володимира Стойки.

Усі речі призначені для однієї мети — передати характер народних месників, дух того часу. Особливо яскравим екземпляром є чорний ворон, символ опришків за легендою, якого Володимир знайшов пораненим.

На території кемпінгу також є макети-мініатюри Мукачівського та Хустського замків. Місцеві жителі вже вподобали для себе це місце відпочинку, а молоді пари приїжджають сюди робити весільні фото.

Туристичну карту "Стежками опришків" створив Федір Шандор, завідувач кафедрою туризму УжНУ. Створення закладів, які здатні відтворити автентичність, він вважає позитивним фактом. "В усьому світі шанують народних героїв. У Великобританії це туристичний шлях Робін Гуда, в Угорщині — стежки Яноша. Окреме значення має гастрономія опришківства, відтворення їхнього побуту. В Ужгороді вже організовуються спеціальні групи людей, які взялися за реконструювання кухні закарпатських робін гудів", — каже Федір Федорович.

Сьогодні на Закарпатті стають популярними квести, рконструйовані ігри, гастрономічні заклади, які відтворюють розбійницький дух. Чого варті самі печери опришків, або по-народному, "жіванські ями", які сьогодні можна відшукати майже на всій території Закарпаття, особливо у Лісарні та Вишці.

Степан Мишанич, доктор філологічних наук та фольклорист каже, що набагато краще, коли туризмознавці посилаються на реальні факти під час переказу легенд про опришків. "Прикро, що всі реконструкції та відкриття нових туристичних атракцій зроблені лише на ентузіазмі окремих людей. Немає значення якого походження той чи інший опришок, що він зробив за своє життя. Значно більшу важить те, як він зберігся у народній пам'яті. Сьогодні існує цілий цикл фольклору, написаний про опришків Карпат, і який охоплює не тільки закарпатських месників", — стверджує пан Мишанич.

Олександр Гаврош, письменник та журналіст каже, що тема опришківства для Закарпаття є характерною. Під час відкриття маршруту "Стежками опришків", у Нижньому Селищі презентували і написану ним книжку "Пригоди тричі славного розбійника Пинті". Досі вона залишається єдиною з тих, які присвячені темі опришків та їх окремо взятому персонажу. З того, що було відомо до цього — тільки уривчасті повідомлення про те, що Пинтя народився у румунському містечку Мегоажа, за походженням — шляхтич. Через непорозуміння з армійськими законами пішов у опришки. На відміну від інших народних месників був ще й хорошим політиком. На батьківщині опришка Пинтю визнали святим.

"Скільки існують народні месники, стільки часу й точиться дискусія: герої вони чи звичайні розбійники. Тому одна справа читати книжки, а зовсім інша — пройтися стежками опришків", — стверджує закарпатець.

Письменник зізнається, що під час написання книжки у нього було обмаль фактів з реального життя одного із закарпатських героїв, тому в цій історії переважає авторська уява, вона призначена для дітей. "Я написав цю історію, тому що прикро, коли наші діти дивляться і читають "Піратів Карибського моря", захоплюються Джеком Горобцем, а про Довбуша та Пинтю не знають нічого", — каже Олександр Гаврош.

З туристичного боку немає жодного значення, були опришки народними героями чи типовими розбійниками. Важливіше те, що вони залишилися у пам'яті нащадків, а сьогодні можуть стати чудовим приводом для нових атракцій, історичних реконструкцій та прототипом для літературних персонажів. Важливо вміти правильно використати багатющий фольклорний масив, щоби не загубитися у власній історії та не розгубити хоча б тих, кого вже маємо.

Наталія Каралкіна, РІО. Фото автора

09 жовтня 2011р.

Теги: опришки, колиба, Нижнє Селище, турист

Коментарі

Леся 2016-07-08 / 07:19:24
Хочу чесно та об’єктивно дати оцінку колибі-ресторану» Колиба опришків». Після відвідин колиби залишилось враження досить гнітюче. Гостинність господарів удавано нещира. Пані Ольгу дратують всі. хто розмовляє голосніше її самої. А кухня це взагалі сором для закарпатського Якраю!!! В липні подавати перекислі «НІЯКІ» огірки, це зневага повна до клієнтів. Кухня не професійна! Подача страв та посуд бажають бути кращими! А ціни . не те що не відповідають. а відверто шокують. Страви «автентичної кухні» по собівартості в десятки раз менше, ніж в «Щирих господарів». Рекомендувала би господарям не тільки працювати над розважальною програмою ( яка в них теж не зовсім вдала) а над якістю і смаком заявлених в меню страв. І ще – ціна ! НЕ ВАРТО ЗА ОТУ НЕСМАКОТУ ПЛАТИТИ ТАКІ ГРОШІ!!!!

Владимир 2016-05-07 / 17:54:20
Сложилось впечатление что меня просто обобрали. Побывал там только потому что это был один из пунктов в экскурсии. Локация - равнина, внутри села, вокруг неопрятные хозяйства соседей. Сам комплекс - сплошное бутафорство и отсебятина дизайнера. Чем то аутентичным - даже не пахнет. К чему там деревянные пушки? золотая декоративная штукатурка? и корявые безвкусные макеты крепостей? озеро размером с ванну и мостик через него? - я так и не понял. Хозяин нас встретил холодно и высокомерно. Видимо "звезду словил", или он местный авторитет? - что для нас, приезжих - как бы совсем не показатель. Особо впечатлили самодовольные фото того самого хозяина по всему комплексу. Кстати там недалеко "долина нарциссов" - видимо неспроста. Еда - жалкое подобие местных блюд. Это если бы их я сам у себя дома готовил, на электрической плите, по рецептам из интернета. И то - получилось бы лучше! Так как даю гарантию, что блюда были разогреты а не приготовлены - были подсушены и неравномерно прогреты. Вино которое подали - к местному ничего не имеет. На вкус - дешевое чилийское. Одним из сюрпризов также был счет. Оказалось что цены в меню не верны. За эту сумму - я поем в хорошем Киевском ресторане, и еда будет прямо с плиты а не с микроволновки ;-)

Олег та Оля. 2012-06-25 / 01:15:16
Гарно відпочили в "Колибі опришків". Шикарна кухня і найвищий клас обслуговування. Радимо всім там побувати. Можна не тільки ситно поїсти а й гарно відпочити на природі, на свіжому повітрі. Навіть нашій дітині було цікаво тут: качелі, пісочниця, декоративні замки і тваринки не давали їй сумувати. Колибу можна назвати своєрідним музеєм Закарпатських традицій. Зробили просто неперевершену фотосесію на території цього закладу. З задоволенням повернемось сюди знову і радимо всім тут побувати.

Неоніла 2012-05-03 / 12:43:46
Мала можливість побувати у "Колибі Опришків" чудове місце і гостинні хазяї. Раджу .

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини