Україна та Угорщина обмінюватимуться інформацією про транспортні засоби, що переміщуються через кордон (ФОТО)

В Україні з робочим візитом перебуває делегація Національної митної та податкової адміністрації Угорської Республіки. Її очолює віце-президент митної і фінансової охорони Національної податкової і митної адміністрації Угорщини Михай Арнольд.

Україна та Угорщина обмінюватимуться інформацією про транспортні засоби, що переміщуються через кордон (ФОТО)

Як повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі Держмитслужби України, гості вже відвідали Митну академію України в Дніпропетровську та ознайомилися з роботою Південної митниці. Зокрема побували в Одеському та Іллічівському морських портах.

Сьогодні Голова Держмитслужби Ігор Калєтнік в Києві зустрівся зі своїм угорським колегою. Під час зустрічі голови митних відомств відзначили позитивні тенденції економічних взаємин України та Угорщини. Зовнішня торгівля двох країн протягом 2011 року мала тенденцію до зростання. У січні-серпні 2011 року відбулось збільшення обсягів товарообігу на 35% - до 1,9 млрд. дол. США. Зокрема експорт зріс на 64% - до та склав 942 млн. дол. США. Ефективна взаємодія митних відомств двох країн сприятиме подальшому розвитку їх економічних зв'язків.

І хоча довжина спільного кордону не така вже й велика (135 км), однак Ігор Калєтнік і Михай Арнольд погоджуються, що він дуже важливий. Тут працює 8 пунктів пропуску та контролю. І у зв'язку з проведенням Евро 2012 їх значення зростатиме. Адже значна частина відвідувачів Чемпіонату Світу з футболу прямуватиме до нашої країни саме через цю ділянку кордону з ЄС.

Митні відомства України та Угорщини тісно співпрацюють у багатьох напрямках. Домовленості київської зустрічі стали продовженням угод, яких було досягнуто під час візиту до Будапешту Голови Держмитслужби України у липні 2011.

Зокрема, підписані сьогодні документи передбачають роботу системи раннього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-угорському кордоні. Визначено алгоритм стадій інформування — від старшого зміни у пункті пропуску до керівників митних служб України та Угорщини. Та оптимальну кількості транспортних засобів, яку сторони зобов'язуються приймати за певний період часу. Це сприятиме попередженю виникнення черг та збільшенню товарообігу і обсягів перевезень зовнішньоекономічних вантажів через пункти пропуску на українсько-угорському кордоні.

Голови митних відомств України та Угорщини також підписали Протокол про організацію обміну інформацією за допомогою електронної пошти про транспортні засоби, що переміщуються через українсько-угорський державний кордон. Експеримент передбачає, що інформація про найменування, вагу та кількість товару надходитиме  до центральної бази даних Держмитслужби ще до того, як транспортні засоби в'їдуть на територію України. Тобто фактично унеможливлюються порушення при перетині кордону або принаймні зводяться до мінімуму.

Також обговорювався стан підготовки пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні до ЄВРО-2012, зокрема щодо проведення узгоджених дій, спрямованих на створення комфортних умов для прискорення перетину кордону членів футбольних команд, представників УЄФА, організованих груп туристів та вболівальників. З цією метою досягнуто домовленості про виділення, в разі необхідності, в пунктах пропуску для автомобільного сполучення окремих смуг руху для даної категорії громадян та вантажів.

Співпрацюватимуть українське та угорське митні відомства і у сфері підготовки кадрів та науковій діяльності.

Йшлося і про напрями та можливості покращення взаємодії з суміжними митними органами Угорщини у сфері боротьби з митними правопорушеннями та визначення форматів обміну інформацією для підвищення ефективності співпраці, зокрема шляхом обміну попередньою інформацією. Вже зараз показник по вартості предметів злочинів, які були виявлені у співпраці з угорськими колегами, є одним з найкращих по митній системі. Особливий інтерес митних органів України викликає налагодження оперативного контакту з представниками митних органів Угорщини щодо обміну інформацією про значні затримання наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, а також щодо підакцизних товарів, зокрема тютюнових виробів. Угорській стороні було запропоновано налагодити оперативний обмін вищезазначеною інформацією на регіональному рівні та на рівні митних адміністрацій.

Підводячи підсумки зустрічі, Ігор Калєтнік зазначив: "Для нас співпраця з угорськими колегами надзвичайно важлива в контексті того, що як торгівельний партнер Угорщина дуже важливий партнер для України і динаміка товарообігу між нашими країнами постійно росте. Всі підписані сьогодні домовленості — це черговий крок до того, щоб перетин українсько-угорського кордону як вантажами, так і громадянами обох країн був легким, комфортним і безпроблемним".

Михай Арнольд високо оцінив підписані домовленості, назвавши їх домовленостями не тільки з Угорщиної, а — в її особі — з Євросоюзом, а також визнав митну службу України як дуже прогресивну структуру. "Таких результатів інші системи не мають. Ви підтримуєте економічну систему України та економіку ЄС". Він зазначив, що у ЄС розуміють необхідність надавати митній службі України технічну, експертну, фінансову та інші види допомоги для боротьби з контрабандними проявами.
 
Гості відвідали Моніторинговий центр Держмитслужби, який теж отримав схвальний відгук угорського гостя. "Такої потужної системи я не бачив у жодній митниці, навіть у ЄС", — підсумував Міхай Арнольд.
 
06 жовтня 2011р.

Теги: митний, Угорщина, кордон

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини