У США помер о. Пекар, ЧСВВ, дослідник історії Церкви на Закарпатті

О. Атанасій Пекар – світлий приклад священика-василіянина, науковця, історика

У США помер о. Пекар, ЧСВВ, дослідник історії Церкви на Закарпатті

У середу 28 вересня 2011 року у США упокоївся у Бозі о. Атанасій Василь Пекар, ЧСВВ, видатний історик сучасності, дослідник історії Церкви на Закарпатті та розвитку Чину св. Василія Великого, автор численних книг українською та англійською мовами, визначний професор та вихователь, невтомний місійний проповідник. Ми його згадуємо також як багаторічного співробітника українського відділу Радіо Ватикану.

Голос о. Атанасія лунав в нашому ефірі на переломі 70-80-их років минулого сторіччя, коли від 1979 до 1982 року він був заступником керівника українського відділу Ватиканського Радіо, а потім від 1990 до 1996 року, коли о. Пекар був обраний Протоконсультором Василіянського Чину, і знову повернувся до Риму, він щомісяця, а то й частіше відправляв Святі Літургії та проповідував для українських радіослухачів. Протягом багатьох років о. Атанасій вів щотижневі рубрики, як наприклад, "Справи сумління – відповіді на питання слухачів", "Правди християнської віри", "Ісповідники віри нашої сучасності", "Ювілей святого Василія Великого", "100-річчя оновлення Василіянського Чину", передачі, присвячені історії Церкви, зокрема на Закарпатті, та інші. Декілька серій його передач вийшли друком окремими книжками. Слід згадати, що книжка "Ісповідники віри нашої сучасності" була видана ще 1982 року, коли не було жодного доступу до архівів в Україні чи можливості спілкуватись з подвижниками віри чи брати інтерв'ю у безпосередніх свідків подій. На основі з трудом зібраних часткових матеріалів про мучеників переслідуваної греко-католицької Церкви не тільки в Радянському Союзі, але й у Чехословаччині, о. Атанасій підготував коло 80-ти радіопередач, які потім були видані в "Бібліотеці духовної літератури" ОО. Василіян. Багато із них, такі як Владики Коциловський, Хомишин, Чарнецький, Ромжа, Ґойдич, священики, ченці та черниці були проголошені блаженними католицької Церкви.

На жаль, у нас не збереглось звукозаписів з голосом. о. Атанасія Пекара, ЧСВВ. Коли протягом 1993-1994 років Ватиканське радіо кожної неділі транслювало понад 70 проповідей з циклу "Свята місія для народу", 12 разів проповідував о. Атанасій. Одну із проповідей він назвав: "Смерть – учителька життя", роздумуючи на словами святого Августина про те, що від смерті треба вчитись мистецтва життя. О. Пекар написав: "Життя подібне до перелітної птиці, що десь там, на обрії, непомітно зникає. А смерть вчить нас жити, бо до вічності нам залишиться тільки наша душа з її вчинками. Смерть дає нам лекцію й про те, що наше життя тут, на землі – це великий скарб, бо ним маємо заслужити щасливу вічність у небі. Наша вчителька – смерть повчає, що для нас "час – це вічність", бо від його використання залежатиме наша вічна доля". Інша з проникливих проповідей о Атанасія має назву: "Небо – наша нагорода" і закінчується словами: ":Чи ж не закликати нам із святим Іваном Богословом: "Прийди, Господи, прийди!" (Одкр 22,20). 28 вересня він повторив ці слова, свято перейшовши до вічності.

Коротко пригадаємо віхи життєвого шляху світлої пам'яті о. Атанасія Василя Пекара, ЧСВВ. Він народився 1 березня 1922 року в м. Перечині на Закарпатті. Після закінчення середньосвітніх студій в Ужгородській гімназії, Василь Пекар вступив до української семінарії святого Йосафата в Римі, закінчивши богословські студії в Папському університеті захистом дисертації латинською мовою та здобувши науковий ступінь доктора теології. Після ієрейських свячень 1946 року повернувся до США, був професором у Піттсбурзькій семінарії Русинської візантійської Церкви. 23 березня 1956 року о. Василь Пекар вступив до Василіянського Чину, отримавши чернече ім'я Атанасія, а 1960 року він склав довічні обіти в Чині Святого Василія Великого. Майже все життя о. Атанасія було пов'язане з вихованням молодих поколінь священиків не тільки у Василіянському Чині, але й у семінарії св. Йосафата у Вашинґтоні, постійно займаючись також і плідною науковою та письменницькою діяльністю, яка не припинялась до останніх днів життя.

У неділю 2 жовтня 2011 р. василіянському монастирі святого Йосафата в Ґлен-Кові (штат Нью-Йорк), Владика Павло Хомницький,ЧСВВ, єпарх Стемфордський, очолив чин монашого парастасу, а в понеділок 3 жовтня похоронну Святу Літургію очолив Преосвященніший Василь Лостен, вислужений єпарх Стемордської греко-католицької єпархії у США.
Місце вічного спочинку о. Атанасія Пекара, ЧСВВ – це український католицький цвинтар Святого Духа у Кампеблл-Голл (Гемптонбурґ, штат Нью-Йорк).

Своїми спогадами про святої пам'яті о. Атанасія Пекара, ЧСВВ, ділиться Ксеня Верховинець, довголітній редактор українського відділу Радіо Ватикану:

"Я мала нагоду працювати з покійним отцем Атанасієм Пекарем впродовж багатьох років, і без вагань можу підтвердити, що це справді була Богом покликана людина. Отець Атанасій був дійсно великим науковцем, написав багато книжок, та коли під час нашої співпраці в Радіо Ватикані мені було потрібно деякого богословського пояснення, він завжди присвячував багато часу, щоб мені все ясно розказати, щоби я не мала сумнівів щодо даних питань. Це була також людина побожна, в тих роках, коли він був протоконсультором, він часто з радістю в неділі правив і проповідував нашим радіослухачам. У моїй пам'яті завжди залишиться спогад про отця Атанасія Пекара, як справедливу, добру людину, що у Василіянському Чині праведно крокувала до Господа і своїм прикладом мені в духовному житті допомогла краще пізнати Бога".

04 жовтня 2011р.

Теги: василіяни, Пекар, Ватикан

Коментарі

Учитель 2011-10-04 / 20:51:00
Ми познайомились у травні 1994 року. На мене о.Атанасій справив враження людини доброї, щирої, цільної натури. Справжній василіанин.
Вічная йому память!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини