Старий Ужгород стане заповідником. Архітектурним

...якщо членам новоствореної організації PRO URBE, що з латинської перекладається “За місто!», вдасться реалізувати замислене. Про це вони розповіли у прес-центрі “Закарпаття” під час презентації вищезгаданої громадської організації, засновниками якої стали знані у місті та поза його межами люди.

Старий Ужгород стане заповідником. Архітектурним

"Архітектурне" питання вже давно перейшло до розряду актуальних і навіть нагальних, — саме тих, що потребують миттєвої реакції і не пробачають зволікання. "На сьогоднішній день 70% будівель Ужгорода втратили свій первозданний вигляд, — розпочав свій виступ архітектор Петро Сарваш, — а інші 30% збереглися, скоріш за все, тому, що власники не мають коштів на їх реставрацію". На думку Петра Олександровича, допоки громадськість міста не об'єднається і не захоче зберегти та відтворити місто, жодних позитивних кроків не відбудеться, адже влада зазвичай вирішує інші, цікаві лише їй, питання. От якраз зупинити руйнацію міста і відтворити, де це можливо, архітектурні елементи — одне із основних завдань "PRO URBE". Продовжує Петро Сарваш:

Руйнація архітектурного ансамблю Ужгорода дуже часто відбувається не свідомо, а лише тому, що власники будівель просто не знають і не усвідомлюють, що це потворно, — запевнила архітектор Олександра Вдовіна. Вона наголосила, що багато хто не розуміє істинної цінності, тому Ужгород перетворюється на новоукраїнське місто із яскравими фасадами і суцільними "бутіками", та все ж із власною неуважністю та низьким рівнем культури необхідно боротися:

Аби не бути голослівними, засновники "PRO URBE" повідомили, що наразі уже розпочато конкретну роботу, яка дозволить створити на території області, та в Ужгороді зокрема, архітектурно-історичні заповідники. Наразі почалася так звана "паперова" робота, тобто створення і виробництво певних документів, які б дозволили створити заповідник. Наразі, як повідомив інший учасник прес-конференції Михайло Сирохман, це єдиний шанс запустити надзвичайно складний процес регенерації, тобто відновлення історичного "обличчя міста". В свою чергу Олександра Вдовіна висловила сподівання, що представники обласної та місцевої влад підтримають дану ініціативу, і заповідник все-таки буде створено. Продовжує Олександра Вдовіна:

У блозі Ужгородської міської організації "PRO URBE" на сайті Закарпаття онлайн міститься різноманітна інформація. Зокрема, вона стосується засновників організації, а також мету її діяльності. Окремим розділом винесено фотографії із серії "до" і "після", тобто, яким той чи інший фасад був до ремонту і якого вигляду він набув після. Галерея фасадів, зафіксованих станом на 1992-й рік, в блозі  PRO URBE надалі поповнюватиметься новими об'єктами і історичними довідками до кожної споруди. Наразі ж вирішили привернути увагу громадськості до фасадів будинків по вулиці Волошина, яка, за словами Михайла Сирохмана, є дуже цікавою в архітектурному плані, але і споствореною сучасними недолугими вивісками. "Все нове треба будувати із розумом і совістю. І хоча пластмасові вивіски є яскравимим і привабливими для більшості ужгородців, бо створюють святковий настрій, та все ж навики цінування потертої стіни треба виховувати", — зазначив мистецтвознавець.

Оскільки без ужгородців та їх активної громадської позиції подібні проекти мало чого вартують, організатори закликали небайдужих містян активно долучатися до ініціативи. Це означає не тільки те, що кожен має право ознайомитися із інформацією, викладеною у блозі, але й стати автором. Наприклад, йдучи містом і побачивши нові руйнування, кожен може відреагувати, розмістивши фотографії і власний коментар до них на сайті Закарпаття онлайн у блозі "PRO URBE". Листи із пропозиціями та відгуками можна надсилати на адресу інтернет-видання Закарпаття онлайн: editor@zakarpattya.net.ua (PRO URBE має і свою електронну скриньку: prourbe.uzh@gmail.com ). Вітається наведення конкретних прізвищ тих, хто продовжує вносити свою "лепту" в нищення історичного обличчя міста.

Звичайно, за словами представників організації, на розсуд аудиторії будуть представлені й інші, позитивні, приклади, а такі, на щастя, є у нашому місті.

Організація є відкритою для всіх, хто прагне долучитися до її діяльності власною постійною участю чи окремими ініціативами.

04 жовтня 2011р.

Теги: PRO URBE, Вдовіна, Сирохман, архітектура

Коментарі

пан Банан 2011-10-06 / 01:15:00
Яка цікава проблематика, інформація й відношення городян висвітились в ході обговорення новоствореної організації.
Це що ж виходить - ужгородці тепер житимуть у заповіднику, бо панам архітекторам так захотілося?
А як на це дивиться Закон, Право і Микола Янович?
Не зовсім зрозумілою є мета цієї організації.
Архітекторам потрібна організація і громадська підтримка - у чому?
У проектуванні? У діалозі з замовником, чи з владою? Схоже, щось мутять панове.
Якісь мутні ці акції, що відбуваються останнім часом - ці хрестні ходи по місту з картинками.
Кому це потрібно? Крім ганьби місту вони нічого не дають.
А архітектори хай творять щось путнє, а не засідають в організаціях - ще хором заспівайте, як у "Собачому серці"...))
А Шеба О.І.- головний архітектор міста - правий сто разів у тому,
що власники будівель обліпили історичні фасади "туалетною керамплиткою" й тішаться своєю безкультурністю.
А почалося все це неподобство - як правильно пишуть попередні панове -
за керування архітектурою міста Олександрою Вдовіною та її заступником Петром Сарвашом.
Так, що пану Михайлу Сирохману не потрібно далеко ходити й багато шукати прізвища головних винних у теперішньому стані архітектури міста.
До речі, шановні ужгородці, уважно роздивіться фасади головної прикраси нашого історичного центру - торгово-розважального комплексу.
На предмет - чи часом і його не обліпив туалетною плиткою архітектор пан Сарваш?
А я то думаю - чого так зажурились Бокшай та Ерделі щодня споглядаючи на цей новітній несмак геніяльної архітектури.
Так, що перші два прізвища тих, хто вніс свою лепту в нищення історичного обличчя міста можете сміло внести прізвища Олександри Вдовіної та Петра Сарваша.

О.Д. 2011-10-05 / 23:40:00

Ні, Олеже, йдеться про бетонно-скляну споруду житлово-торгівельного комплексу через вулицю від "Червеної ружі"(колишнього ресторану "Київ") і згаданих Бокшая-Ерделі.


Богольвар ще не не знищили, але вже підбираються, ходять довкола нього колами, заліплюють знизу кабаками, алкошопами і - фасад - рекламою...

Пан баклажан 2011-10-05 / 23:26:00
Iсторику з СБУ ("А дійсно - куди зникла памятка архітектури історичного центру і 17-го століття "Ужгородський млин"? Хто розробив проект сучасного"плиточно-пластиково-металевого монстра" з якого вже осипається плитка - і як мінімум на два поверхи вищого за доречного в нашому історичному центрі - на місті млина?
Чи часом автором є не архітектор пан Сарваш? А хто погоджував руйнування пам'ятки архітектури 17-го століття - чи це часом не була пані Вдовіна?")

Про що йдеться, пане? Про нещодавно згадуваний палац Богойвар (що біля пам"ятника Бокшаю і Ердеї) чи щось інше?

Олег Диба 2011-10-05 / 18:06:00
Вперед))

2Мистецтвознавець Несирохман 2011-10-05 / 18:02:00
Олегу Дибі
Ловлю на слові.
Суспільно-громадське життя Ужгорода й рівень свідомості громадян піднімається до того рівня, що настав час започатковувати професійні підходи у всіх сферах - в тому числі - архітектурі й усіх інших видах мистецтв, котрі мають вплив на суспільну свідомість і формування образу нашого міста.

Олег Диба 2011-10-05 / 17:37:00
2Мистецтвознавець Несирохман
...де відкрита публічна конструктивна актуальна мистецтвознавська критика та аналіз мистецьких творів і об'єктів, які з'являються?
-----------------------------------------------------------
Сподіваюся, що ви будете першим, хто без страху, відкрито і під власним іменем, і, що найважливіше, професійно започаткуєте саме нову якість суспільного життя Ужгорода, на відсутності якої власноруч наголосили. Я зі свого боку гарантую вам підтримку блогу PRO URBE і сайту Закарпаття онлайн загалом....)))

3Мистецтвознавець Несирохман 2011-10-05 / 17:01:00
аноніму
Мабуть маєте раціо - наші провінційні мистецтвознавці спізнились уже назавжди.
Ні у живописі, ні у скульптурі, ні в архітектурі, ані в дизайні - нема нічого свіжого новітнього, вартісного й оригінального - це результат їхньої плідної діяльності. Все - на що вони здатні - так це на апелювання до закарпатської школи живопису й вічне скуління про нещасну долю деревяних церков. А де відкрита публічна конструктивна актуальна мистецтвознавська критика та аналіз мистецьких творів і об'єктів, які з'являються ?

2011-10-05 / 15:45:00
2Мистецтвознавець Несирохман
А є мистецтвознавці несирохмани, які спізнилися назавжди

Мистецтвознавець Несирохман 2011-10-05 / 14:02:00
Щоб визначати Старий Ужгород Архітектурним заповідником вельмишановна компанія засновників спізнилась - як мінімум - років на двадцять.

прохожий 2011-10-05 / 13:20:00
...а по-моему все это суета-сует... нужно давать людям возможность строить - ничем не ограничивая, чтобы идиотизи каждого застройщика был виден издалека - вот тогда будет интересно жить :))

Олег Диба 2011-10-05 / 13:19:00

Головний архітектор Ужгорода на цю тему був гостем прес-центру "Закарпаття". Зустріч з головним архітектором області запланована. Всі, хто хотів прийти на зустріч, мали таку можливість - зустріч була анонсована на сайті Закарпаття онлайн, у Фейсбуку, робилася інформаційна розсилка на електронні адреси. тут не місце красуватися і за руку тут ніхто не приводить.


Презентацією діяльність PRO URBE не обмежиться. Будуть зустрічі з дизайнерами і т.д. Зайдіть на блог організації, і побачите, що серед засновників є скульптори, медики, музиканти. Членство в організації відкрите для всіх, хто хоче щось робити для міста, а не лише просторікувати під ніком...))))

Студент-майбутный прокурор 2011-10-05 / 13:02:00
Олегу Дибі.
Шановний, ви як засновник цієї акції не подумали, що доречно би було на неї запросити головного архітектора міста, голову спілки архітекторів міста, інших людей, митців, скульпторів, архітекторів, дизайнерів- рекламників, які причетні до оформлення центру міста. А то виглядає якось не серйозно все це - кулуарно й не пристойно.

56 2011-10-05 / 12:52:00
to: iсторик з СБУ
Очень же важно вовремя подсуетиться и возглавить актуальное направление:)

Инвестор 2011-10-05 / 12:50:00
Мне пофигу эти ваши тусовки, разборки, заповедники, "господа архитекторы" - что захочу, то и построю... к какому архитектору захочу - к тому и обращусь.
А вообще - городской центр опустили реально. То, что понастроили на Корятовича - иначе как архитектурным дебилизмом - назвать язык не поворачивается. А почему в свою компанию вы Стричик не пригласили?

Олег Диба 2011-10-05 / 12:35:00

Студент-майбутній прокурор, 05.10.2011 12:17


Ця дивна піар акція є нічим іншим як недолугою спробою ...


------------------------------------------------------------


Як один із ініціаторі і засновників PRO URBE мушу вам сказати, що ви сказали повну дурницю...)))))

Студент-майбутній прокурор 2011-10-05 / 12:17:00
Ця дивна піар акція є нічим іншим як недолугою спробою застовбити за собою право
проєктувати в історичному центрі деякими "ізбранними" архітекторами.

Iсторик з СБУ 2011-10-05 / 12:02:00
А дійсно - куди зникла памятка архітектури історичного центру і 17-го століття "Ужгородський млин"?
Хто розробив проект сучасного"плиточно-пластиково-металевого монстра" з якого вже осипається плитка -
і як мінімум на два поверхи вищого за доречного в нашому історичному центрі - на місті млина?
Чи часом автором є не архітектор пан Сарваш?
А хто погоджував руйнування пам'ятки архітектури 17-го століття - чи це часом не була пані Вдовіна?

ужгородець 2011-10-05 / 11:47:00
Дивно, дуже дивно виглядає стурбованість
за архітектуру міста людей,
котрі самі долучились в значній мірі до знищення його обличчя,
маючи всі повноваження, виконуючи функції на посаді головного архітектора міста (маю на увазі пані Вдовіну)
та працюючи в управлінні архітектури міста (пан Сарваш).

О.Д. 2011-10-05 / 10:28:00
Ну от вам і збереження владою історичного обличчя Ужгорода - http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-87984-V-Uzhhorodi-do-174-isnuiuchykh-bihbordiv-dobavliat-shche-20

я 2011-10-04 / 18:16:00
ДУЖЕ, ДУЖЕ, ДУЖЕ хочеться, щоби ця ініціатива мала добре продовження і результати, а не вмерла, як десятки інших!!!!!!!!!!!!!!

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини