Директор ужгородської кредитної спілки попався на шахрайстві

Авантюристи та шахраї існували чи не з моменту зародження людства. Користуючись безпечністю та легковажністю деяких представників homo sapiens, махлярі своєю хитрістю дивували не одне покоління. Окремі з них стали навіть прототипами героїв казок та художніх творів. Не перевелися спритники і в наш час, що і доказує описана в цій публікації історія…

Директор ужгородської кредитної спілки попався на шахрайстві

... Нещодавно в поле зору фахівців служби БЕЗ Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області потрапив виконавчий директор однієї з ужгородських кредитних спілок. Довідавшись, що у чоловіка, як то кажуть, не зовсім "чисті" руки, навідалися до нього з перевіркою. І що ж з'ясувалося?

Справи в кредитній спілці і справді йшли не дуже добре. "Домекловим мечем" над нею, як пояснив сам директор, висів позахмарний борг позичальників. А було їх не мало-не багато -- 30 осіб.

-- Криза всіх замучила, -- запевняв керівник спілки, -- у людей грошей немає... От і бідуємо.
 

Втім "безівці" цим байкам не повірили, особливо після того, як перевірили довідки про доходи з місця роботи, що люди надавали для оформлення кредитів. І яким же було здивування оперативників, коли з'ясувалося, що 16 із них були написані одним почерком. Більше того, усі вони були завірені печаткою одного і того ж приватного підприємства. Ще й сума шестимісячного заробітку була проставлена однакова. 

Що це афера з боку директора спілки та керівника приватного підприємства, який видавав довідки, стало зрозуміло відразу. Однак яка роль у цій оборудці відведена позичальникам? А ті, як з'ясувалося, і гадки не мали, що боргують такі великі гроші. Кредит у цій спілці вони і справді брали. Втім це було ще в 2005 році. Вони вже і думати забули про нього, бо все сплатили до копійки. 

Як з'ясували "безівці" та співробітники прокуратури, справа виглядала так. Ті 16 ужгородців, на котрих "повісили" борг, добрі знайомі директора приватного підприємства. Цей ділок, маючи неабиякий хист входити в довіру до людей, попросив їх оформити на себе кредити, оскільки йому конче потрібні були гроші для розвитку бізнесу. По доброті душеній дюди погодилися. Директор фірми, звичайно, чужі кредити потроху сплатив. Втім через кілька років перед бізнесменом знову постала ця проблема. І тоді у голові спритного ділка визріла хитромудра комбінація. Втім для її реалізації йому потрібнен був спільник із фінансової установи. Спільну мову з виконовчим директором кредитної спілки він знайшов відразу, бо той виявився таким же дурисвітом. Маючи копії паспортів та ідентифікаційних кодів, підприємець надав фінансисту фальшиві довідки про доходи, а той видав йому кредит у сумі 60 тисяч гривень. Кошти, одержані з цієї оборудки, директори, звичайно, привласнили. Але, як кажуть у народі, безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. 

Відтак матеріали перевірки кредитної спілки розглянув прокурор міста Іван Штефанюк, який і виніс свій "вердикт": за незаконне заволодіння коштами кредитної спілки у великих розмірах та ще й за попередньою змовою із приватним підприємцем шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, відносно виконавчого директора кредитної спілки порушити кримінальну справу.

Для довідок: ч.4 статті 191 Кримінального кодексу України: Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені у великих розмірах, караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльнісь на строк до трьох років; ч.2 статті 366 Кримінального кодексу України: Службове підроблення, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Мирослава Меренич, заступник прокурора м.Ужгород, молодший радник  юстиції                                                     

30 вересня 2011р.

Теги: шахрайство, кредитна спілка

Коментарі

павло 2011-10-03 / 12:41:00
професійно діяли Убозівці та їх підтримала прокуратура міста, поперше.ці структури крадуть гроші у людей не в перше , тому постійно повинні бути в полі зору відповідних служб. Тоді ми почнемо довірять їм. і державі.МИ ЗВИКЛИ ІСНУВАТИ НА ВРАДЕНОМУ І ПИШАЄМОСЯ ЦИМ, ЛЮДИ БУДЬТЕ ПИЛЬНІ.

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини