Село на Берегівщині виграло мільйон євро на переробку сміття

Поки на широцькому полігоні Виноградівського району велися бої проти створення сміттєсховища, село Яноші на Берегівщині саме створило сільське комунальне підприємство і подало на конкурс Євроспільноти проект на створення сміттєпереробного заводу. І виграло конкурс.

Село на Берегівщині виграло мільйон євро на переробку сміття

Так склалося, що саме Берегово і Берегівщина стали воротами, через які європейці увійшли на Закарпаття, пропонуючи свої послуги щодо утилізації твердих відходів. Ще у 2004 році берегівці разом з угорськими інвесторами створили підприємство з утилізації твердих відходів під назвою "Берег вертікал". Крім того й відому австрійську фірму, яка сьогодні працює на Закарпатті, "присватали" в область саме берегівчани. А цього року район знову став піонером у сфері співпраці з європейськими сміттярами, зумівши виграти грант на будівництво сміттєпереробного заводу. На цей проект ЄС виділяє майже мільйон євро. Важливість цього підприємства важко переоцінити. Його відкриття дозволить вирішити для району проблему сортування й утилізації відходів, воно дає робочі місця мешканцям найближчого села, дозволить збудувати сучасну шляхову інфраструктуру.

Як уже показує досвід, знайти місце для утилізації й переробки сміття неймовірно важко. Адже все залежить від згоди сільської громади, поблизу якої підприємство будуватимуть. І тут не допоможе ні президент, ні парламент. На Берегівщині й цю проблему вирішити вдалося перш, ніж подавати документи на конкурс і вигравати мільйон євро.

Не останню роль у залученні європейців до утилізації закарпатського сміття відіграло згадуване СП, а зараз ТОВ "Берег вертікал".

З 2004 го року в Берегові працює ця фірма, укладає договори з населенням і підприємцями і проводить збір сміття. Були закуплені 8 тисяч контейнерів різного формату і організованого складування сміття на міському сміттєсховищі. Фактично це був перший на Закарпатті досвід європейського методу утилізації. Сьогодні вже очевидно для всіх, що такі підприємства потрібні в кожному районі. Бо все-таки чисто там, де прибирають. Нинішній комерційний директор фірми Дюла Орос назвав час діяльності підприємства до 2008 го року періодом становлення і організаційної роботи. А потім робота "Берег вертікал" набрала значно інтенсивніших оборотів. Саме тоді берегівським сміттям зайнявся відомий місцевий підприємець Микола Якимець. З його приходом в СП "Берег вертікал" до автопарку додалася нова техніка – до машин на базі "КаМАЗів" закуплено агрегати англійського й німецького виробництва, техніка для змивання поверхні доріг, машина-пилосос. Розпочалося упорядкування збору сміття, розширення географії прибирання. У підсумку ТОВ "Берег вертікал" було визнано "Лідером року" у відомому загальноукраїнському рейтингу( кілька місяців тому їм було вручено офіційні посвідчення і нагороди), "Берег-вертікал" та його співзасновник має й інші престижні українські й міжнародні відзнаки.

Відрахування у бюджети всіх рівень з "Берег-вертікал" становлять 700 тисяч гривень. Фірма займається вивезенням сміття з міста і 13 сіл району. Мало того - з "Берег вертікал" структурно пов'язана ще одна фірма, в якій працює півтора десятка двірників. Їх завданням є прибирання центральних вулиць Берегова та місць найбільшого скупчення людей.

І ще одне важлива "ноу-хау". Скажімо фірма з'ясувала, що щомісячне надсилання рахунків клієнтам через пошту обходиться дорожче, ніж найняти для цього людей і нараховувати їм зарплату. Власний обліковець на відміну від листоноші не лише доставить повідомлення, але й може працювати з клієнтами, слідкувати за своєчасністю оплати, оформляти нові угоди, інформувати чи про зміну квартирантів, чи появу нових. Тобто слідкує за ситуацією. За рахунок обліковців збільшилася кількість робочих місць на підприємців. На сьогодні є 7300 укладених міських угод на вивезення твердих побутових відходів і 3700 – по району. Поки що технічний парк нараховує 12 одиниць машин. Але на думку керівника підприємства Миколи Якимця є гостра необхідність у модернізації наявої бази, розширенні автопарку спеціалізованих машин. Без активної участі уголрських співзасновників тут не обійтися.

Але поварнемося до виграного гранту. Як зізнається Дюла Орос, перш за все довелося і самим вивчати ситуацію, щоб переконатися в екологічній безпечності майбутнього заводу, і залучити до цього вивчення мешканців села Яноші, а згодом і вислуховувати всі застереження й побоювання і шукати на них чесну відповідь. У підсумку був проведений референдум, на підставі якого приймала рішення сесія сільської ради і дала згоду на розташування заводу. При цьому громада с. Яноші створила сільське комунальне підприємство, яке де-юре стало переможцем цього гранту. До всього участь "Берег вертікал" полягала у підготовці значної частини документів, договорів з партнерами по Україні щодо подальшої співпраці. У підсумку спільно з угорськими спвзасновниками (містом Сийкешфегервар) будівництвом заводу буде опікуватися комунальне підприємство села Яноші, міська та районна ради і Берег вертікал. Потужність заводу розрахована якраз на кількість переробки сміття такого району як Берегівський. Виграний грант приніс для берегівчан ще одну перспективу – за право прибирати місто й район веде переговори відома фірма АВЕ. А де появляється конкуренція, там появляються умови для якісніших послуг.
 

Василь Горват

29 вересня 2011р.

Теги: Яноші, сміттєпереробний

Коментарі

Це я 2011-09-29 / 22:00:00
Там де появляється грант у мільон євро, зникають порядність, відповідальність за майбутнє людей навколишніх сіл. Все робиться за розкрадання грантівських грошей. А вивіз сміття і так безпрограшний бізнес. Таріфи піднімали не раз, а хто зна скільки разів ще будуть та на скільки.
Щодо референдуму, на підставі якого ніби винесли рішення сільради... Противників смттєзвалища - сміттєпереробного заводу було 1025, а за - менше 500, при тім що з боку сільської влади були використані всі брудні виборчі технології з підвозом з табору циган джипами "бізнесменів", підкуп бідних людей горілкою. "Бізнесмени" стояли з виходу з вулиць, намагаючись перешкоджати потрапити громадянам на голосування, даючи грошей на деці, або якщо не помагало, говорили що референдум відмінили або вже закрили. Так не хватило 25 людей, щоб результат референдуму визнали обовязковим для виконання сільською радою.
"Завод" хочуть відкрити на теріторії Чорний мочар, де потрібно створити природо- та водоохоронну зону, там фільтрується та накопичується питна вода наших населених пунктів.
А хто будуватиме сміттєзвалище? Ті, хто ввозили відомий на всю Україну т.з. премікс. На тому сміттєзвалищі можна буде закопати з кінцями "преміксів" у бакато разів більше. Цього і бояться мешканці села.
Та чому влада будує сміттєзвалище замість рекреаційних обєктів, адже село лежить на термальних водах?

НОВИНИ: Соціо

22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
» Всі новини