Зона вільної торгівлі: Київ і Брюссель узгодили принципові питання

Україна та Європейський Союз узгодили всі принципові питання щодо зони вільної торгівлі і завершать переговори до середини жовтня. Так заявив керівник української делегації на переговорах у Брюсселі Валерій Пятницький.

Зона вільної торгівлі: Київ і Брюссель узгодили принципові питання
18-й раунд переговорiв щодо зони вiльної торгiвлi Україна-ЄС, який розпочався в Брюсселi 19 вересня, триватиме до середини жовтня. Про це заявив журналістам Валерій Пятницький, глава української делегації у Брюсселі, повідомляє інформагенство "Інтерфакс". Разом з тим, він підкреслив, що українська та європейська сторони узгодили всi принциповi питання.

"Наразi ми ведемо лiк на днi. Протягом наступних двох тижнiв ми практично пiдiйдемо до оформлення цих питань на паперi, й на цьому буде поставлено крапку",- сказав глава переговорної делегацiї. Все це, за словами Пятницького, робиться для того, щоб у груднi на самiтi Україна-ЄС оголосити про завершення переговорів зі створення зони вільної торгівлі. Як очікують у Європарламенті, візит Віктора Януковича до Брюсселя 20 жовтня має зняти останні невирішені моменти на шляху до спільного українського-європейського ринку.

Пятницький повідомив, що вже закрито питання тарифiв, захисту прав iнтелектуальної власностi та географiчних назв, питання санiтарного та фiтосанiтарного регулювання, конкуренцiї, тарифнi квоти для сiльськогосподарської продукцiї. Водночас глава української делегацiї уточнив, що в питаннi експортних мит сторони прийшли до того, що Україна їх скасує. "Для цього знадобиться певний час - ми домовляємося про перехiдний перiод термiном 15 рокiв пiсля набуття угодою чинностi",- пояснив вiн.

Позицією Києва у Брюсселі задоволені

Європейський Союз також підтвердив просування переговорів до завершення. Як заявив у четвер, 22 вересня, торговельний представник Єврокомісії Філіп Куїсон, Брюссель сподівається підписати угоду з Києвом вже до кінця року, незважаючи на застереження щодо енергетичної політики, сільськогосподарської продукції та корупції.

ЄС пропонує Україні створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі, яка повинна стимулювати українсько-європейську торгівлю, що, за даними інформаційного агентства Reuters, вже сягає 30 мільйонів доларів на рік.

За словами Куісона, "дуже позитивною" була зустріч єврокомісара з питань торгівлі Карела де Ґухта з першим віце-прем'єр-міністром України Андрієм Клюєвим. Водночас, як додав Куісон, "єврокомісар дав зрозуміти, що ми не можемо укладати угоду з Україною, доки не буде домовленості в енергетичному питанні". Йдеться про спеціальні розділи угоди щодо забезпечення надійного транзиту російського газу через Україну до ЄС, а також питання сільськогосподарського комплексу.

Між ЄС та Росією

Перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв на зустрічі з представниками Європейського парламенту висловив сподівання, що переговори щодо зони вільної торгівлі будуть завершені до кінця року. Він сказав, що Україна має взяти приклад з реформ у країнах колишнього соцтабору, які нині є членами ЄС.

Водночас в суботу український президент Віктор Янукович проведе переговори у Москві з президентом РФ Дмитром Медеведєвим, де однією з основних тем будуть співпраця в газовій сфері та Митний союз на теренах СНД. Росія наполегливо запрошує Україну приєднатись до цього союзу, тоді як у ЄС стверджують, що цей крок суперечив би входженню до зони вільної торгівлі з ЄС.

Німецька хвиля

24 вересня 2011р.

Теги: вільна торгівля, Європейський Союз

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини