Гостем прес-центру «Закарпаття» буде класик естонської літератури Арво Валтон

Культурному Ужгороду надзвичайно пощастило – в межах своїх відвідин України, спеціально відхилившись від визнаних культурних центрів – Львова і Києва – до нас завітає класик естонської літератури, прозаїк, поет, перекладач, громадський діяч Арво Валтон.

Гостем прес-центру «Закарпаття» буде класик естонської літератури Арво Валтон

У прес-центрі "Закарпаття" пан Валтон презентує свою книжку "Усвідомлення", поділиться з тими, хто цікавиться світовим літературним процесом, своїм поглядом на сучасну літературу та враженнями від 6-го Львівського літературного фестивалю і 18-ї Міжнародної книжкової ярмарки "Форум видавців у Львові", гостем яких він буде напередодні. Очевидно, йтиметься і про сучасну політику і, зокрема, місце в ній сучасної України.

Арво Валтон народився 1935 року в Марьямаа. У дитинстві разом з сім'єю перебував на сибірському засланні. Після повернення навчався в Талліннському політехнічному інституті та закінчив драматургічне відділення московського Інституту кіномистецтва (ВГИК). Працював гірським  інженером, з 1968 року – на творчій роботі на кіностудії "Таллінфільм". Протягом багатьох років очолював Спілку письменників та Спілку кінематографістів Естонії, брав активну участь у відновленні державного суверенітету Естонії, після "співочої революції" у 1990-му обирається депутатом естонського парламенту. З 1996 року – президент Асоціації фіно-угорських письменників, докладає багато зусиль для захисту та збереження культур малих народів Росії.

Автор понад 50 книжок, провідний майстер естонської новелістики. Пише романи, вірші, сценарії до кінофільмів, мініатюри, афоризми, казки тощо. Його твори перекладено більш ніж 30 мовами світу. Лауреат численних літературних премій. Критика називає Валтона "естонським Іваном Франком".

Зустріч з Арво Валтоном відбудеться:
у четвер, 15 вересня, о 15.00
за адресою м. Ужгород, вул. Другетів, 60
Прес-центр "Закарпаття"

P.S. Усі, у кого виникнуть питання до гостя прес-центру "Закарпаття", але хто в силу обставин не матиме змоги взяти участь у зустрічі, зможуть надсилати ці запитання на електронну пошту editor@zakarpattya.net.ua , або розміщати у коментарях до відповідних анонсів подій на сайті Закарпаття онлайн .

14 вересня 2011р.

Теги: Арво Валтон, естонський, література

Коментарі

Пан Баклажан 2011-09-14 / 23:59:00
Пане Ярославе, ви теж майже клясик - і спокійно можете поділитись із читачами "З-О" вашими думками про Брейвіка. Думаю, буде цікаво. "Срач" коментів на 20 майже гарантовано.

Але одне не заперечує іншого. Все ж Естонія ближче до Норвегії, аніж Закарпаття - тому особисто мені було б цікаво почути й пана Арво...

ярослав орос 2011-09-14 / 21:31:00
пане баклажан, якщо Ваша ласка, то я Вам і без вельмишановного валтона про брейвіка можу багато що розповісти... хоч, розумію, куди мені звідси до европи... брейвік -- звісно, не бе... бе... берегсайт, здається...

Пан Баклажан 2011-09-14 / 19:56:00
Додам, що пан Арво приїжджає до нас не вперше. Так, в 2007-му він презентував в Ужгороді збірку своїх віршів (див. "Україну без помпи відвідав Арво Валтон – „естонський Іван Франко” http://h.ua/story/63174/)

На жаль, я завтра ніяк не зможу потрапити на пресуху. Цікаво було б спитати у естонського письменника, що він думає про майбутнє об"єднаної Європи. Чи бачить він в ній Україну? І що б він сказав на стрімку ісламізацію Європи і як болісну, нездорову реакцію на процес - вчинок Андреаса Брейвіка?

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини