Найбільшою "кримінальною" проблемою Ужгорода залишаються квартирні крадіжки

Про це журналістам повідомив на прес-конференції начальник Ужгородського МВ УМВС підполковник міліції Василь ПОНЗЕЛЬ

Найбільшою "кримінальною" проблемою Ужгорода залишаються квартирні крадіжкиЗЛОЧИНІВ ПОМЕНШАЛО

Завдяки зусиллям правоохоронців криміногенна ситуація в обласному центрі Закарпаття має тенденцію до поліпшення. Якщо торік оцій порі в Ужгороді було зареєстровано 356 злочинів, то нині – 312. Зниження рівня злочинності становить 12,4 відсотка. У місті не допущено убивств, важких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками, згвалтувань, бандитизму. Розкрито 5 розбійних нападів, одне тяжке тілесне ушкодження (ТТУ), 2 факти вимагань.

Натомість проблемними в Ужгороді залишаються злочини корисливої спрямованості, у першу чергу — крадіжки. З 90 крадіжок 66 залишаються нерозкритими, а з 32-х квартирних розкрито лише 10. Але зрушення в цьому напрямку є. Міліція затримала кілька груп злодіїв-“гастролерів”. Зокрема, справжнім “профі” квартирних крадіжок можна вважати 32-річного уродженця Запоріжжя С., котрий мешкав у Мукачеві, а на “діло” вирушав в Ужгород, Одесу, Львів, Чернівці та інші обласні центри.

“ЯКБИ Я КРАВ ІЗ НАПАРНИКОМ, ВИ МЕНЕ ДАВНО “ВИРАХУВАЛИ Б...”

Цей раніше судимий молодик, який грабував квартири самотужки, без “наводки” та спільників (проникав у приміщення, ламаючи “фомкою” замки на дверях) обгрунтовано підозрюється у близько 120 квартирних крадіжках. Лише по Ужгороду йому вже доведено 22 квартирні крадіжки. Професійно обшукавши за лічені хвилини кімнати, злодій брав лише гроші та золоті речі (в одній квартирі розжився 14 тисячами гривень, в іншій -- 1800 доларами). Аби не “засвітитися”, крадене золото здавав у ломбарди по всій Україні. На запитання дружини, звідкіля гроші, запевняв, що “їздив у відрядження”, “розвантажував мішки у порту” й таке інше. А в міліції після затримання заявив: “Якби я крав із спільниками, то ви мене вже давно взяли б ”...

У даний час С. перебуває під арештом у СІЗО, і справжній масштаб його “діяльності” повинно встановити слідство. Спілкуватися із “знаменитим” затриманим в Ужгороді вже приїжджали слідчі з Чернівців, Хмельницького та інших міст, де він “наслідив”.

ГРАБІЖНИКИ “З ВЕЛИКОЇ ДОРОГИ”

Не менш гостра, ніж крадіжки, і проблема з іншими злочинами корисливої спрямованості -- пограбунками. Міліції хоча й вдалося завдяки більшій насиченості міста патрулями збити вал пограбунків із 48 торік до 33 тепер, однак розкрито з них лише 16. В основному жертвами вуличних грабіжників стають підлітки з дорогими “мобілками”, самотні жінки-перехожі та нетверезі чоловіки. Часто грабіжниками стають студенти і навіть школярі. До слова, на міліцейському обліку перебувають нині 93 “проблемні” ужгородські підлітки. Із початку року малолітками скоєно 14 злочинів.
Знову почали красти автівки. З 18 таких злочинів 11 розкрито. Тривають пошуки вкрадених в Ужгороді “Фольксвагена-Пассата”, “Ниви-Шевроле” та ВАЗ-21099. Останнім часом затримано дві групи неповнолітніх злочинців, які викрадали старі “Жигулі”.

Викрито 16 “наркозлочинів”, зокрема, 2 наркокубла в Ужгороді. У зловмисників вилучено 1 кг 800 г марихуани, понад 4 л опію, 150 г макової соломки, 191 психотропну таблетку тощо. На міліцейському обліку перебувають 244 наркомани.
У сфері економіки в Ужгороді міліцією викрито 45 злочинів, з яких 34 класифікуються як важкі та особливо важкі. Заподіяні зловмисниками державі збитки сягнули 94 тисяч гривень, з яких 51 тисячу вже відшкодовано.

НЕ РОЗКРИТО ТРИ НАЙРЕЗОНАНСНІШІ ВБИВСТВА

Відповідаючи на запитання журналістів, Василь Понзель розповів, зокрема, про розслідування найрезонанснішого злочину минулого року в Ужгороді -- розстрілу сім’ї Яцутів, котра мешкала на вул.Пархоменка. Цей злочин міліція сподівалася розкрити ще до Різдва, однак... У підозрюваного, якого “кололи” на цей злочин, виявилося “залізне” алібі: на час скоєння розстрілу ужгородської сім’ї він перебував у Дніпропетровську. Однак робота ужгородських “оперів” не минула марно: з’ясувалося, що цей підозрюваний... скоїв 9 злочинів у Харкові.

Разом із злочином проти родини Садварі нерозкритими залишаються ще два резонансні убивства в Ужгороді з минулих років -- розстріл сім’ї Садварі з вул.Гагаріна та убивство О.Сіки, працівниці приватної аптеки на вул.Фединця. Міліція робить усе, аби знайти та покарати убивць невинних людей.

На докір журналістів, чому міліціонери “не бачать” в Ужгороді валютників, які працюють, не ховаючись, підполковник Понзель запевнив, що на валютників складено загалом 40 адмінпротоколів, вилучено з незаконного обігу 39 тисяч гривень.
Представники ЗМІ акцентували увагу правоохоронців і на паркуванні автомобілів на тротуарах, клумбах, цікавилися, коли, нарешті, повноцінно запрацює поламаний світлофор на перехресті біля готелю “Закарпаття”.

“У МІСЬКВИКОНКОМ Я НЕ ПРОСИВСЯ...”

Не оминули й подій довкола ринку на вул.Фединця. Начальник міськвідділу наголосив, що міліція діятиме винятково у правовому полі: буде остаточне рішення суду щодо звільнення вулиці від торгових рядів, яке виконуватиме виконавча служба, тоді й міліція забезпечить дотримання громадського порядку. А самосуду ніхто не допустить. Журналісти цікавилися й думкою підполковника Понзеля про його виключення зі складу Ужгородського міськвиконкому. “Без коментарів!” -- відповів начальник міськвідділу, зауваживши, що сам він до складу міської влади не просився, а виключали його, коли перебував у відпустці. Ревізувати ж рішення депутатів він не збирається.

Зі справжніх проблем ужгородської міліції начальник міськвідділу назвав нестачу транспорту для патрулювання вулиць. З десятка стареньких “уазиків”, які “жеруть” бензин, два вже міцно “на припоні” через поломки. На ті, що ще їздять, катастрофічно бракує пального. “Бобики” варто б замінити принаймні на економніші “четвірки”.

Наостанок начальник Ужгородського МВ УМВС подякував журналістам за співпрацю, закликавши критикувати недоліки в роботі міліції, але підходити до цього об’єктивно. Усім учасникам прес-конференції Василь Понзель роздав власні візитки з номером мобільного телефону, запропонувавши повідомляти прямо йому про скоєння злочину або якогось правопорушення з боку працівників міліції. Реакція, пообіцяв, буде негайною й адекватною...
"Відомості міліції"
07 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 4
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 10
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
» Всі новини