У Мукачівському монастирі відбулася конференція до річниці архімандрита Василія (Проніна) (ФОТО)

10 вересня у Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі відбулася міжнародна науково-практична конференція до 100-річчя з дня народження архімандрита Василія (Проніна) (08.09.1911-05.01.1997) – «Архiмандрит Василiй (Пронiн): наукова спадщина i духовний внесок у розвиток релiгiйної думки на Закарпаттi». Організаторами конференції виступили Мукачівська єпархія УПЦ (МП), Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна) (БІНДЦ) та Державний архів Закарпатської області. Про це Закарпаття онлайн повідомили в прес-службі Мукачівської єпархії.

У Мукачівському монастирі відбулася конференція до річниці архімандрита Василія (Проніна) (ФОТО)

Після короткої молитви архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор зачитав вітальне слово до учасників конференції Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української православної Церкви. Було також зачитано вітальне слово до учасників конференції ректора Київської духовної Академії та семінарії Високопреосвященнішого Антонія, архієпископа Бориспільського, вікарія Київської Митрополії, голови Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ. Після цього зі вступним словом до учасників звернувся і правлячий владика Феодор.

Доповідачі торкалися різновекторних тем, які тим чи іншим чином мали відношення до наукової, богословської та монашої спадщини отця Василія. Після кожної доповіді відбувалися жваві дискусії та обговорення тем доповідей. Як підсумок конференції учасники конференції прийняли своєрідну резолюцію, в якій окреслені спільні побажання та проекти на майбутнє. Тематичні виступи учасників висвітлювали актуальні питання як історії, так і богослов'я та інших гуманітарних наук.

Зокрема, директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Місюк висвітлив тему "Відродження Православної Церкви в 20-30-х рр. ХХ ст. на території Підкарпатської Русі (за документами фондів ДАЗО)", доктор історичних наук, проф. каф. історії України ДВНЗ "УжНУ" Сергій Федака говорив про "Старовинні Богослужбові манускрипти на Закарпатті", кандидат богословя, науковий співробітник БІНДЦ Протоієрей Олександр Гук висвітлював тему "Парадигма архимандрита Василия (Пронина)", к.і.н., доц. каф. історії України ДВНЗ "УжНУ", Володимир Фенич виступав з доповіддю "Унія та проблема християнської любові у працях католицьких і православних авторів (із досвіду о. Атанасія Пекаря, ЧСВВ та о. Василія (Проніна)", доповідь к.і.н., доц. каф. історії України ДВНЗ "УжНУ", директор БІНДЦ Юрія Данильця була присвячена темі "Антиправославні Мараморош-Сиготські судові процеси на сторінках Санкт-Петербурзьських "Церковных ведомостей", к.і.н., доц. каф. історії України ДВНЗ "УжНУ", науковий співробітник БІНДЦ Василь Міщанин – "Мукачівський Свято-Миколаївський монастир в 1948-1991 рр.: соціально-економічний аспект", співробітник Центру україністики та білорусистики Московського державного університету Михайло Дронов – "Епископ Павел Петр Гойдич как борец за русский язык в Словакии", к.б., вчений секретар БІНДЦ ієрей Олександр Монич доповідав на тему "Регламентація монашого життя на Закарпатті на прикладі "Уставу Мукачівського монастиря" в авторстві архімандрита Василія (Проніна)", к.б., викл. КДА і С, Юрій Кострець висвітлював у своїй доповіді тему "Історичний нарис Копашнівського Свято-Іоанно Богословського монастиря", к.і.н., викл. каф. історії України ДВНЗ "УжНУ" Неля Світлик говорила на тему "Листування Івана Раковського з Яковом Головацьким, як зразок культурної взаємодії інтелігенції Закарпаття і Галичини", член-кор. Української Академії геральдики Олексій Філіпов доповідав на тему "Побудова єпископської резиденції Мукачівсько-Пряшівської Православної Єпархії у Мукачеві", к.і.н., доц. ДВНЗ "УжНУ", ст.наук.співр. "МДІ політичної регіоналістики" Маріан Токар – "Кадрова специфіка православних політичних партій міжвоєнного Закарпаття" та к.і.н., викл. каф. історії України ДВНЗ "УжНУ" Віктор Кічера висвітлював тему "Проблематика історії монастирів у працях  архімандрита Василія (Проніна)".

Наприкінці конференції відбулися дві короткі презентації книг про архієпископа Савватія (Врабеца) – "Arcibiskup Sawatij (1880-1959). Nástin života a díla zakladatelské postavy pravoslavné církve v Československé republice" (Архієпископ Савватій (1880-1959) Нарис життя та діяльності видатного діяча Православної Церкви в Чехословацькій республіці) та першого випуску "Наукових Записок БІНДЦ".

Конференція завершилася екскурсією по монастирю та святковим обідом.

11 вересня 2011р.

Теги: Пронін, Феодор, монастир, конференція

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини