«7 чудес України: замки, фортеці, палаци»: трансляція телепрограм розпочнеться на ICTV вже з 10 вересня (ФОТО)

В останній день літа в прес-центрі «Закарпаття» презентували проект «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», точніше фінальну його частину – визначення переможців.

«7 чудес України: замки, фортеці, палаци»: трансляція телепрограм розпочнеться на ICTV вже з 10 вересня (ФОТО)

Представляли проект Микола Томенко, заступник голови Верховної Ради України, засновник Фонду "Рідна країна" та Андрій Сербайло, заступник голови Закарпатської обласної ради, який є координатором акції у Закарпатті..

Микола Томенко розповів, що перші два етапи стосувалися 7 чудес в номінаціях історико-архітектурних об'єктів, другий стосувався природних чудес, нинішній, третій стосується замків, фортець та палаців. В ньому номінантами виступило 138 об'єктів, серед яких 100 експертів з усієї України мали визначити 7 найкращих замків, 7 найкращих фортець та 7 найкращих палаців. "Під найкращими ми розуміли їхнє історичне значення, – сказав пан Микола, – їхню архітектурну красу і привабливість та їхню туристичну спроможність приймати більшу кількість людей, ніж тепер." Зазвичай, як розповів депутат, Фонд гарантує фіналістам на 20-50 % збільшення притоку туристів, що не раз приводило до конфліктів, адже далеко не кожний унікальний об'єкт спроможний прийняти наплив відвідувачів.

Серед фіналістів є два об'єкти із Закарпаття: Ужгородський замок та замок Паланок (Мукачево). Стосовно голосування, яке нещодавно розпочалося на сайті акції – http://7chudes.in.ua – то тут пан Микола розповів, що умови голосування стали більш жорсткими, організатори ввели як важіль ще й голоси експертів, тому що "місцевий патріотизм не завжди корелюється із значимістю об'єкту". "Цей 21 об'єкт – це вже предмет нашої пропагандистської промоушн-кампанії на найближчий період. Їх ми будемо пропагувати навіть по завершенні акції, яка закінчується 1 грудня, на річницю референдуму з незалежності України", – додав Микола Томенко.



Поки на сайті триває голосування, команда записує телепередачі на каналах ICTV та ТВі, які є інформаційними партнерами акції, про кожен 21 об'єкт. В день прес-конференції пройшли 12-ті зйомки про Ужгородський замок, наступного дня команда зніматиме замок у Мукачеві. Усі фіналісти, як розповів пан Микола, матимуть інформаційні бонуси: спецрепортаж у новинах ICTV та окрему 26-хвилинний фільм на ТВі. Програми, які записує команда, почнуть транслюватися з 10 вересня на каналі ТВі щосуботи та щонеділі о 20 годині. З вересня організатори планують вийти на потужну інформаційну кампанію акції, чим збільшать їхню відвідуваність та фінансово підтримають їх.

Незабаром, як розповів Микола Томенко, усі національні заповідники станутьоб'єктами управління Міністерства культури. „Якщо ми не вибудуємо державну політику систем" Яскравою проблемю на сьогодні серед таких історичо, то нас    чекає серйозна біда, тому що в нас не існує як класу реставраторів, оскільки вузи не готують таких спеціалістів. А сучасні будівельники не дуже є фаховими. Тому необхідна фахова робота з реставрації". По закінченні акції організатори планують назвати об'єкти, які потребують невідкладної допомоги, і вони щше не готові до представлення туристам (Підгорецький замок).

Унікальна біографія Шевченка, написана другом поета, Михайлом Чалим, з яким спільно вони займалися українськими школами, народною освітою. Фонд Миколи Томенка „Рідна країна" разом з видавництвом „Веселка" перевидали цю книгу. Микола Томенко подарувуав цей примірник прес-центрові "Закарпаття".

Андрій Сербайло додав, що за прикладом одного з проектів, запроваджених Фондом Миколи Томенка, „Живі голоси класиків української літератури", організував схожий проект – „Живі голоси класиків закарпатської літератури". Перші програми цього циклу закарпатці зможуть почути по обласному радіо ще цього року, хоча у втіленні його є певні технічні проблеми: чимало творів наших класиків, яких нині вже нема серед нас, практично не збереглося якісних записів. „Тому триває пошук, а на радіо розпочався запис наших закарпатських літераторів за рекомендацією Спілки письменників України, аби з часом презентувати диск із цими записами".

01 вересня 2011р.

Теги: Томенко, Сербайло, замки, "7 чудес України", прес-конференція

Коментарі

тимченко 2011-09-12 / 19:11:00
молодці хлопці.побільше б таких державних мужів і країна стала б іншою - європейською...

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини