Тризуб на Верецькому перевалі: Найшла коса на камінь

24 серпня на Закарпатті відзначали доволі різноманітно і оригінально. Організовано то все було не так владою (вона провела кілька протокольних заходів), як громадянським суспільством – територіальними громадами, окремими депутатами різних рівнів, громадськими організаціями і партійними осередками.

Тризуб на Верецькому перевалі: Найшла коса на камінь

Партійці зі "Свободи" черговий раз "поспілкувалися" з угорським монументом на Верецькому перевалі. Цього разу на його вершечку встановили металевий тризуб. Наругою над пам'ятником це ніяк не назвеш – яка ж це наруга, коли встановлюють державний символ, головний елемент державного гербу! Щоправда, він  там зовсім не передбачений задумом автора, а тим більше замовників. Але і монумент встановлено без дотримання існуючих у нас норм, то ж його юридично ніби й не існує. Чи не тому нещодавня справа про його підпал закінчилася нічим? Словом, не монумент, а щось таке абсурдно-неможливе, як-от у математиці ділення на нуль. Що із ним не роби – виходить ще абсурдніше. Закладений з самого початку вірус тільки розмножується, і ніяк не можна повернути ситуацію у нормальне правове поле.

Схоже, що пам'ятник і було задумано задля того, щоб навколо нього творилися отакі абсурдні ситуації, аби привертати увагу до якоїсь неіснуючої українсько-угорської напруженості на Закарпатті. І тут дві зовсім різні сили (КМКС і "Свобода") постійно підігрують одна одній. Це такий собі тандем доброго і злого слідчого, причому для мадярів добрий один, а для українців – інший. Респектабельні українські сили не знають, що конкретно чинити з тим монументом. Між тим, схильна до епатажу і радикалізму "Свобода" почувається у цій ситуації, як риба у воді.

Навколо споруди зіштовхнулися психологічні комплекси двох сусідніх націй, які віками жили поруч і мусять жити надалі. Один з найболючіших комплексів мадярів – тріанонський. Колись вони мали величезне королівство, але після 1920 р. він нього лишилася тільки третина. Відновити бодай символічно старі кордони – це мрія якщо не кожного, то багатьох. Саме в цьому смисл Верецького монументу. Справа не так в тому, що близько 894 р. через нього пройшли загони Арпада, як в тім, що по перевалу майже тисячу років проходив кордон Угорського королівства, Мадярського світу, поза яким, як відомо кожному угорцеві, "немає життя". Саме тому до цієї сакральної точки ("колишнього нашого") їздять тисячі туристів, це вже щось на кшталт мусульманського хаджу.

З іншого боку маємо суто український комплекс – "ко в хижі газда?!" Коли б монумент на честь древніх угрів постав би десь в українському Приазов'ї чи Причорномор'ї, де мадяри у IX  ст. мали свої кочові протодержавні утворення Леведію і Етелькузу, навряд чи хтось би протестував би, бо то було дуже давно і сприймається виключно як абзац з підручника. Але кордон на Верецькому перевалі існував ще 1944 р., ще на пам'яті нинішніх старожилів, тому тамтешній пам'ятник зачіпає болісні струни вже у місцевих українців. А якщо є бодай нечіткий попит на якісь акції проти монументу, то будуть і пропозиції.

Після традиційно хуліганських діянь (обливання фарбою, трощення молотом, підпал) "Свобода" перейшла до більш витончених дій. Те, що відбулося 24 серпня, дуже нагадує хід обласної помаранчевої влади кілька років тому. Коли під стінами обласної адміністрації відбувалися опозиційні мітинги (досить слабенькі, натужні), одного дня на газоні під владними вікнами було висаджено чорнобривці у формі гігантського тризубу. Мовляв, існує стаття про наругу над державними символами, так що забирайтеся геть або застосуємо її. Те ж саме бачимо тепер: або пам'ятник стоятиме з українською символікою, або звинуватимо мадярів у нарузі над нею. Хід такий же єзуїтський, як і свого часу саме встановлення монументу. Так би мовити, наша "відповідь Чемберлену".

Якби ішлося виключно про протистояння двох партій, то – хай би собі! Кожен підіймає собі рейтинг як може. Головне, щоб оте вовтузіння не вплинуло на українсько-угорські взаємини у цілому. Із двобоєм двох партій вже нічого не вдіяти (хіба що перенести монумент туди, де він і мав би бути – на сучасний кордон). Тому важливо, щоб окрім оцих епатажних акцій українсько-угорський діалог наповнювався би десятками інших, конструктивних моментів. Скажімо, 28 серпня в Ужгороді проводився день угорського сусіда, 3 вересня будапештські хореографи привозять сюди виставу "Монархія" тощо. Таких добросусідських акцій у сотні разів більше, саме вони доводять, що два народи мають не тільки конфліктне минуле, а й цілком нормальне майбутнє. А проте одне епатажне дійство завжди набуває більшого резонансу, ніж сто спокійних заходів – така природа людського сприйняття. Тому про нормальне добросусідське співжиття ніхто із заїжджих журналістів не писатиме. Зате про якесь шок-шоу  напишуть всі – на те й розрахунок з обох боків. Як писав В.Маяковський, "я такого не хотел бы даже вставить в книжку". Але доводиться, бо воно таки є – куди ж без нього. Проте конструктиву, на щастя, незмірно більше.

Сергій Федака

30 серпня 2011р.

Теги: Верецький, пам'ятник, тризуб

Коментарі

ласло! 2011-09-15 / 13:22:00
мадяри то фашики

Олександр 2011-09-03 / 21:50:00
На верецькому перевалі проходили мої предки.....Арпад......

Олександр 2011-09-03 / 21:48:00
Мені дуже багато означає монумент-це моя історія.....Завтра я відвідаю цей монумент який важливий в історії угорців.

василь 2011-09-01 / 13:22:00
M.E., 01.09.2011 02:28

варта стоїть, а зимою запалимо ватру

2011-09-01 / 08:59:00
Це я, Magyar Ember,..
Так, для цікавості, що ви бачите у "памятнику" на Верецькому перевалі?(крім брехливої офіційної версії про перехід племен)

M.E. 2011-09-01 / 02:28:00

Я слышал, свалявские цыгане уже готовятся завладеть новым трофеем. Пока что заняты поисками подходящего транспорта и штук 3-4 лестниц необходимой длины. Пока тепло, Свобода может выставить караул у трезуба. Вопрос только будут ли они караулить трезуб и зимой при температуре -25 С° ???


Ви свідомо тролите опонентів, щоби потім плакатися Адмінові, що вас ображають? Чи просто чекаєте, щоби Адмін забанив вас, як на форумі? Адмін

Це я 2011-09-01 / 00:23:00
Стоїть і центрі Берегова на площі Героїв памятник визволителям.
Він був зведений угорцями на честь полеглих у І.світовій війні ( воювали вони по один бік з Січовими стрільцями - це так, для цікавості).
Визволителі позбивали непотрібні таблички, повісили своїм полеглим.
Дивлячись на нього кожний бачить що захоче. Якщо мало опустити погляд, і зірки не видно на вкраденому памятнику. А головне, він ще стоїть.

сорри 2011-08-31 / 23:26:00
E. Z., ми вже зрозхуміли, що патріот для вас - тільки мадярський, а Україна була би доброю тільки тоді, коли би вона називалася Модьорорсаґом... :)

тарас 2011-08-31 / 23:19:00
Але все таки ТРИЗУБ!!!, а не турул

E. Z. 2011-08-31 / 23:03:00
1. вокруг памятника, которого открыли на подкарпатской стороне тогда, когда венгерский памятный знак, возле которого свободовцы с большим удовлетворением митингуют "царствует" бурян!
2. территория, где провели так званное "перезахоронение", территория Львовской области.
3. границей является, оказывается, как раз та дорога, которая ведет к венгерскому памятному знаку.
4. 15 метров от могил – правда на подкарпатской стороне! – подброшена (эксгуматорами?!) всякая развалюха: кирпичи, куски бетонов, другой муссор, видимо от автобусной остановки и памятника с трембитой, которые там стояли, и на чьи места закопали останки семерых людей (сичовиков, гонведов, польских солдат, красноармейцев, партизан, беженцев, бандитов – вариантов много)
5. на венгерском памятнике красивеет тризуб, который прикрепили четырмя винтами, к тризубу привязаны ленточка с венгерскими триколорами, и отедельно венок с венгерскими триколорами.

Знаю, был там, видел.
Сейчас уже нет никакого сомнения: цель не "пошана", цель: провокация, самореклама за будь какой(!!!!!!!!!!!) ценой.
Боже, спаси Украину от таких "патриотов"!

Це я 2011-08-31 / 23:00:00
анонім 19:33
Шукайте по інтернеті. Може, щось знайдете.
Мене це не хвилює.

Це я 2011-08-31 / 22:48:00

Флуд. Коментар видалено. Адмін

Magyar Ember 2011-08-31 / 22:07:00

Флуд і тролінг. Адмін

Руський 2011-08-31 / 21:17:00

Ви тему бачите? Чи ви думаєте, що вам тут можна писати все, що в голову взбреде? Почитайте "Правила коментування". Адмін

2011-08-31 / 20:30:00

Коментар видалено. Адмін

Руський 2011-08-31 / 20:26:00

Флуд. Коментар видалено. Адмін

сорри 2011-08-31 / 20:14:00
Ага, Іштване, наші - не мадяри.

Няньо, точно так само - русинами - давно називали себе і з того боку перевалу. Головнокомандувач УПА Шухевич взнав руську мову на "дуже добре" - http://territoryterror.org.ua/uk/archive/documents/persons/?ci_personid=22

Ember Zoltán, ваші родичі ханти і мансі - закарпатці?.. 0-О

Няньо 2011-08-31 / 19:40:00
Ми - русини, а не подкарпатці, чи закарпатці.

Ember Zoltán 2011-08-31 / 19:35:00
Istvan, 31.08.2011 19:23
"Всі наші люди називають себе закарпатцями"
- Це точно. Всі ваші.

Они все и есть ЗАкарпатцами (севернее и восточнее от Карпат, аш до Тихого океана:)

2011-08-31 / 19:33:00
хотілося б хоч від когось почути якусь правдоподібну історію про " Сакральне місце для всіх венгрів".. Цікавить саме той момент. Якщо це було сакральним місцем для всіх венгрів 1000 років то чи був тут раніше(100-200.300 років тому) встановлений який небуть знак, який подобає такому місцю. За звичай в інших християнських культурах там встановлюють хрести, будують каплиці . Якщо не було. То як (якими георафічними методами визхначали саме цю точку). Хотілося б почути якусь неупереджену інформацію.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини