На розкопках в Невицькому замку працюють волонтери з п’яти країн світу

Безкорисливу справу на благо людства, свого роду альтруїзм, сьогодні зрозуміє не кожен.

На розкопках в Невицькому замку працюють волонтери з п’яти країн світу

Фінансово заангажована свідомість відмовляється вірити у вчинки, які не передбачають матеріальної винагороди. "Що мені за це буде?" — нерідко запитуємо перед тим, як згодитися на якусь діяльність. А що, слабо допомогти просто так, приймаючи натомість звичайну вдячність, спілкування та обмін досвідом, себто виступити у ролі волонтера?

У підготовці до "Євро-2012" і, власне, його проведенні без подібних добровольців аж ніяк не обійтися. Крім того, саме молодь є обличчям нації. З іншого боку, мовний бар'єр зможе подолати також тільки вона. Тому експерти свято сподіваються, що охочих буде багато, а сам Чемпіонат Європи з футболу стане поштовхом до популяризації волонтерства в Україні.

Втім, поки одні лише думають-гадають, інші вже давно виховують у собі бажання працювати на користь інших без грошової винагороди. Мова йде передусім про волонтерські організації, які вже встигли вкорінитися в Україні попри її юний вік та значне непорозуміння з подібного роду процесами. Значна частина таких волонтерських центрів та програм з обміну сконцентрована у великих українських мегаполісах. Хоча, як показують зовсім "свіжі" приклади, Закарпаття також не відстає від розвитку молодіжного волонтерського руху.

Вже другий рік поспіль у Невицькому, улюбленому місці відпочинку ужгородців, ентузіасти майже з усього світу допомагають замку відкривати для туристів його історичні куточки. Цього року дванадцятеро добровольців із Японії, Франції, Чехії, Росії та України приїхали на два тижні. За цей час допомагали розкопати зовнішній рів навколо замку. Встигли знайти керамічні черепки, уламки посуду. Ще одна тематична умова табору — якомога більше дізнатися про місцевість, де вони перебувають, хоча б оглядово вивчити історію даного регіону.

Про те, як культурна пам'ятка закарпатців оновлюється завдяки небайдужим рукам волонтерів, із захопленням розповідає Олександр Дзембас, його багаторічний "наглядач" та керівник археологічної експедиції "Невицький замок". "Цього року це вже третя група добровольців. На мою думку, найважливіше те, що молодь із різних країн спілкується між собою. Спостерігаю за ними і дивуюся, з якою легкістю вони знаходять спільну мову. За два роки тут побувала   молодь із 25 країн світу. Зі свого боку ми намагаємося забезпечити якомога кращі умови проживання та організувати для них дозвілля", — каже Олександр.

Варто зазначити, що ініціаторами подібних робіт у Невицькому замку вже понад 15 років є Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді та Закарпатський краєзнавчий музей, який досі відповідає за науково-методичне забезпечення таборів. Молоді активісти з-за кордону приєдналися до них пізніше завдяки програмі волонтерської організації "СВІТ Україна", яка функціонує з 2000 року як гілка міжнародної громадянської служби "SCI". Найбільш продуктивною вона є на території Східної України. Серед відомих проектів, здійснених тамтешніми волонтерами, є робота з дітьми дитбудинків, збирання інформації про гастарбайтерів, допомога у будівництві доріг. Щодо Закарпаття, минулого року волонтери саме цієї організації проводили соціальну роботу з ромськими дітьми Радванки.

Їхня діяльність, безперечно, позбавлена матеріальної винагороди. Приїжджають та подорожують волонтери також за власний рахунок. Проживання забезпечують ті, хто їх приймає. Цього року в Невицькому для дванадцяти ентузіастів організували наметовий табір. "Наша організація забезпечує витрати лише на харчування. Ми, як кемплідери, координуємо інших учасників та дбаємо про кошти, виділені для табору. Всі фінанси "СВІТ Україна" залежать від членських внесків, розмір яких коливається залежно від географічної локалізації: 30 євро на території України та 50 євро — за кордоном", — кажуть Катя і Оксана, цьогорічні кемплідери. У ролі керівників себе не відчувають, займаються розподілом часу та організовують дозвілля. Напередодні пройшли підготовку   за відповідними програмами. Ставлення до себе та атмосферу в таборі кемплідер повинен створювати самостійно. Знання англійської мови, безперечно, також невід'ємна складова.  

Стати волонтером від "СВІТ Україна" неважко. Потрібні пакет відповідних документів та бажання безкорисливо допомагати суспільству. Анкету можна заповнити через Інтернет

З кінця квітня-травня приблизно можна дізнатися, в який регіон потрапиш.

Саша з Донецька приїхав до Закарпаття вже вдруге. Минулого року він був одним із тих добровольців, які працювали з ромськими дітьми Радванки. "Тоді в нас були великі проблеми з відсутністю води. Жили у приміщенні церкви, тому за водою ходили досить далеко. Цього року все зовсім інакше: по-перше, табір має археологічне спрямування, а по-друге, є чудова можливість відчути саму атмосферу замку", — стверджує хлопець.

Буквально можна сказати, що на клаптику землі біля Невицького зібралася ціла географічна карта: Франція, Японія, Чехія, Росія, Україна. Наприклад, Марго з Франції приїхала на Закарпаття разом зі своєю сестрою-близнючкою. Їм по вісімнадцять. Перед цим уже встигли попрацювати волонтерами на фесті в Сербії. Каже, що в Україні їй сподобалося. Якби була можливість, то приїхала би знову, оскільки відкрила для себе багато цікавих речей.

Варто відзначити певну сміливість у бажанні іноземців відвідати Україну, яка, погодьтеся, має не найкращий імідж, навіть не беручи до уваги останні події. Приємно, що вони все ж таки приїхали, і прикро водночас, бо у більшості бажання побувати тут пов'язане не з туристичними чи атракційними принадами, а з Прип'яттю та сумнозвісним Чорнобилем. Таку мотивацію росіяни називають: не було би щастя, та нещастя допомогло. Наприклад, волонтер Міхал із Чехії рішуче налаштований на екскурсію до забороненої зони. Має знайомих, які вже там побували. Хоча цього року мрію здійснити, напевно, вже не вдасться, оскільки в Україні він і так затримався. Приїхав сюди задовго до табору в Невицькому за програмою "AIESEC". Каже, що у його країні люди також не дуже активно займаються волонтерством. Більшість усе ж таки воліють працювати заради матеріальної вигоди.

Іссей із Токіо також почув про Україну з японських ЗМІ після того, як стався вибух на Фукусімі. Каже, що тоді дуже багато порівнювали трагедії обох країн, тому він захотів побачити на власні очі життя людей після аварії. Із власних спостережень зазначає, що українці холодні зверху, особливо коли бачать перед собою іноземця. Якщо ж познайомитися з ними ближче, то проявляють турботливість. Відзначає також складнощі в подорожуванні Україною через те, що майже немає відповідних знаків та дуже мало людей розмовляють англійською. "Якби не допомога друга з Києва, на Закарпаття, мабуть, ніколи би не потрапив. Ваш регіон цікавий своєю унікальністю, він ще не зіпсований туристами. У великих містах, на кшталт столиці, також добре побувати, але всі мегаполіси чимось схожі між собою. Натомість тут є своя атмосфера", — розповідає волонтер із Японії. З організацією він товаришує вже давно. За цей час устиг побувати в десятках таборів таких країн, як Філіппіни, Індонезія, Іспанія, Франція, Корея, Індонезія.

За час перебування на Закарпатті волонтери встигли побачити Ужгород, Мукачево, Берегово, відкрили для себе Невицький та Чинадіївський замки. Під час однієї з екскурсій центральними вулицями Мукачева своєрідну дивину для них становила, наприклад, недільна відправа в одній із церков, оскільки за кордоном у багатьох країнах немає навіть традиції хрещення. У Чинадіївському замку привернули увагу значне збереження первісного вигляду архітектурної будівлі та розповідь екскурсовода, який водночас є орендарем і відбудовником цієї споруди. Катя з Чехії каже, що саме за такими "живими" враженнями і приїхала до України. Не цікаво дублювати побачене в ужгородському та мукачівському замках. У Чинадійові, справді, все ще не зіпсоване сувенірними крамницями та "соко-кавовими" магазинами.

Цілком імовірно, що саме Чинадіївський замок прийматиме волонтерів наступного року, бо повернутися сюди вони пообіцяли. Старовинна архітектура не проти. Збережена якщо не своїми, то хоча би закордонними руками, вона ще довго триматиме у собі пам'ять віків, от тільки би нащадкам вистачило культури, щоб її прочитати.

Наталія Каралкіна, РІО

26 серпня 2011р.

Теги: волонтер, замок

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини