Із щоденника Сергія Федаки. УжНУ

Дістали! З багатьма маразмами довелося зіткнутися на своєму віку, але з таким масштабним – уперше. З величезного розуму наш уряд вирішив ліквідувати чотири закарпатські вузи, а потім на їхній ресурсній базі створити якийсь новий квазі-університет.

Із щоденника Сергія Федаки. УжНУ

Справу розпочато у традиційній для уряду манері – яко тать уночі. Так би мовити, на світанку, не оголошуючи війни. Відчувається, що руки міністрів дрижали, коли голосували за таке злочинне рішення, під яким ні обґрунтування, ні юридичної бази, ні прецедентів – нічогісінько. Нічого, окрім цілком очевидного бажання політизувати ситуацію і звалити все зі здорової голови на хвору. Панове міністри, вам що – воскреслий із пекла Гітлер платить рейхсмарками за такі диверсії? А бомбити ужгородські пагорби ви ще не додумалися? Не ви ті чотири вузи створювали – то не вам їх і ліквідовувати. Знаю, що серед вас є кілька людей, котрі люто ненавидять Україну і пнуться зі шкіри, аби цей проект якомога швидше зазнав краху. Але те, що таких антидержавників виявився повний кворум – це вже новина.

Сталін таких наркомів одразу кинув би за грати і мав би цілковиту рацію. Втім і зараз за гратами перебуває кілька екс-міністрів, то ж є над чим замислитися і нинішнім. Не можна настільки відверто підкопуватися під власну державу, під окремі її регіони, бо ж часи наступають зовсім не вегетаріанські.  За все ж доведеться відповідати, пояснювати першій особі, навіщо ви налаштовуєте тисячі і тисячі закарпатців проти існуючої влади і Партії регіонів, хто вам давав завдання вчинити провокацію і збурити настрої на рівному місці.

Професорсько-викладацький корпус – публіка не революційна, схильна вважати, що всяка влада від Бога. Зараз же ця влада продемонструвала, що все зовсім не так, і налаштувала проти себе багатотисячний електорат УжНУ, зробилася ворогом викладачів і студентів. Я не маю нічого проти інших закарпатських вузів, з якими УжНУ пропонують злитися у пароксизмі пристрасті. Але займатися тим збоченим коханням не збираюся. Тим більше по команді згори. Що Ф.Ващук як менеджер на кілька голів вищий від М.Вегеша – це свята правда. Що туалети в ЗакДУ кращі, ніж в УжНУ, – теж.

Але який з цього слідує висновок за нормальною, а не збоченою логікою? Нібито елементарний – що ці два вузи мають конкурувати між собою, стимулювати одне до одного до вдосконалення і поступово ставати все кращими – і один, і інший. Позбуватися недоліків, котрі є і в одному, і в іншому. Саме конкуренція – головний механізм розвитку. Замість того їм пропонують злитися у затхле болото.

Недоліки одного ректора тому і кидаються у вічі, що є з ким порівнювати. Якби ж знов був один ректор на всю область, це був би повний застій, безнадія і відсутність стимулів до руху. Нам щось кажуть про оптимізацію вищої школи. Мовляв, вузів занадто багато. І де ви бачили ту величезну кількість вузів в Україні? Їх тут усього кількадесят. Крім того, є ще кількасот пародій на вузи. Маю на увазі ті двадцять псевдо-вузів, куди цього року не вступив жодний абітурієнт, і ще сотню, куди прийшло всього по кількадесят нових студентів. Якщо свербить щось знищувати, то з тих пародій і треба починати, а не з УжНУ.

Але очевидно, що стоїть завдання просто знищити цей вуз, знищити сам бренд Ужгородського університету і його 65-річну традицію. Між тим саме традиція відіграє    ключову роль у розвитку освіти. Знищити традицію – знищити освіту. Ужгородський університет перші двадцять літ свого існування ще тільки вчився бути вузом, ставши повнокровним закладом лише за ректора Д.Чепура. Тепер цей початковий період пропонується долати заново, причому за значно гіршого фінансування, ніж то було у п'ятдесяті роки. Інакше, ніж свідомим шкідництвом, це все назвати неможливо.

Те, що УжНУ відіб'ється – жодних  сумнівів. Все зведеться до того, що вузи пополивають одне одного брудом, їхні команди остаточно розсваряться, публіка смакуватиме бруд, котрий  спливе назовні (його буде море), а в результаті  все залишиться як було. Не допоможе навіть п'ята колона, котра зараз активно працює в УжНУ. Престижу області буде завдано чергового удару, наступного року ще більше закарпатських абітурієнтів подасться до Львова чи Франківська. Правда, якщо доти там не буде подібної спроби оптимізації. А у тому, що будуть і там, – сумніватися не доводиться.

Сергій Федака, Неділя

21 серпня 2011р.

Теги: університет, УжНУ, Ващук, Вегеш

Коментарі

Ярослав 2011-09-28 / 17:03:00
С. Федака як завжди пише розумні речі. Підтримую. Вже час писати правду і про ситуацію в УжНУ, бо хоч славний університет та в останні роки є багато моментів, які не додлають йому поваги.

Андрей 2011-08-25 / 11:27:00
Федака, як завжди хотів би вгодити "і вашим і нашим", а для цього розпачливі волання "прас..лі всє палімєри" - найвигідніша позиція, усі сторони охоче підтримають цей "кисіль". З Марсу, чи то пак з Дніпровських круч всі біди, ага. Чому Федака мовчить, що ці події є наслідком цілеспрямованої багаторічної "ефективної" діяльності Фєді Ващука - як прямої (інтриги на рівні міністерства і на місцевому, маніпулювання викладацьким складом), так і опосередкованої (нівелювання і знецінення вищої освіти як такої, шляхом цілеспрямованої селекції і виведення "студента" типу гомо діпломус - людей, які навіть не відчувають ніяких рефлексій з приводу того, що хабарі в вузі - це неправильно, головне - аби туалет і диплом через 5 років (а якщо доплатити, то й швидше ), а вчитися-читати-працювати над собою - то зайве).

Пішта 2011-08-23 / 20:57:00
А пана губернатора пан Президент орденом нагородив до Дня Незалежності - у тому числі "за революційні" реформи в галузі вищої освіти (підготовку до виборів 2012). Жаль, що поки що не придумали ордену "За маразми". Деякі ректори його ой як заслуговують!

Наташа 2011-08-23 / 10:31:00
Чудова стаття! І зауважте, пан Сергій нікого брудом не обливає. Відноситься с повагою до УжНУ і до ЗакДУ. Намагається відкрити очі нам, всім студентам, що все це лише політичні ігри. Закликає щоб ми остаточно не розсварились між собою.
Люди, є до чого прислухатись, і у кого вчитись!
Дякуємо ВАМ, пане Сергію!

lohoped 2011-08-23 / 09:13:00
В принципі згідний! Але найняти менеджера-ректора потрібно з-за меж області, а ще краще України. Як це роблять футбольні клуби...

2011-08-23 / 08:07:00
Університету в прешу чергу потрібен ректор-науковець. А менеджера, вищого хоч на 10 голів, можна найняти! Так роблять у всьому світі

Олеся 2011-08-22 / 09:59:00
Мені особливо запам"ятався цей вислів: "Що Ф.Ващук як менеджер на кілька голів вищий від М.Вегеша – це свята правда." Гарно сказано!

bratrura 2011-08-22 / 09:48:00
(Орест, м. Дрогобич)
Грамотний, змістовний коментар професора Федаки!
Політичний підтекст об'єднання видно неозброєним оком. Проведемо паралелі за останні дні. В політикумі - об'єднання партії Тигипка з партією регіонів (ПР). Заява Литвина про можливе обєднання з ПР. Коротке інтервю В. Балоги, в якому він "не виключає можливості обєднання з ПР" (чомусь досить швидко зникло із сайтів). Все рухається до монополізованої, однопартійної системи. Під цю виборчу схему і розпочато "реформування" вищої освіти в краї.
P.S. У прикарпатських вузах не на жарт стурбовані ситуацією в Закарпатті! Цілком зрозуміло, що Закарпаття на даний момент - випробовувальний полігон. Наступні - Львівська та Івано-Франківська області. За непідтверженими чутками, на цьому тижні збирається засідання Ради ректорів Львівщини...

Адмін 2011-08-21 / 23:57:00

Видалено два коментарі одного коментатора, написані під різними нікнеймами. З хамством - на "Репортер". Адмін

Олександра 2011-08-21 / 23:26:00
Сергію Дмитровичу! Це чудова стаття!
Від першого до останнього слова все правда!
Абсолютно підтримую!

УжНУ 2011-08-21 / 22:24:00
Сергію Дмитрович, браво!!! Захоплююся Вами! Дуже чуттєво написано. Ви передали весь настрій студентсько-викладацького колективу УжНУ та й усієї свідомої громади Закарпаття!
На 100% Вас підтримую! Будемо тримати оборону!!!!

стедент 2011-08-21 / 21:11:00
А ви студентко УжНУ дійсно клоун, якщо таке пишете про таких же студентів, а може й кращих, як ви. А такої корупції як у УжНУ точно у ЗакДу нема, тож не будемо ображети один одного, бо то все політика і їм того й треба.....

Студент 2011-08-21 / 20:57:00
А ви не подумали про студентів, які навчаються у цих закладах, чи це вже всім побарабану, ви кожен думає лиш про свою вигоду. То зберіться вже на кінець за круглим столом і будьте цивілізованими людьми, я вступив у ЗакДУ і хочу навчатись, а не бастувати. А якщо тепер ці вузи закрити то куди ж діватися всім студентам які там провчилися по 3-4 роки......Для чого тоді було відкривати?...

студентка УжНУ 2011-08-21 / 20:45:00
свята правда, Сергію Дмитровичу! роблять із нас клоунів, а ми повинні мовчати? і чому всі заворушилися тільки тоді, як пішла мова про те, що саме їх приєднуватимуть до нашого університету? так, ліквідували б ці "інститутики", і були б праві. З корупційною системою закдушників, наприклад, давно треба покінчити. Тому немає чого "пір'я піднімати".

000 2011-08-21 / 19:21:00
100%+!!!

Словянин 2011-08-21 / 17:52:00
Сергій Федака використав добрий старий термін "шкідництво". Він правий на всі сто відсотків, адже у даній ситуації самий заклятий ліберал готовий зрадити самому собі і покінчити з бардаком залізною рукою. П. Федака на правильному шляху - він сказав "а". Як інтелектуальна й мудра людина, Сергій Дмитрович прекрасно розуміє
і "б", але для цього потрібен час. І занадто радикальна громадянська мужність. Коли Україна скаже "б" - будуть названі і вороги народу, якби це плісняво не звучало. А потім буде і "в".

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини