У Виноградові встановили пам’ятник виноробу (ФОТО)

Замовником скульптури і, відповідно, меценатами проекту стали депутати Виноградівської районної ради, підприємці Йосип Фізеші та Йосип Шерегі. Поруч з цим міська влада Виноградова ще минулоріч заклала у міський бюджет кошти на ремонт площі, на якій планувалося встановити скульптуру, яка б стала символом, промовистою візиткою назви міста.

У Виноградові встановили пам’ятник виноробу (ФОТО)

Донедавна площа перед найстарішим у Виноградові католицьким костелом була вкрай занедбаною. Навіть пішоходи нею не користувалися – порепаний асфальт просто не давав ходити тут комфортно. У радянські части тут стояла дошка пошани, а після її демонтажу площа, цей її фрагмент, був просто більмом, що псувало архітектурний ансамбль костелу, монастиря францисканців та палацу Перені, що знаходиться на другому кінці алеї, яка починається від костелу. Тепер за сприяння мера міста Степана Бочкая старий асфальт знято, площу вимощено гранітною бруківкою. Скоро тут постануть ковані ліхтарі у старовинному стилі, виконані у кузні майстра О.Безика, та ковані лавиці. Доповнять цю всю красу білі ясени (Fraxinus Ornus) з кулястими кронами. Їх, до речі, вже куплено і підготовано до посадки.

На встановленні скульптури, яка тривала цілий день, побували обоє меценатів та заступник міського голови Виноградова Василь Ціцей. Скульптуру, яка складається із двох елементів –  власне фігури винороба та чавильного винного пресу – приїхав монтувати угорський скульптор Патрік Которман. Саме в його майстерні під Будапештом лилася бронзова фігура. У майстра великий досвід і академічна художня освіта. Випускник Будапештської художньої академії зазначив, що зазвичай не займається монтажем скульптур. Показовим є те, що коли вже після закінчення монтажу меценати запропонували доплату за встановлення і монтаж скульптури, Патрік... відмовився, мотивуючи це наступним чином: "Зазвичай я не доставляю і не встановлюю скульптури, які лив на чиєсь замовлення і автором яких я не є. Але Михайло є настільки хорошим скульптором, що я вирішив це зробити заради нього. І принципово безкоштовно. Це мій особистий вклад у цю роботу".

Після такої оцінки неможливо було не поговорити із паном Которманом і ми поставили йому кілька питань.

ДОВІДКА: Которман Патрік, скульптор. 8 років тому закінчив академію мистецтв у Будапешті. Брав участь у роботі над найбільшим пам'ятником у центрі Будапешту (при вході до академії мистецтв є 3-метрова статуя сидячої жінки, одну з чотирьох частин якої виготовив Патрік, і ще одну – його дружина, теж скульптор). Обидва брата Патріка так само скульптори, їхні роботи можна зустріти в багатьох місцях Будапешту. Здебільшого родина займаєтья каменем, у Патріка є ливарна майстерня.

 
– Наскільки, на Вашу думку, доцільний цей пам'ятник в існуючому архітектурному історичному контексті Виноградова?
 
– Цей пам'ятник, вважаю, важливий уже тому, що поставлений тут не для однієї людини, а для цілої громади міста. Для спільноти. І це, гадаю, дуже важлива річ. Я довкола ще не оглядав, які в цьому місті є пам'ятники, але знаю пам'ятники в Угорщині та й у Західній Європі і скажу, що ця скульптура чудово вписалася б в архітектурний ансамбль будь-якого європейського міста.
 
Що стосується дискусій довкола нього, то я не можу нічого сказати. Будь-які статуї чи пам'ятники збирають довкола себе різні, інколи протилежні думки та дискусії. Неможливо створити таку роботу, яка б сподобалася абсолютно усім. Це просто нереально. Але що стосується пам'ятника виноробу, то, на мою думку, він об'єднує цілу групу людей, він не присвячений комусь одному, пам'яті однієї людини. Це пам'ятник духу тих людей, які живуть у цьому місті. 
 
– На Вашу думку, сьогодні Закарпаття потребує більше пам'ятників політичним діячам чи більше туристично-привабливих об'єктів, які стануть вічними?
 
– Ну, я не можу відповісти, бо не знаю вашої ситуації, не знаю настроїв людей. Скажу, що у нас в Будапешті за останні 20 років стався вибух історичної скульптури і на сьогодні, мені здається, цього вже забагато, цих пам'ятників історичним діячам. Скульптура не про це має говорити. Звичайно, виготовлення і встановлення пам'ятників історичним постатям – це важлива частина скульптури як мистецтва, але як на мене, то воно не мало би бути настільки персоналізованим. У нас цю палицю трохи перегнули. Добре, якщо їх є 10-15, але 100-150 уже забагато. Скульптура має промовляти і про щось інше.
 
І тут є проблема, тому що якщо нинішнє покоління почне штампувати сучасних героїв, то наступне покоління продовжить це робити зі своїми сучасниками. А не це є суттю скульптури! Скульптура має мати більш довготривалий зміст, має послуговуватися національними цінностями. А якщо скульптура обслуговує тільки якийсь певний режим чи устрій, то з часом усе це мине, бо прийде наступне покоління, яке насадить своїх героїв та свій режим і про старі пам'ятники уже ніхто не піклуватиметься. І дуже важливо знайти той момент, який працюватиме для людей вічно. Цей пам'ятник виноробу – це вулична жанрова скульптура, до нього можна буде підійти, діти зможуть полазити по ньому, сфотографуватися і він не буде розділяти людей, а навпаки – об'єднає довкола себе. Має шанси стати улюбленцем громади міста. Ліві і праві політичні сили, принаймні у нас, дуже сильно розділяють людей, так само, як і пам'ятники їм. Ми не дуже раділи, коли у '80-х у нас зруйнували певні пам'ятники історичним особам, бо вони були гарні, це було мистецтво, але не виключено, що це саме робитиметься і з нинішніми пам'ятниками з історичною складовою через кілька століть.
 
Наостанок розмови меценати та влада міста уповноважила ТО "Перший цех", яке працювало над "Площею винороба" (скульптура, лавиці, ліхтарі становлять єдиний цілісний ансамбль) запросити представників ЗМІ на відкриття першого закарпатського пам'ятника виноробу у Виноградові і презентацію Площі Винороба, які відбудуться у день міста, 28 серпня о 17.00.
 
До дня міста буде закінчено всі роботи на площі Винороба, а саму скульптуру "доведено" шляхом вибіркового полірування, відновлення патини, обробкою рустованої поверхні, після чого скульптура засяє у всій своїй красі.

Олександр Попович, Мукачево.net

18 серпня 2011р.

Теги: винороб, Виноградів. Колодко

Коментарі

3195 2011-08-19 / 07:39:00
Скульптуру встановили в охоронній зоні костела францисканців, що є порушенням Законів України. У центрі Виноградова величезна незайнята площа. Став, де хочеш! Ні, треба було його вліпити перед церквою. До речі, обласна архітектурно-художня рада заборонила його встановлювати в охоронній зоні памятки історії, яка є недоторканною. Хто відповість за чергове паплюження закону?

Ember Zoltán 2011-08-18 / 10:13:00
Лишь бы не сломали....

2011-08-18 / 08:34:00
Дай Мастеру шанс, и Он сделает твою жизнь произведением искусства!

п.Тамара 2011-08-18 / 07:58:00
Судя по фотографиям, памятник будет замечательным!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини