Безпека людини — понад усе

У 2006 році в Ужгородському районі Закарпаття мали місце сім нещасних випадків виробничого характеру, у 2005 — п'ять. Щодня в Україні на підприємствах і організаціях різних форм власності травмуються 200 працівників, більше 30 з яких стають інвалідами, а п'ятеро — гинуть.

Безпека людини — понад усеСаме з метою привернення уваги суб'єктів господарювання та громадських організацій, місцевих органів виконавчої влади до проблемних питань по створенню безпечних умов праці на виробництві з 23 до 28 квітня в районі було проголошено проведення Тижня охорони праці під гаслом «Зробимо гідну працю реальністю: безпека і здоров'я на робочих місцях», та відзначення 28 квітня Всесвітнього дня охорони праці.

Довгий і скорботний літопис людських жертв на виробництві змушує знову й знову повертатися до цієї проблеми, вишукувати шляхи якщо не повного усунення її причин, то принаймні вжиття всіх можливих заходів і засобів направлених на зменшення кількості таких випадків.

Нагадаємо, що у 1996 році Міжнародна організація праці приєдналася до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визначення 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці. В Україні також стало доброю традицією проведення заходів з цієї нагоди.

Втім, щорічна акція яка стала традиційною не може обмежитися часовими рамками, бо проблема безпеки людини на виробництві є актуальною впродовж усього року. Тому одними з основних заходів, як втім і постійно, в роботі спеціалістів відділу праці та соціально-трудових відносин управління праці та соціального захисту населення Ужгородської РДА стали перевірки встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, перевірки фінансування витрат на охорону праці, передбачених колективними договорами. Пртягом 2606 року проведено 51 перевірку підприємств та організацій різних форм власності щодо дотримання ними законодавства про охорону праці. В ході перевірок складено акти обстеження де вказано на виявлені недоліки та терміни їх усунення. На виявлені порушення треба відповідно і реагувати, своєчасно виділяти кошти на потреби охорони праці. Адже профілактика, своєчасне усунення порушень, несправності механізмів - це значно простіше і економічно вигідніше, ніж витрати на лікування або відшкодування шкоди за втрачене життя, яке неможливо ні повернути, ні пояснити те, що сталося рідним потерпілого.

Основна причина порушення вимог правил безпечного виконання робіт через недоліки в навчанні, перевірці знань, відсутність належного контролю на всіх рівнях за діями підлеглих. Сформовано групу із 25 посадових осіб підприємств та організацій району, яким необхідно пройти навчання з питань охорони праці в Закарпатському учбово-курсовому комбінаті.

Сьогодні вже із впевненістю можна сказати, що виконання заходів щодо усунення порушень нормативно-правових актів з охорони праці призведе до створення безпечних і нешкідливих умов праці на підприємствах, що в кінцевому результаті збереже працівників нашого району від травм і аварій, надасть можливість усвідомити працівникам, роботодавцям та посадовим особам, що працювати можна безпечно. І саме керівники повинні створювати належні безпечні умови праці, сприяти усвідомленню кожним працівником, що дотримання вимог охорони праці є запорукою не тільки збереження здоров'я, а й вирішення економічних та соціальних проблем.

На належному рівні приділяється увага питанням охорони праці, а саме — забезпеченню працівників засобами індивідуального захисту та спецодягом, проходженню медичних оглядів, навчанню з питань охорони, керівниками наступних підприємств: ТОВ «Електро-Будсервіс» (Ю.Шпак), ТОВ «Джейбіл Сьюркіт Юкрейн Лімітед» (Ф. Костемаль), ЗАТ «Єврокар» (О.Боярин), ЗАТ «Електро» (М.Костак), Ужгородський держлісгосп (І.Костів), СП «Антал» (В.Багін), фірма «ХІПП Ужгород ГмбХ» (В.Панков).
Ірина БЕНЕДЕК, управління праці та соцзахисту населення Ужгородської РДА
03 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини