Культова постать феміністського руху США розповіла ужгородським студентам, що норми - ілюзорні

Уперше в Україні (і на пострадянському просторі) побувала Джудіт Халберстам — професор англійської мови, американських етнічних і гендерних досліджень, а також директор Центру феміністських досліджень у Південно-Каліфорнійському університеті — культова постать серед дослідників варіативності гендеру. На запрошення керівників дослідного проекту «Гендер, Сексуальність і Влада» прославлений теоретик у галузі популярної візуальної квір*-культури прочитала серію лекцій у Києві та Ужгороді.

Культова постать феміністського руху США розповіла ужгородським студентам, що норми - ілюзорні

У "нашій частині світу" професор Халберстам відома лише невеликому колу соціологів, антропологів, філософів та активістів, у сфері наукових інтересів яких — конструювання "норми" та "інакшості" в галузі статі. Ні українською, ні російською мовою ще не перекладено легендарну книжку Халберстам Female masculinity ("Жіноча маскулінність"), у якій автор обстоює ідею, що "мужність" (як набір культурних кодів та зразків поведінки) не пов'язана з біологією й не є виключно чоловічою моделлю самовираження.

Однак це далеко не єдина гучна робота американської вченої. У серпні очікується вихід її нової монографії The Queer Art of failure ("Дивне мистецтво невдачі"), анонсованої як розмірковування над тим, чому в наші дні ідея успіху пов'язується виключно з грішми, а спроба вийти за вузькі рамки будь-яких нормативів асоціюється з провалом. За твердженням Джудіт Халберстам, "критика капіталізму" в цілому — стандартна теоретична рамка, з допомогою якої в американських університетах осмислюється дійсність. У пострадянській академії, на думку професора, вона не працює: "Я не читаю українською і не можу зазирнути в навчальні плани, щоб побачити відмінності. Але все-таки я відчуваю різницю в тому, як ми говоримо. Очевидно, люди більш критично налаштовані стосовно радянського соціалізму. Ми обговорюємо політику, економіку, опозицію в дуже різних контекстах. Я добре знаю лише одну систему розуміння гендеру та сексуальності. Я не кажу, що в пострадянському контексті і європейсько-американському немає нічого спільного в розумінні гендеру. Проте сильні відмінності, так чи інакше, є".

Згідно з лекціями Халберстам, "критика капіталізму" (так звана марксистська оптика) в галузі статі дозволяє побачити, що, попри ілюзію вибору, всі гроші однак рухаються в одному напрямку. Наприклад, із революційного американського серіалу "Секс у великому місті" ми знаємо, що мешканці Манхеттена можуть вибирати ідентичність зі значно ширшого набору образів, ніж жителі, скажімо, української глибинки. Однак що означає бути геєм, феміністкою, саєнтологом, "зеленим" чи "лівим"? Не в останню чергу — споживати певні товари, які належать до тієї чи іншої соціальної групи. При цьому, як відомо, протестні символи продаються найкраще. Будь-яка, найреволюційніша ідея негайно підхоплюється глобальним ринком і перетворюється на товар. А гроші від продажу революційної ідеї, як завжди, рухаються в напрямку Волл-стріт. Очевидно, така критична модель для пострадянського суспільства ще не своєчасна, з огляду на незавершений перехідний період.

Методологічно досліджуючи сучасність, Джудіт Халберстам вдається до психоаналізу Фрейда й Лакана, ідей і теорій Мішеля Фуко та Джудіт Батлер. Свій же власний академічний проект вона називає "антидисциплінарним" і "неортодоксальним".

— На заняттях я бачу свою місію в тому, щоб пропонувати студентам ідеї, які не можуть бути запропоновані ніде в іншому місці, — ділиться Халберстам з українськими колегами — викладачами гендерної теорії. — Я намагаюся перекладати складні теоретичні моделі зрозумілою мовою, доступною широкій аудиторії. Мій проект також не є психоаналітичним. Психоаналіз корисний, щоб почати думати про людську сексуальність поза медичною класифікацією, яка оперує ідеями про "патологію" та "норму". Що мені справді подобається в теорії сексуального розвитку Фрейда, то це те, що вона припускає існування тільки збочень та патологій і не вірить у наявність будь-якої норми. Я справді вірю в те, що всі ми — збоченці, усі з відхиленнями. Норма — фантазія, яка не має з реальністю нічого спільного. Люди, які прагнуть відповідати неіснуючій нормі, лякають. За бажання "грати за правилами", за прагнення "відповідати нормі" доводиться платити. Ця відповідність передбачає насильство. Люди, котрі підтримують ідеї норми, стають своєрідною поліцією: вони заганяють у рамки себе і пильно стежать за тим, щоб інші теж не відхилялися від заведеної норми.

Наведу приклад. Сім років тому у США впіймали серійного вбивцю. У 80-х роках він катував, а потім убивав своїх жертв. Коли його знайшли, з'ясувалося, що цей житель американської околиці часто ходив округою й говорив людям, що їхні насадження нерівно підстрижені, будинки пофарбовані в неправильні кольори і взагалі їм час полагодити дах. Так працювало його мислення. Це я й маю на увазі, коли кажу, що потреба оберігати межі уявної норми породжує насилля. Люди, котрі свято вірять у норму, стають для суспільства набагато більшою проблемою, ніж так звані відхилення. Але суспільство зорієнтоване на норми. Навіть в Америці все ще діє наївна віра в норму.

— А як жити після того, як зрозумієш, що норми немає?

— Я думаю, це можливість почати дивитися на світ по-інакшому. Виходити за межі звичних форм і дивуватися. Наприклад, більшість із нас виросли в сім'ях із двома батьками. Але розлучень стає дедалі більше. Один із партнерів іде, бо партнерство не справдило його сподівань. Ми думаємо, що для дитини це — величезна травма. Ми асоціюємо руйнування моногамних зв'язків із кінцем емоційної безпеки. Але фактично моногамія не гарантує сімейної стабільності чи безпеки. Зараз дедалі більше дітей виховуються в альтернативних сім'ях, де не працює принцип "разом назавжди". Можливо, виростаючи, вони не пов'язуватимуть емоційну безпеку тільки з моногамними зв'язками, і їхні можливості створювати індивідуальну інтимність будуть ширшими. У них з'явиться вибір, адже є різні способи організовувати особисте життя. У вас вибору немає, бо все, що ви бачили, — це пари, моногамні шлюби і розлучення.

У своїх лекціях професор Халберстам не оминула й гострих питань класових відмінностей, зокрема того, чи завжди фемінізм — це колоніальний проект? Мається на увазі, що ідеї жіночої емансипації приходять із Заходу на Схід з метою зміни пануючого суспільного порядку. Але чи можуть і чи повинні всі бути щасливими однаково? Залишати це запитання риторичним чи шукати свої відповіді — має вирішувати кожен із нас самостійно. Однак Халберстам побоюється, що інтелектуальні проекти, зокрема вища освіта, дедалі більше рухаються у бік комерціалізації й не перестають бути класовим привілеєм. "Мені завжди подобалося перебувати всередині університету, — каже вона. — Я вірю в американську систему вищої освіти. Вона справді хороша. Але, на жаль, у наші дні університет переживає певну кризу. Зараз університети дедалі частіше перетворюються на бізнес-корпорації, які більше опікуються проектами, котрі виробляють прибуток, а не абстрактне мислення. Тому я починаю втрачати частину моєї віри в університет".

Проте саме завдяки університетам наукова думка рухається вперед. А такі люди, як Джудіт Халберстам, перекладаючи високі теорії доступною обивателю мовою, запрошують нас подивитися на звичне під несподіваним, інколи — парадоксальним кутом. Що, безперечно, робить життя розмаїтішим і яскравішим.

* queer (англ.) — термін для позначення всього, відмінного від гетеронормативної моделі поведінки.

14 серпня 2011р.

Теги: норма, гендер, стать

Коментарі

Вотан 2011-08-17 / 18:39:00
Liberta, Ви колись пробували порівняти тигра з персиком.
Це те ж саме, що порівнювати націоналізм з фімінізмом. Вивчайте біографію лідерів фіміністок - майже всі вони лесбіянки, а отже мають психічні відхилення. В Україні фіміністки це переважно сексуально невдоволені тітки, лесбіянки, або підлітки. Останні як тільки знаходять собі хлопця перестають фігньою маятися

Liberta 2011-08-15 / 13:40:00
А робити висновки про фемінізм на підставі статті Соланас - це все одно, що робити висновки про національно свідомих українців на підставі творів Штепи.
У сучасному фемінізмі налічується кілька десятків напрямків, від ліберальних до радикальних. Щоб скласти адекватніше уявлення про фемінізм, на додачу до Соланас варто почитати "Антологію феміністичної філософії" (К, 2006). Більшість недолугих стереотипів відпадуть самі собою.

Liberta 2011-08-15 / 13:33:00
Вотане, перед тим, як із таким апломбом щось стверджувати про гендерну теорію й фемінізм, варто ознайомитись хоча б із основами. Для початку підійде оце
http://ukraine2015.org.ua/img/library/o_t_gendera_maket.pdf
Наразі ваші коментарі написані в тому ж дусі, що й твердження про те, що українські націоналісти - це дикі горлорізи.

Вотан 2011-08-15 / 08:22:00
Насамкінець. Всі феміністки або сексуально невдоволені особи, або ж збоченки сексуальні, які свою хворобливу уяву проектують на зовнішній світ. Дуже шкода, що нормальні люди цьому піддаються

Вотан 2011-08-15 / 08:21:00
Для того щоб зрозуміти що таке фемінізм рекомендую прочитати статтю Валері Соланас "Маніфест зі знищення чоловіків". Гендер це той жеж фемінізм просто його видають за науку щоб проникнути в академічне середовище й навязати освідченим людям цю маячню

Вотан 2011-08-15 / 08:17:00
Колись К.Маркс обгрунтував, що боротьба класів є природнім процесом. В СРСР знищували усіх хто не був робітником за допомогою ГУЛАГу. розстрілів іт.д. Феміністки - обгрунтовують що природньою є боротьба статей. Якщо ми це приймемо тоді просто вимремо як біологічний вид.Фемінізм найбільш небезпечна людиноненависницька ідеологія

Пан Баклажан 2011-08-14 / 22:44:00
На щастя, ми живемо не в Середньовіччі (хоча палили людей за їхні погляди чи просто так найбільше у 16-17 столітті, в Епоху Відродження).

Тітка (чи хто там вона) цікаві речі каже. Просто не з рагульським світоглядом це розуміти та оспарювати...

Непримиренний 2011-08-14 / 21:07:00
І правда норми ілюзорні для слуг Білдербергу, в середньовіччі її б спалили

2011-08-14 / 16:46:00
Дожились, такі лесбійки йдуть наших жон уму-розуму навчати :(

kwn 2011-08-14 / 16:39:00
шо это за мужиГ приехал, о_О....

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини