На Верецькому перевалі археологи знайшли останки сімох січовиків Карпатської України (ФОТО)

На території с. Лази Воловецького району Закарпатської області (територія Верецького перевалу), що межує зі Сколівським районом Львівщини, працівники КП ЛОР “Доля” ексгумували останки сімох січовиків Карпатської України, розстріляних у березні 1939 р. польськими прикордонниками.

На Верецькому перевалі археологи знайшли останки сімох січовиків Карпатської України (ФОТО)

"Вони (тіла січовиків) були скинуті хаотично. Наявність військового взуття та залишків одягу підтверджує припущення, що це січовики Карпатської України. Їх вік – до 25 років. Нам вдалося зафіксувати на одній з черепних коробок вихідний отвір від кульового поранення. Січовика застрілили з гвинтівки", - зазначив заступник директор "Долі", археолог Ярослав Онищук.

Як розповів директор підприємства Святослав Шеремета, це вже друге місце поховання січовиків. У 2008 році пошуковці перепоховали останки десятьох карпатських січовиків. "Таких могил є багато, ми будемо далі шукати", - сказав він.

Допомагали під час експедиції "Долі" учасники молодіжного табору "Сокіл", які отаборилися поряд з археологами. В один з днів експедиції Верецький перевал відвідали керівник Львівської обласної ради Олег Панькевич та представники обласної влади Закарпаття.

До речі, перепоховати січовиків попередньо планують у День Незалежності України – згідно з військовими традиціями, на майбутньому меморіальному кладовищі, поряд з останками вояків, що знайшли три роки тому. Однак остаточне рішення щодо перепоховання ще не прийнято.

08 серпня 2011р.

Теги: Верецький, розстріляні, січовики, Карпатська Україна

Коментарі

Це я 2011-08-12 / 23:28:00
Іштван 15:42
Тут спори ідуть хто кращий, хто перший, хто другому більше шкоди накоїв. Я бачу картину за двадцять років, коли проблеми такого змісту відійдуть навіть не на другий план... Вже говорив, я вважаю себе толерантною людиною, однак мушу таке сказати: за державні гроші збільшаться кількістю ті, які вже тепер завдають незручності. А за кілька десятеліть, збільшуючись кількісно геометричною прогресією, якщо не дбати про зближення їхнього культурного рівня до нашого, тут вони нам покажуть де розкопки проводити.

Istvan 2011-08-12 / 15:42:00
2 Це я:
Ты не понимаешь? Не было кикаких венгерских племен, ни Этелкоз, ничего - это сказано его величеством, паном сорри. Тут нечего спорить. Высказано - значить это скоро будет и в Новом Заповеде. Венгры даже и не существуют вообще, и я только из другой Галактики пишу.

Це я 2011-08-12 / 15:24:00
василь 12:09
Щоб легше було уявити, потрібно подивитися на звичайну географічну карт і стане зрозумілим, що Прут, Дністер, теріторія теперішніх Пшемисля, Львова, Бухареста розташовані за Карпатською низовиною. Там, за археологічними доказами, побували угри до переходу Карпат основною групою. Etelköz, то теріторія приблизно між низовя*м Дунаю, Карпатами та Дніпром. На згаданій землі угорсько-тюркські племена жили пиблизно 300 років.
Щодо купи каміння. Купи чогось мона наробити у кукурудзі за браком необхідної споруди. Тому, що на Верецькому перевалі, підходить слово монумент, подобається то чи ні. Я лично не був прихильником його побудови, бо знав, рано чи пізно варвари почнуть на ньому знущатися. Якщо будувати, то потрібно було біля Дерцена, де можем захистити його.Монумент доречний, бо ми, угорці ще тут. А в культурній країні ніяких проблем не виникало би. Це проблема браку загальної культури - що не моє, те можна обс...ти, знищувати.
Про задуми, що символізує монумент, потрібно запитати скульптора, про законність ділянки та монумента - землевпорядну службу за місцем розташування та архітектора району, а не якихось там емберів, золтанів, хто до того не причетні.

василь 2011-08-12 / 12:09:00
Це я, 12.08.2011 11:56

щось мені важко уявити, як можна було через іти, наприклад, до Бухареста...
а в цілому з твого "дослідження" якраз і випливає - груда каміння на Верецькому перевалі - це аж ніяк не пам"ять про "віднайдення батьківщини", а саме те, що всі дискусанти(не залежно від якого табору) прекрасно розуміють - це спроба відновити тут мадярський прикордонний стовп. І "свободівці" правильно зробили, що його запалили. Хай і не згорів, але символічно!!!

Це я 2011-08-12 / 11:56:00
Те що угорські племена певний час перебуиали на території, який вони називали Etelköz, то факт.Що вони воювали з русами, дивно, але, на скільки я знаю, в історічних документах не зафіксовано. По історічним джерелам, угри сувору зиму, яка передувала переходу Карпат, перебули у містах Русі. Знайдені археологами сліди угрів біля теперішніх Пшемисля, Львова, Дністра, Прута, Бухареста.
Угорські племена разом зі союзними тюркскими, перебуваючи в Etelköz, брали участь у походах на боці різних центрально- та південно-європейських держав, князівств (Візантії, Моравії, східних франків, болгарів). Вони за ці віки неодноразово користувалися Карпатськими переходами, з яких їм були добре відомі 10 . Під час переходу основною групою угро-тюркських (кабарських) племен, яку складали переважно діти, старі, жинки, немічні, бо вояки (20-25% від загалу) на той час вже були на території теперішньої Угорщини, де вони дислокувалися між походами. Основна група, тиснена половцями, не маючи змоги користуватися т.з. південним корідором (по лінії Дунаю), яку контролювали болгари, та не маючи на то часу, 885. року перейшли Карпати, переходи яких, як вже було сказано, були добре відомі угорцям. Який вони з цих переходів вибрали, чи було вибрано кілька, в історічних джерерах я на те відповіді не знайшов. Але історіки (не лише угорські. а вся громада історіків крім,хіба що окремих українських) одностайно приймають фактом перехід Карпатами. При цьому користувалися Верецьким перевалом, якимсь іншим, а можливо кількома, не важливо для суті. Якщо думаєте, на інших теж можна пам*ятників збудувати.

Istvan 2011-08-12 / 10:51:00
Да, это точно так. Если сорри "довів" то эта истина. Он сам БОГ, или его сын.

василь 2011-08-12 / 01:51:00
Томаш, 11.08.2011 21:15
Istvan, 11.08.2011 21:09
Ember Zoltán, 11.08.2011 19:13

соррі вам всім довів, що з ваших "історичних" фантазій справді можна тільки щиро посміятися ха-ха-ха

Томаш 2011-08-11 / 21:15:00
Сорри, що ви хочете цими переконаннями, глумливістю довести? Щоб перед вами на колінах повзали просячи пощади, топанки чистили... фантазії мученика... навіть не знаю до якої "історії" вас приписати

Istvan 2011-08-11 / 21:09:00
Нету! Нет границ, мештер! Одна могила половца мы можем продать Вам за двадцять пять сечовиков! Ну, ладно, сегодня инфлация. Пусть будет 1:29. И со столетиями можем чуть поторговаться!

сорри 2011-08-11 / 19:30:00
За версією мучеників мадярської "історії" Іштвана і Ембера, кості людей на фото - це якраз і є кості сімох племен, що переходили через Верецький перевал у Паннонію. Тобто, сім скелетів - сім племен, усе сходиться. Якщо турул міг принести шаблю на поле бою, а могила одного половця ХІ століття може служити "доказом" переходу через гори цілого народу у ІХ столітті, то все інше також можливо...

Хіба є межі для угорської фантазії?.. )))

Ember Zoltán 2011-08-11 / 19:13:00
István,

+100000

Istvan 2011-08-11 / 15:03:00
Да, я говорю то же самое, если по вашему агрументов нет, то значит - даже перевала Верецкого не существует. Мы это с удовольствием признаем, только не волнуйтесь, а то санитары вокруг вас начнут волноваться...

сорри 2011-08-11 / 14:48:00
Класичний сценарій: коли немає аргументів, мученики мадярської "історії" починають сповзати на особистості. вішати ярдики і ображати опонентів.

Докази переходу угорців (?) через Верецький перевал будуть, Іштване?

Коли пред'явите на суді зі "свободівцями" документи, котрі би підтвердили законність спорудження угорського монументу на Верецькому перевалі?

Istvan 2011-08-11 / 14:22:00
Ой, извините, пан Сорри, я забыл, что с шизофрениками не стоит спорить, они ни под любыми вескими аргументами не отстают от своих идей.
Так что: вы конечно правы во всем. Напишите в в какую палатку слать иногда Вам сухой пайок.
Думаю, Вас на этом сайте никто не принимает больше всерез.

сорри 2011-08-11 / 14:10:00
Іштване, ви вже виглядаєте як мученик мадярської історії, але не робіть з себе її клоуна. Підіть просто до істориків і запитайте. чи є наведені вами "факти" фактами і чи можуть вони свідчити про факт переходу угорських (?) племен саме через Верецький перевал...

В мене таке враження, що угорців навчають історії з книжок міфів, легенд, казок і просто домислів... :(

Istvan 2011-08-11 / 13:22:00
Сорри, вы можете хоть и лопнуть,от бессилия и беспомощности. Я навел вам артефакты, подтверждающие перехода венгерских племен через перевел Верецкий. Все находки можно посмотреть в Национальном Музее в Будапеште.
Над вами уже все смеятся.

сорри 2011-08-11 / 13:08:00
Іstvan, 11.08.2011 12:42
Вблизи села Чома Береговского района найдено... (с) місце, де приземлилася літаюча тарілка, яка перенесла тисячі мадярів з половцями (які, правда, ще не знали, що вони - угорський народ :))) через Карпати. Бо реальних підтверджень переходу мадярів через Верецький перевал немає. А домисли різного роду мучеників угорської "історії" на взірець "село Чома, как и Свалява и Берегово, находится по главному пути с Верецкого перевала на Венгерскую низовину" - це національні фантазії на взірець турула. який приніс шаблю в дзьобі... :))

Іstvan 2011-08-11 / 12:42:00
Вблизи села Чома Береговского района найдено целое кладбище с эпохи прихода венгров (первые годы X-го ст.) с останками венгерских воинов и простых людей). Село Чома, как и Свалява и Берегово, находится по главному пути с Верецкого перевала на Венгерскую низовину.

Istvan 2011-08-11 / 12:24:00
Идентичные останки были найдены в окраине г. Берегово в 1900-м году. Артефакты со времен конца IX начала X ст. удостоверены, и вместе с находками (останками "Свалявского воина") выставлены в будапештском Национальном Музее.

Istvan 2011-08-11 / 12:03:00
Обелиск венгерскому воину: http://karpatinfo.net/kepgaleria/szolyvai-honfoglalas-kori-lovassir-obeliszkje

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини