В Ужгороді пройде Міжнародна фотовиставка "З молоком матері"

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, присвячена відкриттю ІІ Міжнародної фотовиставки «З молоком матері», що розпочнеться в Ужгороді 8 серпня і триватиме в рамках Міжнародного тижня підтримки грудного вигодовування.

В Ужгороді пройде Міжнародна фотовиставка "З молоком матері"

Ольга Карабіньош,  директор Центру розвитку родини "Калейдоскоп" розповіла, що вже вчетверте Ужгород долучається до проведення всесвітнього Тижня підтримки грудного вигодовування. Цього року його головна тема -- "Розкажіть мені про грудне вигодовування". Тобто акцент цьогорічної акції робиться на комунікації як головний засіб захисту, підтримки та популяризації грудного вигодовування. Йдеться про обмін інформацією на всіх рівнях: між поколіннями, секторами, статями та культурними групами. Особливу роль відводять татусям, оскільки без їх підтримки жінкам надто складно бути у цьому процесі.

Друге основне завдання Тижня окрім спілкування – розвінчування міфів про вигодовування, з якими стикаються жінки. Наприклад, один з них – "якщо довго годуєш, то важко відлучати дитину від грудей". Для спростування такої думки в Ужгороді 4 серпня спеціально проведуть майстер-клас із м'якого відлучення від грудей. Заняття проводитиме кандидат педагогічних наук, магістр соціальної роботи Манчестерського університету, автор курси "Пологи в радість" Іванна Братусь.
У п'ятницю, 5 серпня – "слінгодень". Він долатиме міф, який виник через страх жінок виглядати негарно під час вигодовування. Матусям допоможуть підібрати зручний красивий слінг, у якому зручно годувати дитину, мандрувати разом з нею і навіть працювати.

Щодо Міжнародної фотовиставки "З молоком матері", то Центр розвитку родини "Калейдоскоп" вже другий рік поспіль виступає її організатором. Цього року виставка пройде за сприяння Управління охорони здоров'я  Закарпатської ОДА та за допомоги обласної організації партії "Сильна Україна". До організаторів також долучилася Спілка дитячих та сімейних фотографів України "ІНФАНО". Головним завданням виставки є привернути увагу людей до цього важливого питання -- своєрідного спілкування мами з малюком, проявом любові й турботи, необхідною умовою для гармонійного розвитку не тільки фізичної, а й емоційної сфери дитини.

Як повідомила дитячий і сімейний фотограф Анастасія Черкіс, відкриється виставка 8 серпня о 17.30 в приміщенні фотостудії "Коцка", що за адресою вул. Перемоги, 11Б, 3 поверх. Відвідати експозицію можна буде щодня з 12.00 до 20.00 упродовж тижня. Тут буде представлено близько 40 робіт 17 фотографів з України, Росії та США.

"Ідея фотовиставки виникла у мене торік, а грудне вигодовування було важливим і особисто для мене, для моїх дітей, -- розповіла Анастасія Черкіс. -- Коли я бачила матерів, які ховаються, щоб погодувати малюка замість того, щоб спокійно сісти і зробити це, то хотіла донести до них усю красу цього процесу, який, на жаль, не пропагується сьогодні належно.  Це краса, яка дарує життя, годувати грудьми -- гарно, цікаво і корисно. Я не соромилася годувати своїх дітей і не соромлюся показати такі фотографії".

Ольга Карабіньош наголосила, що організатори Тижня акцентують увагу саме на щасливому батьківстві, а не відповідальному, як це більш поширено, оскільки лише щасливі батьки можуть бути справді відповідальними. 

Михайло Радь, головний позаштатний педіатр управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА навів медичні факти про грудне вигодовування. "Доки дитина перебуває в лоні матері, то отримує все, що потрібно для росту і розвитку. Після народження організм дитини стає автономним, але залишається беззахисним, -- каже М. Радь. -- За кілька років він повинен інтенсивно розвинутися, при цьому стикаючись з різними факторами впливу зовнішнього середовища. Тому дитина потребує належного захисту, в якому одну з найважливіших ролей відіграє харчування, воно визначає і якість майбутнього життя. Добре, що у нашому суспільстві нарешті є організації, які звертають увагу на цей важливий фактор здоров'я людства".

За словами М. Радя, переваги грудного вигодовування сьогодні очевидні для фахівців і їх навіть важко перерахувати. Дослідження свідчать, що серед людей, які виросли на грудному молоці, менше залежних від наркотиків, більше інтелектуалів і людей, що досягають життєвого успіху. Натомість розвиток цивілізації, харчової промисловості, ринку і маркетингу зіграли свою роль не на користь здоров'ю. Реклама сумішей навіть заборонена у пологових будинках, батькам радять обережно ставитися до озвученої в ній інформації.

Згідно із статистикою,торік в Закарпатській області народилося 18301 дитина, до 3 місяців на грудному вигодовуванні перебувало-- 9200 дітей, до 6 місяців -- 7800 дітей.

Ольга Русановська, кандидат медичних наук, доцент кафедри охорони материнства і дитинства факультету післядипломної освіти УжНУ розповіла, що ВООЗ рекомендує грудне вигодовування до 2-річного віку. Один із принципів успішного вигодовування – спрямовувати матерів у спеціальні групи підтримки по грудному вигодовування. Тому цього року девізом Тижня є саме спілкування на всіх рівнях. Мами, які успішно вигодовували грудьми, повинні ділитися досвідом з мамами новонароджених.

Довідка: З 1 по 7 серпня 2010 року Всесвітній альянс дій на підтримку грудного вигодовування (WABA) та інші активісти руху на захист грудного вигодовування в більш ніж 170 країнах світу святкують Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування.
Всесвітня акція "Тиждень підтримки грудного вигодовування" була задумана як один із стратегічних методів популяризації і підтримки природного вигодовування дітей, для відновлення в умовах нашої сучасності забутої традиції – годування діток грудьми.

04 серпня 2011р.

Теги: фотовиставка, З молоком матері, грудне вигодовування

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини