Із щоденника Сергія Федаки. Прапор

І чого у нас все не так, як у людей? У багатьох країнах, причому далеко не найзаможніших, державний прапор об’єднує громадян, є певним пунктом примирення. У Туреччині чи Єгипті державний прапор встановлюється там, де людям добре, де вони переживають позитивні емоції – на пляжах, інших місцях відпочинку, біля історичних пам’яток, природних перлин тощо. Американці тулять його взагалі де завгодно. У нас же – майже виключно на офіційних установах, тільки на свята – трохи ширше. Та й то цього року намітилась була тенденція підмінити державний прапор червоним, що вже взагалі нікуди не лізе. Двадцять років звикали до одного, тепер – задній хід. Але напередодні останнього Дня Перемоги парламент з подачі комуністів таки прийняв законопроект, який передбачав використання червоного прапора нарівні з державним.

Із щоденника Сергія Федаки. Прапор

У частині областей таке рішення викликало категоричне неприйняття, бо під червоним прапором чинилися чергові арешти, розстріли, виселення, конфіскації майна, під цим прапором засуджували борців за національну ідею тощо. Більш того, використання цього прапора  9 травня у Львові привело до масштабної бійки. Закарпаття загалом поставилося до такої колізії байдуже, але гарячі галичани не стерпіли. Більш того, на 22 червня було обіцяно повторення вуличних заворушень. Все це стримувало Президента від  того, щоб підписати відповідний закон.

Проте 21 травня В. Янукович все-таки завізував його. Чи то він вирішив зберегти комуністів з їхнім 21 голосом у складі парламентської коаліції, чи то був черговий крок на зближення з Росією, де червоний прапор широко використовується, чи були ще якісь причини – зараз можна тільки здогадуватися.  Натомість 24 травня лідер Української Народної партії Юрій Костенко звернувся до Конституційного Суду з вимогою скасувати відповідний закон. Паралельно по всій Україні було розгорнуто акції "Рідний прапор нас єднає". Аргументація була непробивною: закон фактично прирівняв червоний прапор до державних символів, а таке питання не може регулюватися  звичайним законом, а тільки змінами до чинної Конституції, потребує значно складнішої процедури проходження через парламент.

Хоча щось заперечити тут було дуже тяжко, суд довго зволікав із розглядом справи по суті і тільки за кілька днів до 22 червня визнав використання червоного прапора нарівні з державним неконституційною дією. Червоний прапор не заборонено. Хто шанує його, може використовувати і далі, але вже виключно у приватному порядку, а не в офіційному. Таким чином, мети, яку переслідував Ю.Костенко, звертаючись до суду, було досягнуто. Правда, в експертному середовищі зразу поширилася  дещо інша думка: рішення суду, який зараз очолює донецький юрист і де Президент має стійку більшість, було своєрідною помстою комуністам, які напередодні не дали жодного голосу за пенсійну реформу у першому читанні.

Гіпотеза доволі переконлива, але В. Янукович, приймаючи кількох журналістів у своїй Межигірській резиденції, не підтвердив її. Мовляв, то була власна ініціатива самого голови суду, який виходив виключно із букви Конституції. Вона дає вичерпний перелік державних символів (герб, прапор, гімн) і ніщо інше не може більше бути прирівняне до них. Сам Президент зустрів таке рішення з певним сумом, бо признався, що поважає червоний прапор, під яким минула значна частина його життя. Але він мусив підкоритися офіційним тлумачам Конституції, гарантом котрої він і виступає.

Тяжко, звісно, сказати, котра з двох версій є ближчою до істини, але Президент фактично підтвердив, що ключову роль у прийнятті відповідного рішення відіграв  Ю. Костенко, ставши автором офіційного подання до суду, без якого нічого не відбулося би. Отже, навіть в нинішній, здавалося би, патовій політичній ситуації, можна  щось чинити, якщо тільки не сидіти склавши руки, як робить багато інших партій. До того ж цілком завершеною справу поки не можна вважати. Зараз у парламент повторно внесено доопрацьований законопроект "Про державний прапор України".

Вже у вересні  Верховна Рада має нагоду виконати пункт 4 відомого рішення Конституційного Суду, де запропоновано законодавчо встановити порядок використання державних символів. У законопроекті, зокрема, чітко підкреслюється, що нарівні з державним прапором  не можуть використовуватися ніякі інші.

Сергій Федака, "НЕДІЛЯ"

23 липня 2011р.

Теги: прапор, Костенко, символ

Коментарі

Василь 2011-08-09 / 22:08:00
нічого робити цьому Федаці,
коментарі напевно пише про себе сам, а на наступних виборах знову буде голоси для Ратушняка збирати!!!

До Руснака 2011-07-26 / 14:39:00
Та хоч і за те, що бореться з червоними катами, прапорами та іншими україноненависниками, що мочають цю бідну державу і її народ.

Руснак 2011-07-24 / 15:17:00
Вікторе, а ци не гудно было бы знати, що ош такого ув1н 1зробив у Верховнуй Рад1, та й 1ще за так1 велик1 грош1? Напиши, аж знаєш.

Вітя 2011-07-23 / 23:49:00
василь, 23.07.2011 19:48
Порядний Костенко чоловік. Дуже багато зробив будучи у ВР. Просто не розкручений. І міністром екології відмінним був. Мало таких дуже мало

василь 2011-07-23 / 19:48:00
костенко вже давно працює на януковича і янек просто використав костенка для реалізації своїх планів. а унп - це маргінали і продажні шкури

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини