Угорські прикордонники демонструють упередженість до України та Польщі?

Угорські прикордонники не пускають у свою країну громадян, якщо вони не надають документів про мету поїздки... Посол України назвав дії прикордонної поліції Угорщини «парадоксальними»...

Угорські прикордонники демонструють упередженість до України та Польщі?

Недавно ми з друзями організували собі туристичну поїздку в Угорщину. Проте на кордоні нас очікував неприємний сюрприз... У мене була польська мультивіза, з якою я кілька разів відвідала Польщу, Іспанію, Чехію, Німеччину, при цьому, хочу наголосити, жодного разу не мала проблем при перетині кордону. Ніколи в мене не вимагали документального підтвердження, куди я їду й навіщо.

Проте угорські прикордонники затребували в нас довідку про бронювання готелю (на щастя, вона в нас була), і, затримавши нас без жодних пояснень на кілька годин, пішли з'ясовувати по телефону – чи справді нас чекають у названому нами готелі.

Коли ми повернулися в Київ, то дізналися, що таких, як ми, багато. Наприклад, моя подруга Тетяна, яка працює в Києві в міжнародній тютюновій компанії, об'їздила всю Європу по кілька разів. Нещодавно з друзями їхала автомобілем у Чехію через Угорщину, у неї теж була польська віза, у її друзів – чеська, німецька і бельгійська. Проте документального підтвердження про мету поїздки стали вимагати тільки від неї. Угорські прикордонники, як відомо, іноземними мовами не володіють, українською, звісно, теж. Урешті, після тривалого з'ясовування відносин угорська прикордонниця запитала ламаною російською: "У теб'я большіє сумкі?". - "Ні", – відповіла Таня. - "Тагда бері сумки в руки і іді назад".

Це було відверте хамство...

Моїй подрузі з її друзями не залишалося нічого іншого, як поїхати через інший пропускний пункт (словацький).

Ми звернулися по роз'яснення в Посольство Угорської Республіки в Україні. Але нам не відповіли. Ми написали офіційний запит до пана посла Міхаля Баєра, телефонували безліч разів, проте ні він, ні жоден консул не захотіли пояснювати. Мовляв, їм нічого не відомо, і порадили шукати відповіді деінде.

Ми також звернулися в Посольство Польщі з запитанням, чому, на їхню думку, угорці демонструють упередженість до їхніх віз, але й там конкретної відповіді поки що не отримали. Новий посол Польщі Генрик Літвін пообіцяв УНІАН вивчити ситуацію.

Дипломати кажуть, що отримання візи ще не означає стовідсоткової гарантії допуску в країну. З цим можна погодитися, але коли йдеться про вибірковий підхід до шенгенських віз, то очевидно, що за цим щось стоїть...

У представництві Єврокомісії в Україні теж нічого пояснити не змогли, мовляв, їм не відомо, аби виходили якісь спеціальні постанови з цього приводу. Ще там сказали, що коли одна країна ставиться з упередженням до віз іншої країни Шен гену – це означає порушення умов угоди про шенгенську зону.

В українському посольстві в Угорщині нам дали більш конкретну й зрозумілу відповідь.

Надзвичайний і Повноважний посол України в Угорської Республіки Юрій Мушка дії прикордонної поліції Угорщини, яка вимагає, окрім шенгенської візи, підтвердження мети поїздки, назвав "парадоксальними".

"Вказані заходи, - зазначив він, - застосовуються органами угорської прикордонної поліції з початку березня 2011 року в основному щодо громадян України, які в'їжджають на територію Угорщини на підставі шенгенських віз, виданих консульськими установами інших шенгенських країн, зокрема Польщі. Як керівництво Консульського управління МЗС УР, так і угорської поліції стверджують, що згадані заходи вживаються угорськими органами прикордонної поліції в рамках положень шенгенського кодексу про контроль кордонів (Постанова №562/2006 ЕК), зокрема згідно з вимогами положень статті 5, де однією з умов в'їзду громадян третіх країн на територію країни Шенгену, поряд з наявністю шенгенської візи – має бути підтвердження мети поїздки та умов перебування в країні слідування. Парадоксальність дій угорської сторони полягає в тому, що як показує моніторинг ситуації на кордоні, від власників угорських шенгенських віз жодних підтверджуючих документів угорські прикордонники не запитують, незважаючи на те, що Шенгенський кодекс кордонів не розрізняє візи за країнами видачі".

За словами пана посла, українське посольство, разом з Генконсульством України в Ніредьгазі вживають заходів "консульського реагування з метою недопущення порушення прав громадян України – власників шенгенських віз на безперешкодне пересування в межах шенгенського простору".

Як повідомив посол, зокрема, у рамках заходів консульського реагування протягом уже кількох місяців цього року посольство провело низку зустрічей як з вищим керівництвом держави, так і з керівництвом Вседержавного управління поліції, Міністерства внутрішніх справ і МЗС Угорщини. Ця проблематика порушується також під час двосторонніх українсько-угорських політичних консультацій і переговорів та консультацій консульських служб двох країн.

Проте, що послужило причиною такої вибірковості в угорців, пан Мушка теж сказати не зміг.

Та, схоже, наразі переговори проходять безуспішно, бо ситуація поки що не змінилася, радше навпаки – нам відомо, що органам угорської прикордонної поліції надійшло негласне розпорядження взагалі не пропускати без оригнільних підтверджень українців з шенгеном, виданим поляками.

Отже, виходить, якщо я отримую шенгенську мультивізу, то не можу реалізувати, наприклад, свого бажання з'їздити в Будапешт у магазин. Де ж я візьму підтверджуючі документи?

Дивно поводяться угорці... Адже будь-яка особа, перетинаючи кордон залишає там гроші, особливо якщо вона їде відпочивати.

Мотивація дій угорської влади залишається незрозумілою. Чи так вона демонструє своє ставлення до України? Чи, може, до Польщі?

Сподіваємося врешті почути від Посольства Угорщини якусь задовільну відповідь.

Ксеня Лесів, УНІАН

21 липня 2011р.

Теги: прикордонники, угорці

Коментарі

местный 2011-07-22 / 07:40:00
На самом деле нельзя не согласиться с Мітьо ("Треба быти нациюв людей а не казна-чим... Не з мадярських таможників треба начинати а із себе. сімї. родини. будинку. мікрорайону. міста. області і держави").

да. чтобы тебя уважали, нужно, чтобы вначале ты уважал сам себя.

Istvan 2011-07-21 / 21:50:00
А когда украинский ГАИ-шник перестает форинтов по 200-500 попрошайничать от автомобилистов Венгрии на 200 м. от границы?

Мітьо 2011-07-21 / 20:48:00
Честована чилядь. Я нікулько невиправдовую мадярів І навіть історія їх невиправдовує.
Але що за базар. Треба быти нациюв людей а не казна-чим.
По-мойому ні у поляку ні у мадяру не кажучи вже про французів чи німців не виникає проблем із перетином кордонів.
Я. а думаю багато із Вас мають знайомих що возять до Угорщини чи за кордон взагалі сигарети. бензин. нелегально там працюють. і т.д. і т.п.
А ще ми є постачальниками проституток. кілерів. аферистів і т.д. і т.п. і аж ніяк не передових технологій та ідей.
А ще наші ГАІ набагато гірше відносяться до простих мадярських. та й нелише мадярських громадян.
А ще наші найліпші люди - обранці і влада - похваліться ко у нас мер. губернатор і президент хоча би. Та ще много чого. От і маєме. Не з мадярських таможників треба начинати а із себе. сімї. родини. будинку. мікрорайону. міста. області і держави.
А тогди вони - циганота погана - без історії та роду-племені будуть за кілометер шапку знимати.
А чим ми зараз можемо їх за пояс засунути.
Може системою влади. або правоохоронною або медичною або підкажіть.... Отож бо. І не ловіться на усякі совдеповські крючки. як нас неодноразово імняли СХІД-ЗАХІД. НАТО- і. т.д.

Олег Диба 2011-07-21 / 19:49:00
Прошу вибачення за офтоп: Андрію, ти, взагалі, ще ужгородець, чи вже ні?.. По-моєму, ти більше по закордонах, аніж на Закарпатті...))))

Andriy Lyubka 2011-07-21 / 19:44:00
у мене два тижні тому була аналогічна ситуація. не хотіли пускати в Угорщину з польською мультивізою, хоча мій літак в Італію був з аеропорту в Будапешті і квитки я мав. тримали дві години, надіслали запит в авіакомпанію(((((
Така от Європа з нами сусідить))))))

Istvan 2011-07-21 / 19:00:00
А мои знакомые - целая семья - украинцы - недавно ездила в Венгрию свободно по польским визам.

2011-07-21 / 18:40:00
Іштвану -- Брехня! Тільки недавно їздив у Словаччину по угорській візі

Istvan 2011-07-21 / 18:03:00
В Словакию и в Польшу уже давно не пускают украинцев с венгерскими "шенген-визами".

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини