У школі села Середнє діє сільський музей

У 2007 році в Середнянській школі під керівництвом заступника директора з виховної роботи Елли Юріївни Галушки було створено кімнату народознавства.

У школі села Середнє діє сільський музей

Учні переконалися, щоб по-справжньому пізнати свій рідний край, необхідно вивчати його історію, мову, культуру І не тільки культуру, що створена талановитими архітекторами, художниками, музикантами, акторами, письменниками, вченими, але й ту, що впродовж багатьох століть творилася і плекалася в народному середовищі, передавалася від покоління до покоління, безперервно розвивалася і водночас зберігала певні стійкі свої риси, які утверджувалися, поширювалися, тобто ставали традиційними.

У кімнаті народознавства розміщені експонати, які розповідають про основні галузі господарства і заняття населення селища Середнє. Багато часу було витрачено на систематизацію зібраного матеріалу, створення тематичної структури експозицій. Щоб дізнатися про історію, призначення окремих предметів, учням доводилось спілкуватися з багатьма людьми. Таким чином, здійснювалася і пошукова робота, в ході якої діти довідалися і про долю інших людей, які були господарями речей, що потрапили до музею.

Кімната народознавства була розташована у  спеціально обладнаному приміщенні. Важко було розмістити всі експонати на невеликій площі і при тому дотриматися внутрішнього планування українського житла, традиції якого сягають глибокої давнини. Дбали й про те, щоб всі експонати було добре видно і щоб вони прикрашали кімнату. Звичайно, кількість експонатів щоразу збільшувалась, і з часом кімнатка стала тісною. У 2008 році було виділено більш просторе приміщення. Кімната народознавства через рік перетворилася на музей.

Завдяки пошуковій та науково-дослідницькій роботі учнів фонди шкільного музею постійно поповнювалися новими матеріалами. У приміщенні музею був проведений ремонт. Всі експонати естетично оформлені та реставровані, систематично проводяться виставки, приурочені датам державних і народних свят, виховні години, родинні свята, екскурсії, уроки пам'яті, зустрічі з відомими земляками-старожилами. У музеї ведеться книга обліку відвідувачів, екскурсій, масових виховних заходів, є книга відгуків.

Для здійснення постійного зв'язку учнів школи з музеєм створено актив, до якого входять Мирослава Сливка, Ганна Граб, Наталія Кухта, Йозефіна Король, Яна Крецула. Школярі навчилися проводити екскурсії. Організатори з позакласної  роботи проводили навчальні заняття, під час яких вчили учнів розповідати про побут, одяг, знаряддя праці, а також знайомили з історією нашого селища. Цього року екскурсоводи музею Мирослава Сливка та Ганна Граб стали лауреатами першого обласного конкурсуекскурсоводів музеїв при навчальних закладах.

Вісті Ужгородщини

17 липня 2011р.

Теги: Середнє, музей

Коментарі

Пан Баклажан 2011-07-17 / 22:15:00
Діти молодці. Чого не скажеш про владу села, яке за кількістю населення перевищує чимало європейських міст. А як ставиться до своєї гордості - руїн замку? До них підійти нормально не можна. Їх і не видно вже з дороги, раніше хоч величезний прапор за орієнтир був, та й того нема.

Не кажучи вже про музей у селі, яке має всі козири стати туристично розкрученим - знамениті винниці, руїни "тамплієрів", старовинний млин, словацька громада...

Якщо не покладатись на владу, то слід громаді - отим же учням, їхнім батькам, кільком вчителям тощо створювати місцеву громадську організацію, шукати гранти на місцевий розвиток, влаштовувати волонтерські акції - як це роблять в селах Угорщини, Словаччини, Польщі...

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини