Сергій Федака: "На Закарпатті відбувається профанація фестивальної справи"

Минулого року на Закарпатті відбулося 304 різноманітні фестивалі. Це жах і страхіття. Більшої профанації фестивальної справи, ніж у нас, мало де відбувається.

Сергій Федака: "На Закарпатті відбувається профанація фестивальної справи"

Типовий наш фестиваль – це гумовий шашлик із підозрілого м'яса і розігріте на палючому сонці пиво такого ж загадкового походження. І купа знудженого люду, який знемагає від спеки і постійно перепитує себе, нащо він тут, але при тому шкірить зуби та з останніх сил переконує знайомих, як тут гарно. Коротше, плаття голого короля...Із позитивної місцевої специфіки хіба зрідка буває намет-другий домашнього вина, чи меду, чи бринзи. А так – сумно аж за край. Пояснити, нащо взагалі проводять цю сірятину, неможливо.  Вона абсолютно збиткова для організаторів матеріально, а про зіпсутий навіки імідж і поготів мовчимо. Але ж має бути все як у людей. Тобто якщо один баран стрибає у прірву, то  і всі інші сторч головою за ним. Не дивно, що з кожним роком приїжджих на таку нудьгу стає усе менше. Цього року їх практично немає. З одного боку, криза, яка по всій Україні вже закінчується, на Закарпатті  все ще триває і поки виходу з неї не видно. А по-друге, подібні горе-фестивалі самі поглиблюють кризу у туристичній сфері і остаточно добивають її.

Як слушно зауважив, головний закарпатський туристознавець Федір Шандор, не всі фестивалі однаково корисні для вашого здоров'я. Реальних фестивалів, на яких можна провести час з користю, у нас від сили десятки півтора-два – десь по одному на кожний район.

Читайте також:

Закарпатська обласна влада фінансуватиме по 1 фестивалю кожного району

Сергій Федака, Неділя

16 липня 2011р.

Теги: фестиваль, турист, Шандор

Коментарі

Ірмуш 2011-07-27 / 19:53:00
Нас губить совкова гігантоманія. "Селиську співанку", наприклад, хотять зробити масштабнішою, а для чого? Хай ці заходи проходять як дні села чи святі урожаю, як це роблять в нормальних країнах, а туристи підтягнуться. Цінується лише автентичний продукт - місцеві страви, а не шашлик, свої вікові свята, а не всякі там купали й масляні, яких тут ніколи не було.
P.S. Шандор, безперечно, позитивна фігура. Правда, останнім часом помічений уу процесі агресивного розростання всяких пам'ятників авторства "ведмежого скульптора". Тут теж потрібна розумна межа.

марічка 2011-07-18 / 17:02:00
ФЕДІР ШАНДАР- людина Закарпаття.!!!

Карл Смутко 2011-07-18 / 15:04:00
2Перечинець, 18.07.2011 13:22

На шару кушає водку різне начальство, та потрібні тому начальству люди, а ми, прості громадяни країни, як ви написали - протухлий салат, недопечену картоплю й 87 грам горілки за 150 грн)

Перечинець 2011-07-18 / 13:22:00
Коли Карл Смутко описує п"янку на шару, то зразу зрозуміло що у Воєводині він не був. Там на шару нічого не давали, за протухлий салат, недопечену картоплю й 87 грам горілки треба було платиити 150 грн.

Карл Смутко 2011-07-18 / 09:27:00
Без переходу на особистості - фестивалів у нас немає! Все те, чому ми даємо гучну назву фестиваль, насправді звичайнісінька п"янка. Причому я би не виділяв з цієї "п"янки" ані один захід. Хтось із вас буває регулярно на фестивалях? Практично завжди одні й ті самі люди продають вино, мед, сувеніри. Одні й ті самі колективи на сцені і саме смішне - одні й ті самі відвідувачі) Йдеш і з усіма вітаєшся, як у себе вдома. Мені як фотографу нема змісту їздити на всі, щоб надати замовнику матеріал, спокійно можна давати фотографії з інших фестивалів, тільки серйозні специ помітять підставу) Вже хтось писав тут, що насправді ці п"янки збирає місцеве правління, щоб понтанутися один перед одним хто краще пригостить на шару. Ми, звичайні відвідувачі і туристи їм глибоко до одного місця) Причому приклавши мало більше зусиль і фантазії, можна організувати 1-2 насправді грандіозних фестивалі, що прославили би наш край, але схоже нікому цього не треба.

кривка іван 2011-07-18 / 09:22:00
Юра правий. повинна бути реєстрація, адже коменти пишуть одні і тіж люди.
Дана стаття Федаки, про фестивалі. А брудом обливають Шандора. Навіть у тегах його призвіще записано.
Шандор, один з тих хто робить свою роботу, і критикують його за це. Все вірно, конструктивна критика потрібна, коли ми чуємо про проблеми, то робимо краще.
Інша річ, коли люди від злості і заздрощів просто сикають кипятком, і паскудять тих хто живе життям, радіє кожному дню.

Олег, щодо форуму, Вам нічого не заважає усі коменти перевести прямо на форум. Адже, коменти з фейсбуку ви вже відкрили, і це круто.
Перевівши все у форум, ви отримаєте якість.
інша річ, що завжди анонімно легше висловитись і сказати про когось погано, ніж в очі, навіть нехай через коменти чи форум.

Журналіст 2011-07-17 / 22:54:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Перехід на особистості можливий тільки під власними іменем-прізвищем. Адмін

Олег Диба 2011-07-17 / 22:47:00
Пора, Юра, пора...

Для нас кількість коментарів ніколи не була самоціллю, швидше - якість. Тому, аби скерувати "дурну силу" в конструктивне русло, потратилися на відкриття форуму. Але тролям треба бути на виду. Тому ти просто не можеш собі уявити, скільки паскудно-анонімних коментарів, відповідно до "Правил коментування", доводиться видаляти щодня. І ця модераторська робота забирає бангато часу.

Але все має відбутися тоді, коли має відбутися. Зараз готується зміна інтерфейсу ресурсу. Тому, кому зовсім важко, потерпіть ще трохи, і все буде добре. Як мінімум, обіцяю коментування виключно за реєстрацією в блогах. В звичайних матеріалах варто, може. залишити коментування і без реєстрації для непостійних відвідувачів. Але це ще не остаточне рішення. Будемо "маневрувати", аби, зрештою, обрати оптимальний варіант...)))

Юрій Лівак 2011-07-17 / 21:42:00
Олеже, тобі не здається, що час вводити реєстрацію на сайті і забороняти анонімне коментування?
Тобі, звісно видніше, а як на мене, то краще менше коментів, ніж перепалка між інет-троллями в матеріаліх на кшталт даного, чи дописів щодо Конар, чи русинської тематики...
По різному можна ставитися й до Шандора. Тим не менше, працює він чимало, а тут його обливають лайном придурки, які, швидше за все, в житті не зробили взагалі нічого корисного.

2011-07-17 / 21:02:00
аспіранту.
Селиська Співанка зажди товаришувала і товаришує з Шандором.

Андрей 2011-07-17 / 18:03:00
2 Аспірант:
Ороса не кивайте! Він же в ВАКу (випивав) засідав. І лише завдяки зусиллям таких як ви "несправжніх" науковців не спромігся отримати навіть кандидатського ступеня. А "за професорів" йому дає право розмірковувати ідеологічно вірна позиція (ну як раніше була така каста - парторги, ні освіти, ні досвіду, ні досягнень, але зате "дєлу партії прєдан").

Адвокат 2011-07-17 / 14:25:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Перехід на особистості можливий тільки під власними іменем/прізвищем. Адмін

Аспірант - Оросу 2011-07-17 / 13:09:00
Саме з того часу як такі як Федака стали професорами, наша наукова еліта стала деградувати. Назвіть тему наукової праці цих, так званних професорів, яка би хоч заслуговувала на увагу молодшого наукового складу, неговорячи вже щоб стала поворотною в розвитку якогось напрямку в науці. Менше звізди Ярославе а назви тему. Я встиг прочитати комент сексопатолога, нічого там такого щоб порушувало правила не було, просто хтось правди боїться. Всі вже добре знаютть якої орієнтації Качур, але вони всі разом включаючи й Шандора повинні зрозуміти одне, ніколи фестиваль не стане справді народним, якщо на нього будуть той же народ звозити. Я вперше побував на Селиські Співанці, стільки людей як там не буває й на фестивалі вина в Мукачеві і все без піару Шандора.

ярослав орос 2011-07-17 / 12:09:00
сергій федака один з небагатьох у краї, хто має власну думку й володіє перспективою...
так тримати, пане професоре...

олег 2011-07-17 / 09:58:00
Сексопатологу, то ж як тобі треба ненавидіти Шандора, щоб такі гадості писати. У Воєводині зібрались ті, кому там подобається. навіщо ти приїхав - не знаю.
Ти сам там випиваючи четверту по 50 радів, що тобі налили нашару.

Сексопатолог 2011-07-17 / 09:16:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Іван 2011-07-17 / 06:39:00
Я хочу підтримати Шандора Федора тому, що проведення фестивалів це чудова реклама туристичного Закарпаття, кому не подобається може не ходити на ці фести

Орися 2011-07-17 / 00:56:00
Федака правиф відносно скучності наших фестивалів. На Рахівщині всі(майже всі) вони як близнюки. Це міні радянський День Бика

Алексей 2011-07-16 / 18:05:00
Анонимам - если у вас есть претензии к Шандору, то подпишитесь. Что бы он мог вам ответить, но он не читает ваши гнилые мысли.
И еще, у кого есть претензии и обвинения в адрес Федора, называя его работу и использование служебного положения - коррупция, подавайте на него жалобу.
Но как вы докажете? он никогда не говорит УжГУ, он говорит кафедра туризма.
Но если вы думаете, что ему кафедра дала знания и инструменты - вы ошибаетесь.
Ему нужно выразить благодарность, за его вклад в развитие туризма.
Туризм, это индустрия которая состоит из сотен предприятий, которые зарабатывают деньги на туристах - которые приезжают в наш край.
Сегодня в Закарпатье есть 9 кафедр туризма в Ужгороде и Мукачево. Но почему слышно его.
Почему предприятия отельного-ресторанного бизнесса не поддерживают Шандора и его команду, только один Саша Доктор всегда готов подставить плечо.
Вы поймите, его вклад в развитие туризма Закарпатья оценить нельзя, потому что та сотня коментариев и интервю в медипространстве Украины за год прочитает несколько милионов человек. и кто и них приехал - выяснить не реально.
Но Федор класный, молодой, энергичный, динамичный генератор движения в сторону прогресса, а не регресса.
И еще, предложите свой рецепт, а главное работайте над результатами.
А не занимайтесь демагогией.
Федака прав, в своих умозаключениях, нам надоели эти шашлычные фестивали, но мы должны понять - мы в периоде трансформации и формирования новых продуктов.
Нашей стране всего то 20 лет, а Шандор на рынке всего 8 лет. Но его инициативы живут, в отличии от многих одногодок.
успехов Вам

2011-07-16 / 17:15:00
А до чого тут взятки? Хоче заробляти - хай заробляє. Але тоді хай "заробляє" на загальних умовах, а не використовуючи службовий стан за принципом - фахівці кафедри туризму визначань де добрий фест а де не добрий, куди йти а куди не йти, кому допогти а кого покритикувати. Тут або заробітки, або посада. Це і є з площини хабарництва, тільки не явного не купюрами а використанням посади

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини