На Закарпатті вперше в Україні створили виїзну службу паліативної допомоги

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стала «Розвиток паліативної допомоги в регіоні, створення виїзної служби паліативної допомоги». Ще у грудні 2009 року у Виноградові на базі районної лікарні відкрили госпісну палату на 4 ліжка. З того часу стаціонарну паліативну допомогу отримало 65 закарпатців.

На Закарпатті вперше в Україні створили виїзну службу паліативної допомоги

Про це розповів Володимир Шевчук, голова правління благодійної організаціії "Спільне об'єднання соціуму". З 1 червня цього року на Виноградівщині створено виїзну службу паліативної допомоги, оскільки за словами Володимира Шевчука, чимало закарпатців, які мають невиліковні недуги, бажають останні прожити серед сім'ї у власній оселі. За місяць служба здійснила 37 медсестринських виїздів, 13- лікарських та 3 виїзди за участі духівників.

Закарпаття стало першим, де підтримати проект виїзної паліативної служби зголосилися і благодійні фонди, і влада, і громадські організації. Леся Брацюнь, виконавчий директор Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги зазначила, що в Україні 80-85% людей з обмеженим прогнозом життя бажають завершити свій життєвий шлях удома. "Тому важливо надати їм об'єм соціальної, юридичної, духовної допомоги. Важливо допомогти їм примиритися з ситуацією, з близькими. Біль страшніша за смерть, --каже Леся Брацюнь.-- Закарпаття є прикладом, де вже за два ми можемо створити якісну виїзну службу". Команда, що працює, на виїзді складається з 6-ти осіб. Такий напрямок медико-соціальної допомоги активно підтримала церква. 

Тетяна Міцьо, заступник начальника управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА підкреслила, що закарпатцям завжди було притаманне милосердя, людське ставелння. Управління охорони здоров'я області з великим ентузіазмом підтримало ідею запровадження такої служби. "Маємо низку наказів, працює позаштатний спеціаліст з паліативної допомоги, зібрана необхідна нормативна база,-- розповіла Тетяна Міцьо.—Згідно з рекомендацією Мінохорони здоров'я приблизна потреба Закарпаття --210 госпісних ліжок. На сьогодні близько 60% невиліковних хворих –це соматичні захворювання, 85-90% онкологія".

За словами Тетяни Міцьо, оскільки система охорони здоров'я наразі проходить реформування, можливості для відкриття відділень та встановлення ліжок для госпісних хворих є, незважаючи на те, що поки що у бюджеті немає окремої статті на витрати по паліативній допомозі. 

Іванна Сабо, голова Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, розповіла що в Україні діють госпіси у Запоріжській та Житомирській областях. "У 1993 році у селі Ракошино на Закарпатті запрацювала лікарня на 20 ліжок від Червоного хреста, присутня паліативна опіка, з 19 пацієнтаів—9 повністю лежачих. Це люди, які не мають рідні чи соціально одинокі,-- каже Іванна Сабо.—М плануємо офіційно переоформити лікарню як таку, що надає паліативну допомогу. За словами Іванни Сабо Червоний Хрест має і патронажна службу медсестер, збирає волонтерів. Щоправда, волонтерський рух на Закарпатті потребує активізації. . Приходять люди, що потребують догляду за хворим, чи просять підшукати доглядальницю.

На жаль, в Україні проблеми літніх та невиліковно хворих залишаються зазвичай поза зоною уваги держави і суспільства: досить часто вони залишаються сам на сам зі своїм болем, хворобами, самотністю. У той же час світова спільнота враховує тенденції постаріння населення, ВООЗ ще в 1982 році офіційно ввела у обіг поняття паліативної допомоги як системи медичних, соціальних, психологічних заходів, покликаних забезпечити максимально досяжну якість життя пацієнтів із невиліковними хворобами,  також  членів їхніх родин.

В Україні такий напрямок, що знаходиться на межі власне медицини та соціального захисту, почав розвиватися кілька років тому. Спочатку це були окремі проекти хоспісів, відкриті за сприяння різних благочинних установ. У 2008 році  в Міністерстві охорони здоров'я  України, яке очолював на той час Василь Князевич, була створена Рада паліативної та хоспісної допомоги та розроблена галузева програма розвитку цієї сфери.

13 липня 2011р.

Теги: поліативна допомога, госпіс, Червоний Хрест

Коментарі

Артём 2011-08-10 / 13:06:00
Добрый день.Я доктор районной больницы в Днепропетровской области. Очень бы хотелось узнать от вас как нам на базе хирурического отделения открыть палату паллиативной помощии, что для этого нужно? Заранее благодарен.

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини