М’яч, що зійшов із-за Карпат. З історії закарпатського футболу

Самобутня закарпатська школа давно й регулярно постачає кадри для всієї футбольної України. Уродженці цієї благословенної землі вписали не одну славну сторінку в історію київського «Динамо», інших клубів і збірних команд. Наразі футбол на Закарпатті переживає черговий підйом. Збільшилася кількість учасників регіональних змагань, першість області проводиться у двох лігах. Серед лідерів першої національної ліги − ФК «Закарпаття», візитний колектив краю.

М’яч, що зійшов із-за Карпат. З історії закарпатського футболу

Медрецький зазирнув у майбутнє

Зародження футболу на Закарпатті пов'язують із постаттю Іштвана Медрецького, учителя гімнастики Ужгородської гімназії. 1 вересня 1893 року в Будапешті він узяв участь у семінарі, де показували нову гру − футбол, знайомили з її основними правилами. Повернувшись із угорської столиці з кількома м'ячами, Медрецький разом із колегами Ференцем Шюргером, Іштваном Лаудоном і Матяшем Ролейзеком розробили та втілили програму вивчення азів гри. У тому ж році на вулиці Вербовій (зараз Анкудінова) з'явився перший футбольний майданчик.

Дебюти в Береговіу та Ужгороді

Згадки про дебютний футбольний матч на Закарпатті датуються 1896-м, коли у прикордонному Береговіу зіграла команда місцевого атлетичного клубу. Інший БАК − будапештський − екзаменував 15 серпня 1901 року команду, складену з ужгородських студентів і гімназистів, які навчалися в Будапешті та Празі. Зустріч пройшла у присутності понад тисячі глядачів, на новій арені "Фюзеші", спеціально спорудженій для цього поєдинку на місці теперішнього стадіону "Спартак" − через два місяці він святкуватиме 110-річчя! Більш досвідчені гості виявилися сильнішими − 2:0. Але за два тижні, в матчі зі збірною словацьких міст Пряшів і Кошице, ужгородці здобули й першу свою перемогу − 4:1.

Через дві... війни

На початку ХХ століття на Закарпатті стали один за одним виникати спортивні клуби, в яких активно культивувався футбол. У 1906 році був заснований один із найвідоміших − Ужгородський атлетичний клуб. Вісім сезонів потому УАК виграв зональні змагання, вийшовши до фіналу першості  тодішньої Угорщини. Але провести матчі вирішального етапу завадила Перша світова війна. Удруге бойові дії перекреслили сподівання гравців і прихильників УАК у 1944-му, коли клуб виборов путівку до вищого ешелону угорського чемпіонату. Виступити в еліті команді не судилося − невдовзі вона припинила існування.

За національною ознакою

Після закінчення Першої світової війни та розпаду Австро-Угорської імперії Підкарпатська Русь за Сен-Жерменським договором відійшла до Чехословацької Республіки. Згідно з розпорядженням тамтешньої  футбольної асоціації, на Закарпатті були створені так звані жупи − слов'янська (у неї увійшли чеські та словацькі футболісти) та угорська. Але найбільш знаним колективом краю в довоєнній історії місцевого футболу став СК "Русь". Він був заснований в Ужгороді 15 серпня 1925 року, ставши основним суперником для земляків із ЧсСК, в активі якого − вісім чемпіонських титулів змагань слов'янських колективів. "Русь" здобуде на два менше.

Команда літаючих учителів

Для форми СК "Русь" обрали жовто-зелені кольори, емблемою став бурий ведмідь на синьо-жовтому тлі. Колектив складали переважно викладачі гімназій. Його ще називали командою "літаючих учителів", адже, мабуть, однією з перших в історії футболу "Русь" на офіційні матчі діставалася літаком. Русини зажили собі слави перемогами в чемпіонатах Східної Словаччини та двома титулами абсолютних чемпіонів Словаччини. Із приходом на Закарпаття радянської влади клуб поступово занепав, а провідні гравці команди склали кістяк ужгородського "Спартака" − колективу, що йому судилося прославити свій край уже за нової доби.

Рік народження та тріумфу

Заснований 16 січня 1946 року, "Спартак" перший же сезон завершив тріумфом. У своїй зоні першості УРСР серед колективів фізкультури закарпатці були на голову вищими від суперників, вигравши всі матчі, крім одного нічийного. Причому команді з Рівного забили 16 "сухих" м'ячів, Чернiвцям "відвантажили" 13, а тернополян обіграли − 10:1. Згодом, вигравши фінальний турнір, новоспечені чемпіони УРСР, яких тоді тренував відомий ужгородський фахівець Бертолон Вейг, блискуче виступили й у міжзональних змаганнях, здобувши право виступати серед команд майстрів − у другій групі першості СРСР − а також у розіграші Кубку Союзу.

Помста московському "тезці"

Кубкові змагання приймала в жовтні 1946 року Москва. Закарпатці стали авторами найгучнішої сенсації 1/16 фіналу, з рахунком 4:3 перегравши ленінградське "Динамо", п'яту на той час команду країни. Щоправда, вже в наступній грі ужгородці поступилися своїм московським одноклубникам (0:5), але, як згодом виявилося, тієї поразки їм завдав майбутній володар призу − один із безперечних лідерів радянського футболу повоєнних часів. Шанс поквитатися випав українському колективу наступної весни, коли москвичі проводили на Закарпатті передсезонний збір. Готуючись до дебюту в майстрівських змаганнях, ужгородці 13 квітня обіграли іменитих "тезок" із рахунком 2:1, а рівно через тиждень здобули ще одну вікторію − 1:0.

Закарпатська допомога столиці

Вдало вирішуючи турнірні завдання у другій групі чемпіонату СРСР, а пізніше − у Класі "Б" і другій лізі радянського футболу, "Спартак", змінюючи склади, тренерів і назви, виконував, іще одну важливу місію. І під своїм першим ім'ям, і вже будучи "Верховиною", "Говерлою" та "Закарпаттям", колектив активно постачав талантами клуби елітного дивізіону. Зокрема, у 1949-му одразу ціла група виконавців поповнила лави київського "Динамо", що переживало період відродження. Одним із них був Михайло Коман, котрому судилося стати знаковою постаттю в історії столичного клубу. Серед його послідовників − Михайло Михалина, Федір Медвідь, Стефан Решко, Йожеф Сабо, Василь Турянчик та інші.

Переможний дубль

Незважаючи на постійний відтік кадрів, "Спартак" продовжував демонструвати пристойні результати на республіканській арені. У 1950 році колектив зробив переможний дубль − поклав золоті медалі першості УРСР серед КФК у Кубок України. Чемпіонська вершина підкорювалася червоно-білим іще раз − у 1953-му. Наступного року ужгородський клуб був включений до Класу "Б" й відтоді вже не залишав змагань команд майстрів.

Чемпіонами стали на Сході

Своєї найвищої вершини в другій лізі закарпатці досягли в 1972-му, коли "Говерла" фінішувала другою серед 24 команд "української" зони, здобувши "Рубіновий кубок" − приз найрезультативнішому колективу. Іменинною вишенькою того сезону стала перемога в товариському матчі над київським "Динамо". 26 листопада на ужгородському стадіоні "Авангард" віце-чемпіон СРСР, виступаючи практично основним складом, зазнав нищівного фіаско − 0:4! До речі, "золото" союзного чемпіонату в тому році у складі ворошиловградської "Зорі" вибороли двоє закарпатців − уродженець Виноградівщини голкіпер Михайло Форкаш і ужгородець Йожеф Сабо, котрий у 1960-х був незамінним виконавцем у київському динамівському ансамблі.

Мущинка сказав: "Поїхали!"

Перебуваючи, як правило, у горішній половині таблиці, "Говерла" й "Закарпаття" (цю назву клуб отримав у 1982 році) так і не здобули права на підвищення у класі. Поява ж серед клубів другої ліги мукачівських "Карпат" у 1968-70 рр. була лише епізодом. Утім, закарпатська школа, як і раніше, виховувала таланти, що здобували визнання не тільки на всесоюзній, а й на міжнародній арені. Так, учасниками світової першості 1986 року в Мексиці стали київські динамівці Василь Рац та Іван Яремчук, а ужгородець Микола Русин і мукачівець Анатолій Мущинка у складі юнацької збірної СРСР стали чемпіонами світу для 17-річних. Останньому судилося увійти в історію як автору найпершого гола незалежних чемпіонатів України − 6 березня 1992 року він відкрив рахунок у зустрічі львівських "Карпат" і "Чорноморця".

Подарунок до 100-річчя

За новітньої доби "Закарпаття" нарешті здійснило мрію багатьох поколінь попередників − пробилося до еліти. Цікаво, що путівку до вищої української ліги клуб здобув у рік святкування 100-річчя закарпатського футболу, а діяльність на чолі тієї команди колишнього динамівця Юрія Калитвинцева стала своєрідним поверненням боргу киян клубу, місту та регіону, які стільки зробили для всієї футбольної України та її столиці. На жаль для місцевих уболівальників, надовго затриматися серед провідних колективів країни ужгородцям не вдалося. А локальні успіхи на кшталт домашньої перемоги над київським "Динамо" у березні 2010 року наразі лише збуджують пам'ять прихильників "Закарпаття", яке знову ставить перед собою завдання повернутися до Прем'єр-ліги.

Юрій Корзаченко, Роман Сенишин, ФФУ

06 липня 2011р.

Теги: футбол, Підкарпатська Русь, СК Русь, Верховина, Спартак, Говерла

Коментарі

Rusyn Val 2011-07-07 / 08:59:00
Ну Местный,уже и пошутить нельзя?
Но забыли они много людей упомянуть - Юст,Гаваши,Лендел,Гецко,Татарчук - это я навскидку .

местный 2011-07-07 / 07:34:00
2 Rusyn Val и анонім ("О,тільки тепер заголовок побачив .... :-)))) Мяч прийшов із-за Карпат???? Но,нівроку,і футбол нам галичани дали?:-) З якого боку автор на Карпати дивився?")

ребята, не тупите! авторы: Юрій Корзаченко, Роман Сенишин, ФФУ.
ФФУ - это Федерация футбола Украины, г. Киева.
теперь название статьи понятно? :)))

Rusyn Val 2011-07-06 / 22:50:00
О,тільки тепер заголовок побачив .... :-)))) Мяч прийшов із-за Карпат???? Но,нівроку,і футбол нам галичани дали?:-)
З якого боку автор на Карпати дивився?

2011-07-06 / 22:23:00
Головне - не забуто звідки мяч прийшов, о!

Rusyn Val 2011-07-06 / 22:17:00
Один из самых известных игроков клубу СК Русь - вратарь Олекса Бокшай(Alexa Bokšay).Присходил из известной в Ужгорде семьи Бокшай.Жаль что его мало кто вспоминает на Украине.В конце 1936 года перешел из Ужгорода ц пражский клуб Славия.В ее составе выиграл Среднеевропейский кубок 1938 году(предшественник Кубка Чемпионов) - играв в финале.Славия выиграла в Будапеште у Ференцвароша - 2-0.Четырехкратный чемпион Чехии.В 1933 году в составе СК Русь стал чемпионом Словакии и Подкарпатской Руси(был такой чемпионат).
Статья слишком поверхносная - слишком много игроков неоправдано забыто.

Іван 2011-07-06 / 21:28:00
Стаття нормальна, і Закарпатський футбол кращий в світі, гойра

местный 2011-07-06 / 18:49:00
"Наразі футбол на Закарпатті переживає черговий підйом" - ну как сказать. если считать 1 клуб в 3-х лигах и его место (6-ое в I лиге), то так сразу и назовешь это "подъёмом"...

калькулятор 2011-07-06 / 18:45:00
Іштван, Будапешт, Берегово, Прага, Пряшів, Кошіце... Вони з якого боку Карпат? Автори або геть не дружать з географією, або умисно десь втратили років 50 історії

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини