Екс-голова ужгородської "Батьківщини" звинуватив свїх обласних "шефів" у розколюванні БЮТу

Під час парламентських виборів-2006 Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" пережила різкі переміни, метою яких було надати новий імпульс її роботі. Від керівництва обласною організацією були відсторонені Михайло Мартин і Михайло Попович. Замість них організацію тимчасово очолив колишній лідер ЗОО "Яблуко" Андрій Сербайло. Вже після виборів керівником обласного БЮТ став відомий підприємець і народний депутат Олександр Кеменяш. З огляду на його непублічність і зосередженість на діяльності у Верховній Раді А.Сербайло залишився його правою рукою і реально продовжував керувати партійною структурою, зокрема здійснювати організаційні заходи, очолювати фракцію БЮТ в обласній раді, робити заяви для преси тощо.

Екс-голова ужгородської "Батьківщини" звинуватив свїх обласних "шефів" у розколюванні БЮТуЗ приходом нового керівництва пов'язувалася надія на позитивні переміни у підходах до партійної роботи, тим більше, що й ситуація уже в державі складалася зовсім інша, ніж у кучмівські часи, коли опозиціонерів жорстко переслідували. Проте вибори 2006 року одразу засвідчили нові проблеми. БЮТ на виборах до Верховної Ради на Закарпатті набрав 20%. У рідній для О.Кеменяша Сваляві блок отримав 25%. Найкращі ж результати дали Ужгород (32%) і Воловецький район (40%). Водночас сусідня Міжгірщина, де народився А.Сербайло, дала блокові тільки 15% голосів. Це вже насторожило: чому саме на батьківщині одного з лідерів, у регіоні, за який він несе, так би мовити, персональну відповідальність, результати виявилися значно нижчими за очікувані?

20%-й результат по області значною мірою був забезпечений також тим, що один з найрейтинговіших політиків Закарпаття Сергій Ратушняк, хоч і балотувався за списком блоку Володимира Литвина, проте всіляко сприяв перемозі БЮТ, вважаючи його своїм союзником у боротьбі проти представників "Барви". Якщо підрахувати кількість передвиборних публікацій у близькій до С.Ратушняка пресі, то перевага буде явно на боці БЮТ.

В Ужгороді рейтинг БЮТ напередодні виборчої кампанії становив 16 %. На день виборів він зріс до 32% — великою мірою завдяки роботі міського виборчого штабу. На даний момент рейтинг БЮТ в Ужгороді, згідно з результатами Карпатського центру полінгових досліджень, складає 30%. Чи не впаде він через помилки одного з обласних очільників знов до 16%?

Колишнім бютівцям М.Мартину, М.Фединцю, М.Поповичу закидали, що вони приватизували партійну структуру. Зараз те ж саме, але ще більш наполегливо робить нове керівництво. Так, головним критерієм при призначенні на посади в ЗОО ВО "Батьківщина" є особиста відданість шефу. У результаті процвітає практика кулуарного вирішення питань, часто до територіальних організацій не доводяться рішення центральних органів, існують випадки, коли партійні квитки виписуються заднім числом, аби видати потрібних людей за членів партії зі стажем.

Незрозуміло, яким чином цими днями були визначені кандидати у депутати Верховної Ради від Закарпатської області. 7 квітня 2007 року відбулася обласна конференція "Батьківщини", де висувалися делегати на партійний з'їзд. Жодного слова про висунення кандидатів у депутати від Закарпаття там не було сказано. Проте невдовзі невідомо яким чином з'явився відповідний список. Що це — свідоме глузування з партійців чи якась ще більш закручена інтрига? Нинішній союзник БЮТу «Наша Україна», наприклад, широко розрекламувала своїх кандидатів у засобах масової інформації.

Результатом перелічених прорахунків нинішнього керівництва обласного БЮТ може стати не тільки поступове падіння рейтингу організації, а й можливість розколу. В деяких районах фактично вже існують по дві окремі організації "Батьківщини", які різняться своїм ставленням до обласного керівництва і його недемократичних методів роботи. Подібний розкол можливий в обласній організації в цілому, бо керівники територіальних організацій не сприймають комсомольських методів управління організацією, які використовує А.Сербайло.

Взагалі, перспективи БЮТ в області стають усе більш туманними, і якщо О.Кеменяш не зробить висновків щодо своїх заступників, сподіватися на високі результати на виборах не доведеться.
Павло ФЕДАКА, "Фест"
27 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини