Професійне свято закарпатські архітектори відзначили виставкою проектів

У перший день липня всі архітектори України відзначають своє професійне свято. В обласному центрі Закарпаття до цього дня приурочили виставку архітектурних проектів, яка проходить у фойє облдержадміністрації.

Професійне свято закарпатські архітектори відзначили виставкою проектів

Головний архітектор краю Андрій Жига розповів, що архітектори охоче брали активну участь у її оформлені. "Активізація архітекторів у підготовці до свята – це очевидний позитив. Тож, ми плануємо проводити подібні професійні заходи, персоніфіковані та поділені на архітектурні напрямки і надалі. Найближча запланована виставка буде надзвичайно актуалізована – вона торкнеться висвітлення нового закону, який регулює містобудівну діяльність. Тобто, наступна виставка буде абсолютно містобудівна, вона представить напрацювання колег з розробки відповідної містобудівної документації" - зауважив головний архітектор Закарпатської області.

Про архітектурний рух в Ужгороді і те, яким буде наше місто за десять років розповіли провідні архітектори:

Борис Кузьма, голова Закарпатської організації Національної спілки художників України: "Ми живемо надією, що за якийсь час отримаємо "нове старе місто", хочеться в це вірити. Справа в тім, що те, що було знищено та спотворено за останні двадцять років, ми будемо "розгрібати" ще років п'ятдесят. Набагато легше нищити, аніж творити нове. Однак, у природі завжди діє правило: на попелищі має започаткуватися щось нове, тож на нас це теж безумовно чекає. Вся біда не лише в архітекторах чи архітектурі, а й в людях. Це комплексна проблема: доки не буде правильного відношення людей до навколишнього середовища, в тому числі природного і архітектурного, не буде ніякого результату. Має утворитися певна культура відношення до довколишнього простору. Чекаємо, поки це станеться".

Владислав Ганзел, голова обласної організації Національної спілки архітекторів України: "Зараз вже стало очевидним, що за десять років ми будемо мати нове місто, але при цьому головне – не втратити старе. В Ужгороді відбулася ціла низка невдалих спроб втручання в стару забудову, зокрема на площі Корятовича. Там ніби старі будівлі і не становлять жодної історичної цінності, однак хаотична забудова знищує цілісність всього центру міста. Захаращують центр скляні хайтеківські коробки, такі як "Луксор Плаза" та "Леон", це – необдумані архітектурні рішення. Будинок біля "Молочарні" теж вийшов зависокий, тож коли ми дивимося з транспортного мосту – ці агресивні форми псують сприйняття старого центру. Іноді дуже невдало добираються не лише форми, а й матеріали та навіть кольори. Переконаний, що агресивне втручання в історичне середовище – це непрофесійно. Наприклад, біля підзамкової гори, неподалік тенісних кортів, реконструювали маленький приватний будиночок, який пофарбували в синій колір. Наступний будинок - зелений, а далі йде – червоний. Наслідок - благородна панорама замку зіпсована. Такі рішення в центрі є неприпустимі, а про розміщення величезних кольорових плакатів на фасадах годі й говорити. Я б порадив підходити до міста делікатніше, особливо створюючи нові масштабні об'єкти, які претендують стати новими візитівками Ужгорода".     

Наталія Багрій, член спілки архітекторів, викладач: "Нерідко в середовищі архітекторів та мистецтвознавців виникають суперечки, з приводу збереження архітектурної спадщини. Вважаю, що коли будівля має якусь цінність – її варто зберігати, але потрібно чітко знати як це робити. Однак існує поняття фонової архітектури, тобто рядової, яка історично цінності не представляє. В такому випадку, якщо власник хоче щось перебудувати – величезна відповідальність лягає безпосередньо на архітектора. Велика проблема – несмак і відвертий кіч та треш, які часто замінюють старі будівлі. Це проблема не лише архітекторів, але й замовників та кінцевого покупця. Гадаю, що як виглядатиме місто за десять років ми зможемо оцінити лише років через тридцять. Тільки тоді ми осмислимо все, що відбулося з архітектурою Ужгорода. Втім, на жаль, допускати зведення лише високоякісних архітектурних проектів – неможливо.    

Єдине, що радує, так це спад гарячки, під час якої всі будували дуже швидко та багато, бездумно та яскраво, ще й експериментували з сучасними матеріалами. Поволі приходить усвідомлення, що архітектура повинна бути толерантною та виваженою".

Шкода, що це усвідомлення й справді приходить дуже поволі, та й далеко не до всіх архітекторів. Як би там не було, ні замовник, ні тим більше орендар нерухомості в центрі міста не має морального права брати на себе відповідальність за вигляд старого Ужгорода. Не має, але – але бере і місто йому це дозволяє, не рідко пропускаючи вбивчі проекти та не перешкоджаючи руйнувати залишки історії.  

Вікторія Рижова, KarpatNews.in.ua

01 липня 2011р.

Теги: архітектура, проект, історичні пам'ятки

Коментарі

2011-07-01 / 16:48:00

админу СВЯТО))


Дякую. Ми саме поправили)) Адмін

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини