На Закарпатті допускаються порушення в утриманні осіб в ізоляторах та спецкімнатах

17 червня в прокуратурі Закарпатської області відбулося засідання колегії, на якій йшлося про стан додержання прав громадян при їх затриманні, доставлянні та триманні в спеціальних приміщеннях органів внутрішніх справ, Закарпатській установі виконання покарань №9.

На Закарпатті допускаються порушення в утриманні осіб в ізоляторах та спецкімнатах

Акцентувалося  також на тому, як здійснюють прокурори правозахист з цих питань.

Незважаючи на вжиті прокуратурою заходи,  на цьому напрямі залишається ряд недоліків та прорахунків. Так, досі не припинилася незаконна практика безпідставного доставлення громадян до чергових частин органів внутрішніх справ, коли люди не вчиняли жодного правопорушення. Такі випадки є в діяльності майже  всіх підрозділів внутрішніх справ, найбільше - в Ужгородському міському управлінні, Перечинському та Великоберезнянському районних відділах.

Непоодинокими є й факти, коли протоколи про адмінзатримання посадовцями міськрайвідділів не складаються, а ті що складені - не відповідають вимогам закону. Доставляють безпідставно людей до чергових частин органів внутрішніх справ, стосовно яких протоколи про адмінзатримання, адміністративне правопорушення чи затримання за підозрою у скоєні злочину не складалися, відповідні записи до облікових журналів не вносилися.

Крім того є чисельні випадки незаконного тримання від однієї до трьох діб в кімнатах для затриманих та доставлених осіб, щодо яких склали протоколи про вчинення адміністративних правопорушень.  Є й факти незаконного притягнення неповнолітніх до адміністративної відповідальності. Такі, зокрема, виявлялися Хустським міжрайонним прокурором (4 випадки). Подібне мало місце також в Ужгородському та Міжгірському районах. Всі незаконні постанови про накладення адміністративного стягнення опротестовані, а винуватці - притягнуті до відповідальності.

Є випадок незаконного затримання осіб і занадто тривалого їх тримання у  кімнатах для затриманих та доставлених, яких підозрювали у вчиненні злочинів, у тому числі пов'язаних з незаконним обігом наркотичних засобів.

Недоліком є й те, що посадовці органів внутрішніх справ порушують вимоги ст.261 КУпАП при складанні протоколів про адміністративне затримання, у яких не завжди зазначаються час і мотиви затримання особи; дата і час звільнення; не всі протоколи підписані посадовими особами, які їх склали, а також звільненими громадянами. Нерідко у протоколах відсутні відомості про вилучені речі.

 Мають місце випадки проведення особистого огляду за відсутності понятих та у присутності осіб різної статі.  

Органи внутрішніх справ не завжди як слід оформлюють матеріали про адміністративні правопорушення, ведуть книги обліку доставлених в чергову частину, через що нерідко важко або неможливо встановити час затримання та перебування особи в органах внутрішніх справ. Такі  порушення виявляли прокурори міст Мукачева, Воловецького, Тячівського, Рахівського районів та Ужгородський міжрайонний. 

Прокурорські перевірки також показали, що спецустанови, де утримуються громадяни, не завжди дотримуються вимог медико-санітарного, матеріального забезпечення в ізоляторах та в установі виконання покарань. До прикладу, в кімнатах для затриманих  не усюди є освітлення, належне харчування, умови для гігієни та інше.

Найбільше занепокоєння викликають також випадки тримання ув'язнених в ізоляторах тимчасового тримання понад 10 діб та не виведення утримуваних осіб на прогулянку. Такі порушення виявлені в ІТТ Виноградівського, Іршавського, Міжгірського, Рахівського та Тячівського районних відділів міліції.

Є проблеми і із належним лікарським забезпеченням в Закарпатській установі виконання покарань № 9. Однак, як запевнив на засіданні колегії прокуратури області керівник цієї установи, з відкриттям стоматологічного центру  для ув'язнених ситуація покращилася.

За підсумками колегії прокурорам деяких районів було доручено провести додаткові перевірки додержання органами внутрішніх справ вимог законодавства при поміщенні та триманні громадян у кімнатах для затриманих і доставлених чергових частин та в ізоляторах тимчасового тримання.

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі пррокуратури Закарпатської області, на колегію були запрошені керівники УМВС України в Закарпатській області, Закарпатської установи виконання покарань №9, управління МНС України в області, управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА та прокурори районів.

18 червня 2011р.

Теги: утримання, ізолятор, правопорушення

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини