Шандор Варга: "Закарпаття" має йти шляхом "Барселони"

Відомий футбольний агент про ужгородський клуб, Нестора Шуфрича та Чарльза Невуче.

Шандор Варга: "Закарпаття" має йти шляхом "Барселони"

Футбольним світом правлять агенти. Саме вони визначають де, в якій команді та як довго будуть грати футболісти. Саме агенти займаються узгодженням особистих контрактів гравця з клубом, без якого професіональна кар'єра футболіста неможлива. Що приємно, одним із кращих подібних агентів України, та і світу, є корінний закарпатець Шандор Варга. Це ім'я відоме кожному вітчизняному майстру шкіряного м'яча, адже клієнтами нашого краянина є Сергій Назаренко, Євген Коноплянка, Андрій Русол, тренери Олег Блохін, Олег Лужний та багато інших відомих вітчизняних футболістів та тренерів. Крім того, не секрет, що Шандор Варга є давнім другом наставника лондонського "Арсеналу" Арсена Венгера. Тому цілком зрозуміло, що наш герой – людина зайнята і вдома буває вкрай рідко. Але "Закарпатці" вдалося зустрітися з відомим футбольним агентом якраз напередодні гри "Закарпаття" з київським "Динамо-2".

У Чарльза Невуче проблеми із дисципліною

– Шандоре, вітаю. З якою метою навідалися у наш край?

– Про те, що буду в регіоні, дізнався за три години до приїзду. В моєму графіку знайшлася вільна хвилинка, і на запрошення мого клієнта Андрія Гусіна, який приїхав до Ужгорода на матч "Закарпаття"  – "Динамо-2", прилетів на Срібну Землю. Якщо є можливість, то завжди приїжджаю додому...

– Подейкують, що ви працюєте і з окремими гравцями з ужгородського "Закарпаття"?

– Так, із Чарльзом Невуче.

– Як давно?

– Півтора року. Зв'язатися з ним мене попросило керівництво команди. Талант у хлопця є, але поки він його реалізовує не надто добре. Не вистачає йому дисципліни. Сподіваюся, з ним зустрінуся в Ужгороді й вплину на нього.

– На Чарльза Невуче є покупці?

– Свого часу, коли "Закарпаття" пробилося до Прем'єр-ліги, він себе дуже добре зарекомендував і ним цікавилися, але керівництво клубу тоді не захотіло його відпускати. З того часу конкретних пропозицій з інших клубів до нього не надходило. Тим більше, у Чарльза потім був спад, проблеми з дисципліною, тому покупця на нього наразі нема.

– Чи спостерігаєте ви за закарпатськими юнаками? Можливо, серед них є майбутня футбольна зірка?

– Намагаюся слідкувати. Принаймні в області буваю щомісяця. Все ж таки рідна сестра живе в Тячеві, а ще там багато друзів. Крім того, я є засновником благодійного фонду (у Вишкові на Хустщині), метою діяльності якого є розвиток футболу та пропаганда здорового способу життя. Звісно, коли я тут, то спостерігаю за перипетіями в чемпіонаті області – останній раз дивився фінал Кубка Закарпаття 9 травня у Мукачеві. Дуже приємно було, коли побачив усе керівництво краю на цьому матчі – це свідчить про увагу влади до крайового спорту. Та й сама гра була досить хороша, до того ж, побачив у складах команд гравців непоганого рівня, з яких можуть вийти зірки футболу.

– Кого саме маєте на увазі?

– Сказати про це не можу.

– Розкажіть трохи про вашу нинішню роботу. З якими гравцями зараз працюєте?

– У мене останнім часом більше клієнтів  тренерів, ніж гравців. Ну, наприклад, Андрій Гусін, який працює наставником "Динамо-2", Сергій Ребров, Олег Лужний, Андрій Канчельскіс, Олег Блохін, Олег Протасов. Що стосується гравців, то їх багато – приміром, Андрій Русол, Євген Хачеріді, Руслан Ротань, Сергій Назаренко, Євген Коноплянка, Валерій Федорчук.

– Ви тільки з українцями працюєте?

– У мене були і бразильці, і південноамериканці, і угорці, і нігерійці, і росіяни. Але зараз концентруюся виключно на українському ринку. Втомився трохи від постійних перельотів світом.

– Який найудаліший контракт ви допомогли укласти?

– Однозначно сказати не можна, адже кожна підписана угода так чи інакше є вдалою. Можу, звісно, назвати успіхом перехід Сергія Реброва в "Тотенхем" за 20 мільйонів доларів – це справді величезне досягнення. А ще вдалим вважаю перехід 31-річного Олега Лужного в лондонський "Арсенал". Все-таки, перехід немолодого гравця у такий клуб вартує чимало зусиль. Крім того, Олег відіграв 5 років на найвищому рівні. А ще пишаюся переходом Христо Стоїчкова з "Барселони" в один з арабських клубів. Одне слово, всі мої клієнти – доволі успішні сьогодні.

– Що є свідченням успішної роботи агента? Кількість переходів гравця?

– Насправді це помилка вважати успішною роботою агента постійні переходи гравця. Наприклад, мої клієнти Русол та Назаренко вже підписують 4-ий контракт з дніпропет-ровським "Дніпром". І хіба вони там погано грають? Моя справа в тому, щоб футболістам було добре і, повірте, їм у Дніпропетровську непогано. До того ж, згадайте, як грає Райан Гіггз, Паоло Мальдіні, Олександр Шовковський – вони роками виступають в одному клубі й досягли значних успіхів у футболі.

"Нестора Шуфрича не побачити на грі "Закарпаття"...

– На вашу думку, що нині не вистачає ужгородському "Закарпаттю" для повноцінного розвитку?

– Мені дуже шкода, що команда так погано грає. У такому краї, де стільки талантів, не має бути така слабка команда. Я навіть намагався вплинути на це, зустрічався з керівництвом клубу – Нестором Шуфричем, головою федерації футболу області Михайлом Ланьо, але поки що далі розмов справа не йде. Розумію, що у нас нема Ахметова, але та ж "Барселона" не фінансується одним олігархом – є двадцять мільйонів акціонерів і подивіться, як вона грає. І в цьому клубі акцентуюють увагу на власних вихованцях. Чому не можна так зробити в нашому краї? Вважаю, що ужгородцям слід йти цим шляхом... Вірю, що в області футбол буде розвиватися, адже бачу, як закарпатський губернатор Олександр Ледида любить цей вид спорту. Я навіть готовий у цьому взяти участь, якщо буде можливість.  

– Як вважаєте, провал "Закарпаття" цього сезону пов'язаний з Ігорем Гамулою?

– Причини можуть бути різні. Зрештою, у керівництва клубу не так багато можливостей запрошувати справді висококласного тренера. Існує й інший аспект: скільки разів приїжджаю на матчі "Закарпаття", жодного разу не бачив на стадіоні Нестора Шуфрича. Наприклад, президент харківського "Металіста" Олександр Ярославський навіть в  Ужгород прилітав на гру свого клубу. І це для гравців дуже важливо. Тому складно говорити, що Гамула – це єдина причина невиразної гри ужгородців. Не все залежить від грошей, радше – від організації роботи клубу.

– До речі, чому ви вирішили бути саме агентом?

– Це моя третя спроба у футболі. Спочатку був гравцем, потім пробував стати тренером, тепер займаюся ось цим. Вважаю, що це моє покликання. Крім того, на мене дуже вплинув приклад угорця Еміла Естерейха – він працював у 60-ті роки, коли відповідних ліцензій не було. І своїми зусиллями створив мегазірковий мадридський "Реал" 60-х років, який перемагав, де тільки можна.

– Побажаєте щось нашим читачам наостанок?

– Хочу, щоб футбол у нашому краї розвивався і роль медіа в цьому дуже велика. А читачам хочу побажати, щоб найближчим часом в області з'явилася команда, яка буде радувати своєю грою у Прем'єр-лізі.

Денис Фазекаш, "Закарпатська правда", KARPATNEWS.in.ua

12 червня 2011р.

Теги: Шандор Варга, футбол, Шуфрич

Коментарі

Юрій Лівак 2011-06-12 / 18:38:00
Лишилося зовсім трохи - знайти 20 мільйонів акціонерів)
До речі, а покажіть мені тих "стільки закарпатських талантів"? Де вони?

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини